La Aerostar se pastreaza tacerea

miercuri, 21 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 La Aerostar se pastreaza tacerea

Grigore Filip, directorul general al societatii Aerostar SA Bacau, cercetat de Parchetul Militar pentru "subminarea economiei nationale" s-a abtinut ieri sa faca vreo declaratie cu privire la acuzele care i se aduc. El a evitat orice intilnire cu mass-media, deoarece, dupa cum s-a exprimat purtatorul de cuvint al societatii Aerostar, Doina Matanie, programul sau nu a permis o astfel de intrevedere. "Societatea este profund ingrijorata de atacul la imaginea sa, a declarat Doina Matanie. Noi asteptam in continuare sa primim informatii pe canale oficiale, pina acum nefiind informati in vreun fel de inceperea urmaririi penale". Purtatorul de cuvint al Aerostar spune ca in industria de aparare, o mare importanta in derularea contractelor o are credibilitatea partenerilor iar atacul asupra directorului general al Aerostar se va rasfringe inevitabil si asupra societatii. "De la infiintare pina in prezent Aerostar si-a mentinut statutul de furnizor de prim rang al Ministerului Apararii Nationale din Romania si realizeaza un inalt nivel de performanta. Societatea noastra se afla in plin proces de consolidare a pozitiei de piata in domeniile in care opereaza. In acest context apreciem ca prezentarea acestei stiri (referitoare la acuzatiile de subminare a economiei nationale, n.n.) asociata cu programele care se afla in derulare in SC Aerostar SA este de natura sa afecteze grav imaginea societatii si relatiile cu partenerii din tara si strainatate, cit si cu Sistemul Apararii Nationale din Romania".
In privinta acuzatiilor cum ca directorul Filip ar fi favorizat firma israeliana Elbit si ar fi acordat mai multe concesii acesteia, purtatorul de cuvint al firmei bacauane spune ca programul de modernizare al MiG-urilor a fost negociat de Ministerul Apararii Nationale. Pe de alta parte, Dan Voinea, seful Parchetelor Militare, spune ca nu este demarata nici o ancheta penala in cazul privind contractul de la Bacau, ci e vorba doar de cercetari preliminare declansate in urma unor sesizari primite de la Departamentul Aviatiei Militare. Generalul Voinea a adaugat ca cercetarile nu-l vizeaza doar pe Grigore Filip, ci pe toti membrii echipei de negociere.
Conform Codului Penal, pedeapsa pentru subminarea economiei nationale este cuprinsa intre patru si 20 de ani de inchisoare cu interzicerea unor drepturi, dar se poate ajunge si la inchisoare pe viata in cazul in care se constata ca prejudiciul adus este foarte mare.
Grigore Filip
– nascut la Roman, la 16 februarie 1954
– absolvent al Facultatii de aeronave Bucuresti, promotia 1979
– Intre anii 1979 si 1981 a lucrat la Institutul National de Creatie Stiintifica si Tehnica din Bucuresti. Din 1981 se transfera la Intreprinderea de Avioane Bacau ca inginer proiectant al tehnologiilor de montaj pentru avioane. Din 1987 indeplineste functia de sef de sectie reparatii avioane iar din 1991 este numit vicepresedinte al Consiliului de Administratie.
– Din 1993 este numit director al Programului de Modernizare al avionului MiG 21. In aceasta calitate a coordonat colectivul din Aerostar cit si echipele de lucru ale firmei Elbit si ale unor companii din Europa de vest, China, SUA si Africa de Sud implicate in calitate de subfurnizori.
– In septembrie 1997 este numit Director General al Diviziei Sisteme de aparare iar din martie 1998 este desemnat Director General al societatii Aerostar.
(Razvan BIBIRE)

Comentarii