Oamenii care ne spun vremea

vineri, 23 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Oamenii care ne spun vremea

Ori de cite ori mergem la serviciu, la vreo competitie, la plimbare sau in aer liber in general, ne intrebam cum va fi vremea. Nu ne mai multumim sa aruncam doar o privire pe geam ca sa vedem daca este senin, inourat sau ploua, dar ascultam cu atentie si buletinele informative ale meteorologilor, de la radio sau televizor. Putina lume stie insa ca in spatele putinelor vorbe rostite de prezentatori sta o intreaga armata de specialisti din intreaga lume, printre care si meteorologii, tehnicienii meteo si operatorii care lucreaza la Serviciul de Prognoza Meteo Bacau. Aici sint adunate datele sosite de la cele 21 de statii meteo raspindite in opt judete din Moldova, si tot aici, pe baza acestor date, se fac prognoze pe timp de o saptamina. Unele statii se afla la zeci de kilometri distanta de orice asezare omeneasca, iar altele sint la mare altitudine, cum este cea de la Toaca-Ceahlau, sau la Retitis, in Muntii Calimani, la o altitudine de 2020 de metri.
Masuratori meteo se fac in Moldova inca din 1884, dar primul centru adevarat a luat fiinta in 1940, la Bacau, si deservea initial Corpul 2 Aerian de la Roman. Avind functie militara, centrul a fost nevoit sa urmeze trupele romane in deplasarea frontului spre est, pina la Iasi. Centrul a revenit la Bacau in 1954, unde a fiintat, pe rind, la Gheraiesti, la Aeroport, iar de la 9 septembrie 1999 in preajma Directiei Apelor.
Nu cu mult timp in urma, Serviciul meteo de la Bacau s-a dotat cu un calculator ultraperformant, care emite prognoze atit pe baza datelor culese din tara, dar si a celor venite de la alte centre importante din Europa, precum cele de la Toulouse, in Franta, Offenbach, in Germania, sau Hedding, in Marea Britanie, acesta din urma fiind de altfel si centrul european al meteorologiei. Calculatorul ruleaza un program care costa nu mai putin de un miliard de lei si care poate emite prognoze din ora in ora, 24 de ore pe zi. Meteologia a devenit astfel la Bacau un domeniu cu foc continuu, cu legaturi prin satelit in circuitul international, unde la fiecare sase ore se fac schimburi de date cu strainatatea, in principal cu statiile din emisfera nordica.
Un mare avantaj in transmiterea datelor intre statiile din Moldova o reprezinta recentra trecere de la comunicarea prin Romtelecom la telefonia mobila. Daca prin primul sistem datele ajungeau la destinatie in citeva zeci de minute, prin sistemul GSM datele ajung in maxim sase secunde. Datele se transmit intr-un sistem codat si cuprind informatii despre viteza si directia vintului, temperaturi la diferite altitudini si multe alte date, toate sub forma unui insiruiri de cifre pe care meteorologii le citesc cu usurinta cu care noi citim rindurile unei carti. Inainte de a fi folosite sau date publicitatii, datele respective sint filtrate de calculator, pentru a fi inlaturata orice eroare. Serviciul meteo de la Bacau poate emite astfel prognoze exacte de pina la o saptamina, ceea ce inseamna maximul pe plan mondial. De mentionat ca prognozele pe termen mai lung sint aproximative si se fac inclusiv pe baza datelor statistice.
Seful Serviciului de Prognoza Bacau, Gheorghe Canache, spune ca lumea inca nu este constienta de valoarea enorma pe care o are o informatie meteo, care face ca, in SUA, spre exmplu, un dolar investit in aparatura meteo sa aduca alti 27 de dolari. Informatiile meteo sint vindute la noi doar societatilor de producere si distributie a energiei electrice, mass-media, aviatiei, precum si CFR-ului sau drumarilor, dar acestea doua numai pe timp de iarna.
In judetul Bacau mai functioneaza doua statii de masuratori, una la Bacau si cealalta la Tirgu Ocna. Au mai existat statii si la Brusturoasa, Oncesti si Plopana, dar s-au desfiintat din lipsa banilor de intretinere. Centrul Meteo urmareste insa modernizarea statiilor existente, care ar urma sa fie automatizate. (Ovidiu PAULIUC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii