Filiera petrolului

marți, 16 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Filiera petrolului

Mafia si-a ascuns atit de bine urmele incit a lasat cu buza umflata Garda Financiara, care nu a reusit sa descopere decit intr-o mica masura firmele implicate in acest jaf si, intr-o masura si mai mica, sa dea de urma celor care au pus la cale aceste actiuni.
Tot acest jaf a fost posibil datorita prevederilor unei ordonante de guvern care dadea dreptul oricarei firme sa devina producator de benzina. Firma cumpara petrol brut (sau il fura), il aducea la rafinarie care il prelucra si il transforma in benzina. Firma platea procesarea in natura, isi lua carburantul rezultat si-l vindea. Desi pe aceasta filiera costurile de productie plus accizele si taxele datorate statului atingeau cam 17 – 18.000 de lei pe litrul de benzina, aceasta era vinduta benzinariilor cu 9.000 de lei litrul. "Cheia succesului" acestei afaceri o reprezenta neplata accizelor si celorlalte taxe si impozite, care ajung la circa 60 – 65 % din pretul unui litru de benzina.
Afacerea a fost stopata abia in luna noiembrie a anului trecut, cind Guvernul a adoptat o ordonanta prin care s-a interzis nu s-a mai permis decit rafinariilor sa produca combustibili purtatori de acciza. Garda Financiara, care a intrat pe firul acestei "industrii", are foarte putine sanse sa dea de urma celor care s-au imbogatit pe seama bugetului. Comisarul – sef al garzii bacauane, Pavel Albu, spune ca toate afacerile de acest gen s-au facut prin firme care au fost cesionate de mai multe ori, astfel incit nu se poate da de urma tuturor actelor si administratorilor. Iar patronii ale caror nume au fost descoperite pina acum s-au dat la fund si nu mai pot fi gasiti. Garda a descoperit deocamdata 10 cazuri, din care sapte au fost transmise deja organelor de cercetare penala.
Un astfel de caz este al societatii Jabour din Bucuresti, care a procesat la Petromidia, intr-un timp foarte scurt 1800 de tone de benzina cu cifra octanica 75 provenind de la Rafinaria Darmanesti. A obtinut benzina de 95 si intreaga cantitate de carburant rezultata a fost vinduta, dupa cum declara Pavel Albu, la Shell si catre statii de distributie din Transilvania. Jabour este cautata pe Garda Financiara, care trebuie sa recupereze 35 de miliarde de lei ce reprezinta cuantumul accizelor, TVA si impozitelor neplatite. Un alt caz, la fel de rasunator, este cel al societatii Depomag. Initial avind sediul social in Buhusi, firma a fost transferata la Bacau, cind Gabriel Untea ii vinde partile sociale lui Florin Toderica. Depomag a procesat petrol in perioada iunie – iulie 2000 la Carom Onesti pentru care datora statului circa 8 miliarde de lei. O alta firma, Pescos Star, a fost transferata de la Onesti tot de Gabriel Untea, care i-a vindut-o lui Gelu Toderica (fratele lui Florin Toderica). Si Pescos Star datoreaza statului accize, impozite si taxe in valoare de 3,6 miliarde de lei.
Un caz ceva mai deosebit il reprezinta cel al societatii Veramid din Moinesti, care a procesat petrol pentru care trebuia sa plateasca la buget 6,5 miliarde. Garda Financiara cauta administratorul firmei, il gaseste cu greu, insa acesta spune ca a vindut firma unui cetatean din judetul Vaslui. La Vaslui, surpriza, Harea V. Ion, care aparea in acte ca fiind noul patron al societatii, spune ca nu a cumparat nimic de la Bacau si nu stie nimic de aceasta afacere. Harea isi pierduse cu citeva luni inaintea vinzarii firmei buletinul de identitate…
Un caz similar s-a petrecut si in cazul societatii Toporas Impex SRL Moinesti. Administratorul firmei, Petre Purcariu, spune ca a cesionat societatea unui vasluian, Lilian V. Odagiu. Cind comisarii s-au adresat Registrului Comertului din Vaslui, au constatat ca in judet nu era inregistrata nici o firma cu acest nume. Si in acest caz, bugetul a ramas in paguba cu trei miliarde.
Acestea sint doar citeva exemple, din sutele existente. In nici un caz nu s-a reusit prinderea celor vinovati de prejudicierea bugetului iar sansele ca acest lucru sa se intimple sint extrem de mici.
(Razvan BIBIRE)

Comentarii