Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

La Onesti reinvie o meserie uitata: sticlaria

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Trei investitori au aprins, de curind, in Onesti focurile in cuptoarele unei fabricute de sticlarie pe care au amenajat-o cu forte proprii, intr-un vechi atelier. Evenimentul putea trece neobservat printre alte initiative private, daca nu ne-ar fi adus aminte de o meserie rara la romani, aproape abandonata in ultimii zece ani, intr-o zona in care a creat inclusiv o scoala de meserii. In nici o luna de zile, fabrica si-a creat piata proprie in Romania, iar acum cocheteaza si cu niste clienti din Occident, care i-au promis primele comenzi.
    Valerian Sandulache se considera un om "muscat" de economia de piata. Dar incercarile esuate nu l-au descurajat, astfel incit intr-o banala discutie amicala cu un prieten din Bucuresti, acum citeva luni, a constatat ca a dat peste un om cu nume predestinat sa inceapa o afacere de zile mari. Pe amicul lui il cheama Nicolae Cioboiu. Este un om cu experienta in meseria de sticlar si, in plus, dispunea si de ceva materiale pentru un cuptor de topit cuart. Au hotarit sa inceapa afacerea la Onesti, unde mina de lucru calificata nu lipsea, de pe urma vechii fabrici de sticlarie din care multi tocmai fusesera concediati. Aici l-au gasit si pe al treilea lor asociat, inginerul Ion Chertes. Toti trei au pornit la treaba, alaturi de un mester samotor de la termocentrala Borzesti si de o echipa de 8 - 9 oameni.
    "Am facut aproape totul cu mina noastra, de la zero, incluziv zidaria - spune Valerian Sandulache. Intr-o jumatate de an am aprins focurile in cuptoare, iar in citeva saptamini le-am demonstrat celor care ne cainau pentru banii investiti, ca la capatul benzii rulante din cuptorul de recoacere au iesit primele pahare. N-a fost chiar ca la o bataie din palme, dar am gasit piata imediat si acum multi dintre romani isi beau spritul sau rachiul din paharele noastre".
    Sticla se modeleaza cu mina, cu mintea si cu sufletul
    Daca ajungi pe strada Garii din Onesti, nu-i greu sa gasesti noua fabrica de sticlarie, chiar in spatele vechii statii de cale ferata. Desi patronii ei i-au dat un nume usor curios, FREDI, n-ai sa vezi nici o firma. In schimb, dai imediat cu ochii de citiva barbati in maiouri care invirt cunoscutele tevi de suflat, cu care culeg si modeleaza boturi mici de sticla incinsa. Multi dintre ei sint sticlari de ani si ani, insa despre altii am aflat ca sint calfe constiincioase, care prind meseria din zbor. Mesterii lor sint oameni care au copt tone stica pe la fabricile din Romania si pe care Ion Chertes i-a adus la Onesti de la Falticeni si de la Turda.
    Maistrul Costache Rotaru are 60 de ani. El spune ca a suflat in teava prima data la 16 ani si de atunci nu a mai renuntat la ea. In cartea sa de munca s-au adunat 49 de ani de meserie, din care 33 efectiv in fata cuptorului de sticla. "Am venit la Onesti pentru ca viata de pensionar e grea - spune Costache Rotaru. Dupa ce-am umflat atita sticla la viata mea, m-am ales cu o pensie de numai un milion trei sute de lei. Nu se poate trai asa. Dar nici de meserie nu ma las. Lucrez cu niste minji curiosi, din care sper sa scot sticlari buni. Daca nu-i invatam noi, nu mai are cine sa-i invete, pentru ca in Romania scolile de sticlari s-au desfiintat". Despre meseria lui, maistrul spune ca se face si cu mina, dar si cu mintea si cu sufletul. Si ne arata trei "musi", care ar putea sa-i fie nepoti. Sint elevi in ultimul an la o scoala de uncenici, unde si-au ales meseria de sticlar, de cind s-a pornit fabrica noua. Ionut Vrinceanu si Florin Marin au venit de la Blidari - Caiuti, au 16 ani si nu sint cu mult mai inalti ca teava de suflat. Al treilea, Florin Puscasu, este din Birsanesti si are 17 ani. Ei spun ca nu se mai lasa de meserie si ca, de la anul, vor lucra tot aici. De la maistrul Rotaru au aflat ca un sticlar "se face" in sase luni, dar de invatat are de invatat toata viata.
    La FREDI, sticlarii lucreaza "menaj": pahare cu sau fara picor si carafe. Vali Sandulache are, insa, planuri mai mari si, in curind, va incerca si galle-uri, pentru care va aduce gravori si pictori. Fabrica are acum 36 de muncitori, dar va avea 60 sau 70 de mesteri, cu care meseria de sticlar la Onesti isi reintra in drepturi. "Piata este nesperat de generoasa - spune Vali Sandulache. Chiar ieri ne-a cautat o firma olandeza de la care asteptam comenzi. Occidentul se da in vint dupa sticla romaneasca, pentru ca la noi forta de munca este extrem de ieftina. Dar sint convins ca nu-i departe vremea cind vom fi in stare sa facem noi regulile pe piata, pentru ca onestenii, e clar, au vocatie de sticlari". (Petru DONE, Cristian BIBIRE)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri