Inchiderea izvoarelor de apa minerala, un abuz care continua

joi, 30 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Inchiderea izvoarelor de apa minerala, un abuz care continua

Un corp de inspectori teritoriali ai Agentiei Nationale a Resurselor Minerale va demara astazi o ancheta la Slanic Moldova, acolo unde izvoarele de apa minerala au fost inchise. Decizia de a nu mai permite pacientilor sa beneficieze de apa minerala apartine SC Perla Moldovei SA, firma care a primit, prin negociere directa, de la Agentia Nationala a Resurselor Minerale, licenta pentru exploatarea izvoarelor. Acum aproximativ doua saptamini, reprezentantii firmei au intrerupt furnizarea apei minerale, sub pretextul ca o parte dintre tevi au inghetat si s-au fisurat si, in plus, instalatia electrica trebuia refacuta.
Numai ca orice interventie care ar fi presupus sistarea apei de izvor ar fi trebuit anuntata la Bucuresti, la ANRM. "Nu am fost anuntati despre lucrarile de la Slanic Moldova si nimeni nu ne-a solicitat aprobarea speciala de a opri izvoarele, asa cum prevede legislatia", ne-a declarat Iuliana Stratulat, presedintele ANRM. Ea a calificat ca pe un "abuz" gestul celor de la Perla Moldovei si ca pe o incercare de "imbogatire pe seama vietii si sanatatii oamenilor".
In Slanic Moldova se afla in acest moment aproximativ 500 de turisti, veniti la tratament prin bilete subventionate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Turismul social este practicat intensiv in Slanic: anul trecut, in statiune au beneficiat de tratament pentru afectiuni gastrice, hepatice sau respiratorii 6450 de turisti, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii. Pentru acest an, societatile de turism din Slanic Moldova au oferit la licitatia MMSS si au contractat un numar de 5.200 de bilete, numai pentru primul semestru al acestui an! Beneficiarii biletelor sint oameni pentru care tratamentul reprezinta o necesitate: bolnavi cronici si pensionari, pentru care contributia financiara la bilet, de citeva sute de mii de lei, reprezinta un efort financiar.
Unul dintre directorii de la "Perla Moldovei, Vasile Ion, ne-a declarat ca lucrarile pentru reparatia izvoarelor au demarat in aceasta perioada fiindca ar fi extrasezon. Cifrele statistice infirma, insa, existenta unui extrasezon, chiar si in luna ianuarie, la Slanic Moldova. O statiune de dimensiunea celei despre care vorbim, care primeste in prima luna a anului aproximativ 1.700 de bolnavi la tratament, nu poate fi categorisita astfel. Numai ca cei care au ajuns la Slanic Moldova la cura de ape minerale s-au intors de la izvor cu sticluta goala. Intre timp, capete luminate de la Perla Moldovei au decis sa inchida izvoarele, din motive numai de ei stiute. Turistii se revolta, spre disperarea sefilor de hoteluri, care nu stiu cum sa rezolve problema.
Primarul din Slanic Moldova, Mircea Ionel, dar si oameni implicati in turismul din localitate, spun ca, prin inchiderea Perla Moldovei, se urmareste fortarea firmelor de turism din localitate sa incheie contracte pentru apa minerala bauta de pacienti, evident, la preturi de monopol. "Perla Moldovei nu are turisti in aceasta perioada, si-au trimis oamenii acasa si au inchis izvoarele. Nu au tinut seama ca, in alte locuri din statiune, exista pacienti care au nevoie de apa minerala", au spus, la unison, reprezentanti ai autoritatilor locale si oameni de afaceri. Primarul Mircea Ionel a intocmit o plingere fata de gestul celor de la Perla Moldovei, pe care a trimis-o la Agentia Nationala a Resurselor Minerale, Ministerul Turismului si Oficiul National pentru Protectia Consumatorilor.
Izoarele de apa minerala sint proprietate publica a statului roman, pentru exploatarea carora ANRM emite licente firmelor interesate. "Nimeni nu poate lua pacientilor dreptul la sanatate. Izvoarelor trebuie sa li se dea drumul, pentru ca toata lumea sa beneficieze de apele curative. Echipa de ancheta va demara cercetarile la fata locului. Daca Perla Moldovei va fi gasita vinovata pentru intreruperea furnizarii apei de izvor, ii va fi retrasa licenta de exploatare", a avertizat presedintele ANRM, Iuliana Stratulat.
Si Casa Nationala de Pensii, cea care subventioneaza biletele celor care au plecat la tratament la Slanic si s-au trezit in imposibilitatea de a urma prescriptiile medicale, analizeaza situatia de la Slanic Moldova. In tot acest timp, autoritatile judetului Bacau, unde are loc abuzul fara precedent, privesc lucrurile cu detasare. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii