Facturi electrice de infarct

sâmbătă, 13 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Facturi electrice de infarct

Cel putin 30 de familii din comuna Horgesti au primit facturi de peste doua milioane de lei pentru energia electrica pe care, chipurile, ar fi consumat-o, in conditiile in care singurele surse de consum sint citeva becuri, un radio si un televizor. "Campionul" datoriei catre societatea de distributie a electricitatii este Mihai Vartic, care a primit o factura de nu mai putin 7.018.275 de lei. Omul s-a uitat o data, s-a uitat si a doua oara, a citit si suma in cifre, adica, sapte milioane optsprezece mii soua sute saptezeci si cinci de lei, si nu i-a venit sa creada.
Conform facturii, intre 14 august si 30 noiembrie, Mihai Vartic ar fi consumat nu mai putin decit 1448 de kilowati/ora. Adica o medie de 413 kWh lunar. Pentru a intelege ce inseamna aceasta cantitate de energie, ea ar putea alimenta continuu unul din becurile de 40 de W pe care le are omul in casa timp de un an si doua luni. "Eu mi-am facut o socoteala – spune Mihai Vartic. De trei ani de zile, de cind am contorul acesta, am consumat in medie cite 130 de kWh lunar. Poate uneori mai mult, poate uneori mai putin. Dar de asta vara, de cind mi s-a stricat frigiderul, nu mai folosesc decit televizorul, un aparat de radio si trei becuri de 40 de W". El nu recunoaste nici cifrele indexului trecute in factura. Conform facturii, la data de 19 mai indexul contorului ar fi indicat 8628, dar el spune ca in aprilie contoarul arata deja 10.029. In acest caz, el ar fi consumat numai 791 de kWh din aprilie pina in noiembrie, ceea ce ar reprezenta circa 113 kWh lunar, adica, extrem de aproape de media sa lunara.
In aceeasi situatie cu Mihai Vartic se afla alti 30 de sateni. Catalin Mihaila a primit o factura de 3,066 milioane, Costel Miciiala va trebui sa achite la Electrica 4,5 milioane, Vasile Ichim – 2,3 milioane de lei, iar Mihaita Bejan, care are casa compusa dintr-o singura camera si nu are decit un bec chior si un radio, 5,4 milioane de lei. Si exemplele ar putea continua.
In plus, alti sateni, desi au consumat energie electrica, si acest lucru se vede pe factura la indexul contoarului, au inscrisa la suma de plata cifra zero.
Manuela Dragomir, purtatorul de cuvint al sucursalei de distributie Bacau a societatii Electrica, ii sfatuieste pe cei care se se considera nedreptatiti sa se prezinte la sediul societatii cu buletinul de identitate, ultima factura si cu indexul contorului pentru a se lamuri situatia. Ea spune ca o posibila explicatie pentru factura de sapte milioane ar putea-o constitui o defectiune la instalatia electrica, astfel incit undeva s-ar produce o atingere pe care contorul o inregistreaza drept consum. O alta posibilitate de a explica situatia in care au ajuns cei 30 de sateni din Horgesti, o constituie, insa, sistemul actual de tarifare al energiei electrice. La tara, cititorul de contoar vine o data la sase luni sa citeasca indexul. Intre doua vizite, consumul lunar este aproximat pe baza consumurilor precedente, iar factura se realizeaza conform consumului prezumat si nu celui real. La fiecare jumatate de an, se face regularizarea intre consumul prezumat si cel efectiv, iar consumatorul plateste diferenta sau, daca a consumat mai putin, i se ia in calcul suma platita in plus si i se va scadea din facturile viitoare.
Numai ca, in cazul Horgesti, acest lucru pare sa nu fi functionat. Oamenii spun ca nu au vazut un cititor de contoare de cel putin trei ani de zile. In acest caz, este foarte posibil ca cititorul sau un angajat al Electrica sa fi trecut "din burta" anumite consumuri, evident mai mici decit cele reale, astfel incit, la ultima citire din toamna, cind s-a stabilit indexul real, sa fi rezultat diferenta aceasta imensa.
Din acest motiv, consumurile prezumate, adica cele presupus a fi fost efectuate, sint extrem de mici. De exemplu, in cazul lui Mihai Vartic, consumul prezumat in perioada 19 mai – 18 iunie, deci intr-o luna, Electrica a presupus ca el a consumat 27 de kilowati/ora, insa, intre 14 august – 30 noiembrie, adica in trei luni si jumatate, aceeasi societate presupune ca el ar fi consumat 32 de kW/h. In schimb, cind a fost vorba de consumul real, valorile au crescut la cifre ametitoare. Este cel putin scandalos faptul ca o societate in care exista in jur de 30 de tipuri de sporuri salariale nu reuseste sa-si determine salariatii sa-si faca datoria.
(Razvan BIBIRE)

Comentarii