Legea Lupu da dureri de cap autoritatilor

marți, 08 august 2000, 23:00
2 MIN
 Legea Lupu da dureri de cap autoritatilor

O delegatie a proprietarilor de terenuri agricole si suprafete de padure din comunele Asau, Agas si Brusturoasa s-a intilnit ieri, la Prefectura, cu subprefectul Ioan Andone si cu directorul general al institutiei, Dumitru Nada. La intilnire au fost chemati si primarii din cele trei localitati si directorul general al Directiei Silvice, Viorel Ghelasa, care au ascultat cererile formulate de sateni si au prezentat, la rindul lor, situatia din fiecare localitate in parte. Zona din care a venit delegatia este considerata una dintre cele mai fierbinti din tara din punct de vedere al delictelor silvice si in care starea de tensiune printre oameni este in crestere.
Cei prezenti au cerut sa li se ia in consideratie documentele de care dispun pentru a fi pusi in posesia unor suprafete agricole, pasuni sau suprafete de padure, pentru ca multi dintre locuitorii din zona nu mai au alt mod de trai decit cresterea animalelor si exploatarea padurii. Oamenii au scos pe masa dosare cu tabele ale unor actiuni de improprietarire din anul 1945, cind, in urma efectelor legii 187, toti taranii urmau sa fie improprietariti cu cite 5 hectare de teren agricol si cu pasuni. "Numai cinci cetateni din comuna pot primi teren conform legii 1/2000 – a spus primarul comunei Brusturoasa, Todirel Drumea. Marea majoritate, insa, au drepturi conform acelei legi din 1945 si in aceasta baza s-au primit la comisia locala de aplicare a legii fondului funciar 825 de cereri".
Taranii au fost improprietariti in ’45 cu teren arabil, finete si pasune. Acum, pe cele mai multe dintre aceste suprafete este padure, iar ei cer sa li se dea terenul inapoi. "Nu vrem neaparat padurea" – au sustinut ei ieri, la Prefectura. Ioan Andone si Viorel Ghelasa s-au vazut, astfel, in fata unor situatii inedite, pe care legile de acum nu le-au prevazut. "Oamenii cer pamintul pe baza unor tabele care in fata legii nu au valoare – a spus Ioan Andone. Legea nu explica nici ce facem cu pasunile care acum sint impadurite. Dupa legea 187 din ’45 urma sa se dea o alta, pentru padure si vii, dar a venit nationalizarea din ’48 si legea nu s-a mai dat. De aceea, ne asumam raspunderea sa rezolvam noi aceasta problema, sa ne consultam cu ministerele si sa informam legislativul ca legile de acum au nevoie de unele corectii".
In zona Asau – Brusturoasa, taierile de padure sint masive. Directia Silvica a sistat taierile in padurile statului, dar oamenii continua sa coboare din munte cu lemn. Pe Valea Trotusului exista o puzderie de gatere, iar oamenii sint tentati sa aduca aici lemn in orice conditii, pentru ca li se plateste. Viorel Ghelasa a precizat ca padurea statului este doar in gestiunea Directiei Silvice, deci numai comisia judeteana de aplicare a legii fondului funciar poate hotari transferul de gestiune. De aceea, problemele satenilor din Asau, Agas si Brusturoasa vor face obiectul analizei acestei comisii si saptamina viitoare. (Petru DONE)

Comentarii