Parcul Industrial de la Hemeiusi, in moment de impas

vineri, 21 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Parcul Industrial de la Hemeiusi, in moment de impas

Consiliul Judetean (CJ) Bacau nu are bani sa-si achite partea de cofinantare, aferenta acestui an, pentru demararea lucrarilor de construire a Parcului Industrial HIT Hemeiusi. Bugetul total estimat al proiectului este de 7,27 milioane de euro, din care 4,6 milioane – finantare din partea Uniunii Europene, 1,5 milioane de euro – contributia Guvernului Romaniei, iar 1,15 – cofinantare locala din partea CJ Bacau. Consiliul ar trebui sa o achite cel mai tirziu pina luna viitoare o parte din contributia sa, bani de care nu dispune, din cauza ca judetul Bacau este oricum subfinantat si a mai primit de la stat unele responsabilitati in plus, mai ales cele legate de administrarea Spitalului Judetean si preluarea atributiilor Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap. Peste toate, CJ mai este cofinantator la alte programe ale Uniunii Europene si mai are de finalizat lucrarile la Catedrala "Inaltarea Domnului" si Muzeul de Stiinte ale Naturii. De asemenea, iarna a fost grea si foarte multe miliarde de lei vor merge la plata deszapezirii.
"Sint convins ca parcul industrial va fi construit, dar nu vrem sa fim prinsi in cofinantare din prima zi", declara Neculai Lupu, presedintele CJ. El a trimis ieri doua adrese, la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) si Ministerul Administratiei Publice (MAP), in care "am aratat ca nu avem posibilitatea sustinerii investitiei pentru acest an". Neculai Lupu a propus initierea unei hotariri de Guvern, prin care sa se amine pentru anul viitor plata partii de cofinantare a CJ. Presedintele CJ spune ca lucrarile ar putea sa inceapa foarte bine doar cu banii pe care trebuie sa ii achite MDP si Uniunea Europeana. Neculai Lupu spune ca a mai trimis adrese la conducerile primariilor municipiilor Bacau, Moinesti si Onesti, la sucursalele bancilor, Camera de Comert, Industrie si Agricultura si SIF Moldova. "Noi facem acest parc pentru oamenii de afaceri. Daca doresc sa intre in cofinantare cu CJ la HIT, vor deveni coproprietari", spune Neculai Lupu. El ar dori ca, daca nu pina in 2004, "macar sa ne pasuiasca pina in a doua parte a acestui an".
Cea mai proasta varianta ar fi ca MAP si MDP sa refuze cererile CJ Bacau. In acest caz, presedintele Lupu spune ca situatia care s-ar crea va fi pusa in discutia consilierilor judeteni, care vor decide daca se va continua sau nu investitia. Problema banilor pentru HIT s-a mai discutat o data in CJ, la sfirsitul anului trecut, cind unii consilieri au prevazut criza financiara de acum. Inca de pe atunci, mai multi alesi inclinau spre renuntarea la proiect. Asta se intimpla atunci cind nu exista certitudinea crizei financiare.
Cum ar fi fost sa fie
Dupa ce, pe 8 februarie, au fost lansate oficial lucrarile de construire a Parcului Industrial Hemeiusi (HIT), ieri ar fi trebuit sa inceapa pregatirile de santier. Demararea lucrarilor efective era programata pentru aprilie. Parcul Industrial HIT este un proiect promovat de CJ Bacau, in parteneriat cu Consiliul Local al comunei Hemeiusi, in cadrul Programului PHARE 2000. Parcul Industrial HIT are alocat teren in comuna Hemeiusi, la noua kilometri de municipiul Bacau si de DN2. Doua ar fi obiectivele esentiale ale proiectului: crearea unei infrastructuri de afaceri de tip "Parc Industrial" pentru sprijinirea IMM-urilor din domeniul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor si amorsarea unei industrii alternative, performante si nepoluante. Suprafata totala a parcului este de 10,85 hectare, din care mai mult de patru hectare sint alocate constructiilor. Terenul a fost pus la dispozitie de autoritatile locale ale comunei Hemeiusi. Licitatia pentru executarea lucrarilor a fost cistigata de firma greceasca Diekat. Lucrarile de executie ar trebui sa dureze aproximativ doi ani, iar costurile suplimentare cauzate de modificarile de preturi la materiale si servicii, suportate de beneficiar, adica de CJ.
Povestea Parcului Industrial HIT a inceput in 1998. La inceput, ideea se referea la construirea unui parc profilat pe domeniul industriei textile. Dupa ce a fost aprobata cererea de finantare adresata UE, prin Programul PHARE 2000, initiatorilor proiectului li s-au acordat doi ani pentru a intocmi proiectul tehnic, care sa ateste fezabilitatea obiectivului. La inceputul anului 2000, la CJ s-a primit o scrisoare de la Delegatia UE si Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP), prin care, in termeni ultimativi, autoritatile erau informate ca, pina la 31 mai, trebuia predata documentatia. Tot in primavara anului 2000, s-a renuntat la ideea cu industria textila si s-a stabilit ca investitia trebuie directionata catre domeniul inaltei tehnologii. La redactarea studiului de fezabilitate s-a lucrat in timpul record de 27 de zile, cu o echipa de 40 de specialisti de la sase firme si din institutiile descentralizate si CJ. Documentatia a fost predata cu numai 15 minute inaintea inchiderii sesiunii.
Una dintre primele probleme care a trebuit rezolvata a fost cea a locatiei parcului. Primul teren luat in discutie a fost cel de linga Sofert, singurul disponibil in municipiul Bacau, dar s-a renuntat repede la aceasta posibilitate, din cauza mediului potential toxic din zona respectiva. In paralel, au mai fost identificate terenuri pretabile la proiect in comunele Magura, Nicolae Balcescu si Hemeiusi. Primul primar care a "percutat" a fost cel al comunei Hemeiusi, Constantin Mihaila, care a pus la dispozitie gratuit terenul necesar Parcului Industrial HIT. Acum, proiectul care ar putea asigura citeva sute de locuri de munca pentru specialisti este in impas si totul atirna de o decizie de la Bucuresti. (Florin POPESCU)

Comentarii