Primaria Onesti contesta privatizarea Onedil

luni, 08 noiembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Primaria Onesti contesta privatizarea Onedil

Curtea de Apel Bacau va trebui sa se pronunte in privinta legalitatii privatizarii SC Onedil SA Onesti, in urma contestatiei depuse miercuri, 3 noiembrie, de Primaria din localitate. Pe data de 18 octombrie 1999, SC PAS SA Bacau a cistigat licitatia pentru achizitionarea pachetului de actiuni scos la vinzarea de FPS. Pe 28 octombrie, actionarii PAS, omul de afaceri bacauan Ovidiu Budeanu si Gheorghe Chelmus, actualul director al Onedil, au semnat contractul de cumparare a pachetului de 70% al FPS, urmind ca in termen de 90 de zile sa achite 20 de miliarde de lei.
Primaria Onesti considera ca licitatia ar trebui anulata din mai multe motive. Apreciind ca Onedil, societatea care se ocupa de distributia energiei termice si a apei potabile, de canalizare si salubritate, este firma de interes local, in subordinea Consiliului Local, Primaria considera ca ar fi trebuit sa existe si acceptul consilierilor pentru privatizare. Mai ales ca la diferite instante se afla pe rol dosare in care Primaria cere stabilirea patrimoniului Onedil. Emil Lemnaru, primarul Onestiului, sustine ca, in conformitatea cu legislatia, atita timp cit patrimoniul unei societati este in litigiu, acesta nu poate fi instrainat. De altfel, Consiliul Local Onesti a votat inca din 1996 o hotarire privind transmiterea spatiilor comerciale ale Onedil, aflate in litigiu, in patrimoniul municipalitatii. Executivul onestean considera ca valoarea actiunilor societatii Onedil a fost subevaluata. La aceasta concluzie s-a ajuns luindu-se in calcul sumele cu care au fost vindute de catre Onedil, fostilor chiriasi, 60 de spatii comerciale din totalul de 129, aflate in patrimoniul societatii. In medie, acestea au fost vindute cu 3.000.000 lei / mp, la o suprafata totala de aproximativ 10.000 mp.
La o simpla socoteala, se poate vedea ca jumatate din spatiile detinute de Onedil au fost vindute cu 30 de miliarde de lei, adica cu 10 miliarde de lei mai mult decit pretul ce ar urma sa fie platit de PAS SA pentru 70% din firma. Cei 60 de patroni care au cumparat spatiile de la Onedil vor achita banii in trei ani, cele 30 de miliarde urmind sa ajunga tot la Onedil, de fapt, la noul proprietar, dupa cum sustine seful executivului onestean. Daca la cele 30 de miliarde se adauga inca pe atit, adica valoarea restului spatiilor comerciale, plus cladirea Onedil, sera si parcul auto, se ajunge la aproximativ 70 – 80 miliarde de lei, valoarea reala a societatii recent privatizate, dupa cum afirma primarul Lemnaru.
Dan Avram, director adjunct la FPS Bacau, sustine ca nu era necesara aprobarea Consiliului Local Onesti pentru privatizarea Onedil, iar in ce priveste celelalte puncte de vedere ale primariei, asteapta decizia instantei. (Cristian BIBIRE)

Comentarii