Politia confirma devalizarea Onedil

vineri, 30 martie 2001, 23:00
4 MIN
 Politia confirma devalizarea Onedil

Dupa cercetari care au durat opt luni de zile politistii de la Serviciul de Cercetare Penala si Serviciul de Combatere a Criminalitatii Financiare si Coruptiei din cadrul Inspectoratului Politiei Judetene Bacau au ajuns la concluzia ca Ovidiu Budeanu, Gheoghe Chelmus, Beatris Maria Budeanu si altii au prejudiciat SC Onedil SA Onesti de 25,9 miliarde de lei. Conform raportului prezentat de seful Politiei Onesti in fata Consiliului Local, raport semnat de seful IPJ Bacau, col. Vasile Vrabie, Chelmus, Budeanu, Bahamat si apropiatii lor sint "cercetati pentru comiterea infractiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu".
Politistii bacauani au stabilit ca SC Onedil a fost prejudiciat de 25,9 miliarde de lei bani care au fost transferati de cei trei din conturile Onedil in conturile altor firme astfel: 7,6 miliarde de lei plati ilegale catre SC Prodbac SA Bacau in perioada 9 august 1999-20 iunie 2000. De retinut ca firma Prodbac apartine lui Ovidiu Budeanu care este si proprietarul SC Onedil, impreuna cu Gheorghe Chelmus. Alte 10 miliarde de lei reprezinta plati ilegale avans pacura pentru SC PAS SA Bacau in perioada 8 februarie-5 iunie 2000. 7,1 miliarde de lei au fost platite tot catre PAS SA Bacau drept avans contract prestari servicii Know-how, contract care nu a mai fost respectat. In fine, 313,5 milioane de lei au ajuns de la Onedil la SC Moldova SA Roman, jud Roman, tot ca plati ilegale, dupa cum sustin politistii bacauani.
Gheorghe Chelmus a mai dispus tot din banii Onedil efectuarea unor lucrari de reparatii la sediile unor partide din oras desi acestea nu erau prevazute in contractele de inchiriere. Conform rezultatelor anchetei Politiei judetene, Chelmus a dispus, ilegal, efectuarea unor lucrari in valoare de 39,5 milioane de lei la sediul PNL, 49,8 milioane de lei la sediul PD, 29,2 milioane de lei la sediul PNTCD si 18 milioane de lei la sediul Bancii Familia din Onesti.
Tot in cursul anchetei s-a stabilit ca pentru efectuarea unor plati au fost folosite contracte semnate in fals sau cu facturi care nu au mai fost gasite in actele contabile. De exemplu, o factura prin care s-au platit 300 de milioane de lei catre SC Moldova Roman facea parte dintr-un carnet de facturi fiscale pierdute odata cu o stampila de catre firma nemteana. In realitate atit carnetul cu facturi fiscale cit si stampila au ajuns la Ovidiu Budeanu care s-a si folosit de ele.
Un pion important al lui Chelmus si Budeanu a fost Beatris-Maria Bahamat, fost director economic al SC Onedil. Ea a acceptat sa semneze diferite documente in urma carora Onedil a fost prejudiciata de importante sume de bani. Pe linga exemplele de mai sus Bahamat a mai aprobat cedarea unor creante de sute de milioane de lei pe care Onedil le are la SC Chimcomplex si SC Carom Onesti, in favoarea SC Prodbac SA Bacau, firma lui Budeanu. Pe linga faptul ca au acceptat cedarea acestor creante Bahamat si Chelmus nici nu au urmarit recuperarea banilor incasati de firma bacauana astfel ca nici pina la finalizarea cercetarilor acesti bani nu au mai ajuns la Onesti.
Alaturi de Ovidiu Budeanu, in afacerea Onedil se afla si sotia lui, Codruta Budeanu. Conform anchetei politiei, dupa privatizarea Onedil, prin luna martie 2000, invinuita Bahamat a fost solicitata de catre Budeanu Codruta pentru a restitui factura fiscala din 10 ianuarie 2000 prin care se justifica plata a 1,520 de miliarde de lei, insa aceasta a refuzat motivind ca nu este legal si ca nu mai are justificare pentru plata efctuata. Invinuita Bahamat Beatris Maria a intuit ca aceasta factura va fi anulata ulterior si pentru a se apara a procedat la xerocopierea facturii, copia fiind pastrata la domiciliu si predata organelor de cercetare penala. Invinuita Bahamat Beatris Maria, cind a plecat din SC Onedil, in luna martie 2000, a lasat un dosar cu mai multe facturi proforme, printre care si factura fiscala in cauza, numitei Macaru Mariana, care la rindul ei a declarat ca a predat dosarul lui Budeanu Codruta la cererea ei. In cele din urma, dupa cum au constatat politistii, factura a fost distrusa.
Politistii bacauani au constatat, in fine, ca Ovidiu Budeanu a cumparat SC Onedil SA Onesti cu 20 de miliarde de lei, "parte din aceasta suma fiind primita tot de la SC Onedil". Mai mult, politistii au descoperit ca "dupa privatizarea societatii Budeanu a folosit sumele incasate anterior pentru achitarea datoriilor". In concluzie, spun politistii, Ovidiu Budeanu si Gheorghe Chelmus, ca actionari ai SC PAS SA Bacau, au facut "plati nejustificate de la aceasta societate (de la Onedil) ceea ce reprezinta o creditare mascata de favorizare a firmei unde cei doi aveau interes ca actionari".
Gheoghe Chelmus a dispus plati din creditul societatii Onedil catre SC Prodbac SA Bacau, administrata de Ovidiu Budeanu, societate folosita ca paravan, sumele incasate fiind transferate ulterior in conturile SC PAS SA Bacau.
Dosarul prezentat de Politia Bacau va transmis Parchetului, procurorului general al Romaniei si Corpului de Control al primului ministru, s-a precizat la sedinta Consiliului Local de joi, 29 martie. (Cristian BIBIRE)

Comentarii