Miros de gilceava la ELON

vineri, 15 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Miros de gilceava la ELON

Actionarii uneia dintre cele mai profitabile societati comerciale din Romania, Elon Onesti, se intilnesc astazi, 15 decembrie, pentru a hotari soarta firmei. Intilnirea este motivata de expirarea contractului de societate incheiat in urma cu aproximativ zece ani si, mai ales, de intentia vadit afisata de una dintre parti, societatea Elan International Inc din SUA, de a pune mina pe intreaga afacere. Partenerul celor de la Elan International Inc este Carom Onesti, care are statutul de actionar majoritar si care, la rindul ei, va decide tot astazi, la AGA Carom, pozitia pe care o va adopta. "Consiliul Director al Carom, ne-a declarat directorul general al societatii, Alexandru Ioan, si-a formulat deja pozitia in aceasta problema. Actionarul nostru majoritar, FPS, va lua tot azi o decizie, punct de vedere ce va fi transmis in adunarea actionarilor de la Elon. Ceea ce am propus noi este ca, dupa negocierea cu partenerul american, sa obtinem un pret cit mai bun pe actiunile noastre si, astfel, fabrica de esente de parfum si cosmeticale sa functioneze in continuare acolo unde se afla".
Americanii vor totul sau nimic
Actiunile de Elon sint impartite intre Carom, 72%, si Elan International, 28%. Contractul de societate a expirat pe 17 octombrie dar a fost prelungit de comun acord, pina la 17 decembrie. In urma cu cinci luni, americanii, reprezentati de presedintele societatii Elan, Radu Costin, au inceput tatonarile in vederea clarificarii situatiei de la Elon. In conditiile in care Elon Onesti, a carei productie de esente de parfum este exportata integral, are la ora actuala un profit egal cu o treime din valoarea productiei exportate, americanii si-au exprimat interesul pentru a cumpara toate actiunile de la Carom. Altfel, au spus ei, se vor pronunta pentru lichidarea afacerii.
De pe pozitia de actionar majoritar, Carom Onesti avea, cel putin pina ieri, ambitia de a tine piept pretentiilor celor de la Elan International. "Afacerea este extrem de profitabila, a precizat Alexandra Ioan. Noi nu ne impotrivim sa transam afacerea, dar vrem sa obtinem un pret bun". Pentru a cintari mai bine lucrurile, actionarii de la Elon au facut propriile evaluari ale societatii. Cei de la Carom au gasit ca aceasta ar valora 3,9 milioane dolari SUA. Americanii spun ca ar face doar 1,6 milioane de dolari. Un arbitru la care s-a apelat – firme de evaluare de sub girul Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania – au stabilit ca totul ar valora 2,2 milioane de dolari. "Pretul se justifica – spune Alexandru Ioan, pentru ca numai in acest an profitul Elon a fost de 1,3 milioane de dolari, la o productie de 4 milioane de dolari".
Daca nu se vinde, se lichideaza
Solutiile in cazul Elon sint mai multe. Actionarii ar putea conveni la o prelungire a contractului de societate. Dar pentru ca americanii au simtit ca acum e bataia pestelui, gindul te duce mai degraba la o solutie gen "vinzare de actiuni", din partea Carom, la un pret minim stabilit de FPS, sau lichidarea afacerii printr-o licitatie in care se va vinde efectiv activul ca atare, la un pret de inventar, de doua ori mai mic decit cel al afacerii. Ceea ce stiu pina acum este ca si in cazul lichidarii au aparut deja doi investitori interesati, nu de la noi, ci din strainatate. "Ar fi cel mai mare pacat ca fabrica asta sa nu mai functioneze – a opinat directorul executiv, Grigore Ioachim, de la Elon. Tehnologia a fost pusa pe picioare si chiar acum lucram la unele modernizari. In plus, sint si cei 60 de salariati cu 60 de familii, pentru care impactul ar fi cu atit mai dureros.
Infiintat in urma cu zece ani, Elon s-a dovedit a fi, in foarte scurt timp, o afacere extrem de profitabila. Numai ca primii pasi ai noii afaceri au fost dificili. Actionarii societatii au avut de infruntat o serie de acuze, inclusiv din partea Garzii Financiare, fata de modul in care s-a infiintat firma. Conducerea Carom a fost acuzata ca a cedat americanilor, cu buna stiinta, felia cea mai mare a afacerii, inclusiv modul de repartizare a actiunilor. Dupa o perioada critica, ce a culminat cu mitinguri de protest ale salariatilor de la Carom, care credeau ca averea societatii este daruita americanilor, actiunile s-au impartit in mod corect, iar Elon a inceput sa-si faca loc pe piata. Dupa doi ani de la infiintare, a inceput sa se produca, a intrat in fabricatie noul produs, denumit "Elonil", care avea sa se dovedeasca a fi marea lovitura. Unicat in lume, Elonilul este un compus de baza al parfumului de mosc, foarte cautat pe piata occidentala. Radu Costin, patronul Elan International, partenerul din SUA, a preluat imediat activitatea de desfacere a noului produs, dedicat exclusiv exportului. Tehnologia producerii Elonului a fost adusa de partenerul american, dar a fost aplicata la Onesti prin suportul lui Alexandru Ioan, actualul director general de la Carom, specialist recunoscut in lumea petrochimiei romanesti, care la acea vreme era consilier al lui Valentin Anastasiu. Rentabilitatea afacerii a fost dovedita mai ales dupa opt ani de la intrarea pe piata a acestui produs onestenii au descoperit ca elonilul poate aduce profituri deosebite. Pretul pe piata al acestui produs este aproape dublu fata de costul productiei, astfel ca Alexandru Ioan a decis sa preia, in numele SC Carom, desfacerea acestui produs.
(Petru DONE, Cristian BIBIRE)

Comentarii