Letea Bacau externalizeaza activitatile auxiliare

duminică, 01 septembrie 2002, 23:00
2 MIN
 Letea Bacau externalizeaza activitatile auxiliare

SC Letea SA Bacau va externaliza o parte dintre activitatile sale auxiliare, prin infiintarea a patru noi societati comerciale, unde societatea-mama va avea majoritatea actiunilor. Adunarea Generala a Actionarilor firmei, desfasurata zilele trecute, a aprobat acest lucru, iar principala consecinta va fi reducerea posturilor din organigrama fabricii de hirtie.
Cele patru firme rezultate din externalizarea activitatilor auxiliare au ca actionar principal tot Letea SA. Firma-mama va detine complet controlul asupra SC Let Agro-Alim SRL – fosta cantina -, cu activitati in domeniul floriculturii, legumiculturii, cazarii si alimentatiei. SC Let Trans SA se va ocupa de transportul auto si calea ferata uzinala, precum si de reparatiile aferente. Let Construct SRL va prelua activitatea de intretinere a cladirilor, drumurilor, cailor de acces, precum si cea de constructii civile si industriale si reparatiile conexe. Ultima firma infiintata este Let Service SA, care va ingloba activitatile de lacatuserie, instalatii, tinichigerie, constructii metalice etc.
"Estimam ca actele de infiintare a celor patru firme vor fi gata undeva in jurul datei de 20 septembrie. Externalizarea acestor activitati este o alternativa de restructurare a firmei prin care sa fie preluati o parte dintre angajati, pe care altfel ii paste pericolul somajului. Firmele vor avea posibilitatea ca, pe linga servicile pe care le vor asigura fabricii Letea, sa aiba contracte de prestari servicii si cu alte societati, ceea ce nu era posibil pina acum", ne-a declarat Florel Ion, directorul general al LETEA SA. Procesul de restructurare a singurului producator de hirtie de ziar din Romania a inceput in primavara acestui an, cind s-a incercat dimensionarea personalului la productia existenta. "In perioada 1997 – 2001, in societate au fost angajati 450 de oameni. Schema era supraincarcata si multe posturi nu se justificau", spune directorul Ion. Dupa doua valuri de disponibilizari, in fabrica mai lucreaza acum 1.050 de salariati si numarul lor va scadea cu aproape 200 de persoane, in urma externalizarii.
Vestea ca o serie de servicii care apartin acum de Letea vor fi externalizate, a fost confundata de mai multi salariati cu o privatizare. Angajatii fabricii, in special cei care lucreaza in sectoarele vizate a se transforma in societati comerciale de sine-statatoare si-au aratat disponibilitatea de a deveni actionari, lucru care, in realitate, este imposibil. Letea va fi, asa cum mentionam anterior, actionar majoritar, in proportie de 99 % la cele patru societati nou-infiintate si va decide, prin intermediul consiliilor de administratie sau a administratorului unic numit, care va fi politica economica a firmelor.
De asemenea, AGA a mandatat patru persoane care sa negocieze graficele de reesalonare la plata a obligatiilor restante catre principalii furnizori de servicii. Acestea sint presedintele CA, Tudorel Ion, administratorul special, Costel Ceocea, directorul general, Florel Ion, si directorul economic, Valeria Macarescu. Aceiasi reprezentanti ai AGA au decis reorganizarea sectiilor in servicii si disparitia din schema a sase functii de conducere, pentru care se plateau salarii nejustificate. (Nicoleta BICHESCU, Gabriela PASCU)

Comentarii