Privatizarea Chimcomplex tinuta in secret

miercuri, 19 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 Privatizarea Chimcomplex tinuta in secret

Ieri, 19 iunie, inca nu se stabilise cu care din societatile care au depus oferte pentru preluarea pachetului de actiuni majoritar de la Chimcomplex SA Borzesti se va negocia privatizarea firmei onestene, ne-au declarat surse din cadrul Autoritatii pentru Privatizare (APAPS). Marti seara au fost deschise, la sediul APAPS Bucuresti, ofertele depuse de SC Bega Minerale Industriale Aghires Cluj si SC Al Impex SRL Cluj Napoca si ar fi trebuit ca ieri sa fie anuntata firma cu care se vor continua negocierile. Aceleasi surse ne-au declarat ca procedura de stabilire a firmei cu care se va negocia privatizarea va mai dura doua-trei zile, dupa care numele acesteia va fi dat publicitatii.
In ultimele saptamini dinaintea deschiderii ofertelor de privatizare, APAPS a actionat intr-o secretomanie greu de inteles. Daca retinerea in a oferi informatii presei nu este o noutate, modul in care au fost tratati conducerea societatii si liderii de sindicat a lasat loc la speculatii. Reprezentantilor sindicatelor li s-a transmis ca vor primi informatii dupa finalizarea procesului de privatizare. Chiar si directorul general al SC Chimcomplex, Virgil Bancila, a fost tratat identic. Oficialii APAPS s-au aratat iritati de insistenta cu care administratia societatii si liderii sindicali doreau sa afle amanunte despre procesul de privatizare. Pentru ca, cel putin conform calculelor de pe hirtie, cele mai mari sanse sa preia pachetul de actiuni majoritar le are Bega Minerale Industriale Aghires Cluj Napoca, firma ce apartine fratilor Cristescu din Timisoara, liderii sindicali onesteni au incercat sa afle date despre modul in care functioneaza societatile ce apartin multimiliardarilor banateni. Mihai Andrisca, liderul sindicatului Ecatehning, ne-a declarat ca a avut mai multe discutii pe aceasta tema cu omologul sau de la UPSON Ocna Mures, Marius Hanga. Societatea UPSON este cea mai importanta din grupul de firme controlat de fratii Cristescu si are un profil de activitate asemanator Chimcomplex. Aici se produce, printre altele, soda calcinata, iar fratii Cristescu doresc sa asigure cu resurse proprii aprovizionarea cu sare, materie prima pentru producerea sodei. Ei au comandat deja prospectiuni geologice, dupa care vor trece la extragerea sarii.
Daca informatia ca firmele fratilor Cristescu functioneaza bine iar nivelul salariilor este multumitor i-a linistit pe chimistii onesteni, ei asteapta totusi sa vada modul concret in care sindicatele vor negocia cu noul patron. Conform conventiei incheiate pe 11 iunie intre Guvern si confederatiile sindicale CNS Cartel Alfa si BNS, Guvernul va adopta in procedura de urgenta un act normativ care sa-l oblige pe cel care preia de la APAPS pachetul de actiuni a unei societati comerciale sa respecte "clauzele sociale sub sanctiunea desfiintarii de drept a contractului de privatizare". Singura problema este ca termenul asumat de Guvern este 30 septembrie, data pina la care privatizarea Chimcomplex ar trebui sa se finalizeze. Mihai Andrusca ne-a declarat ca in aceste conditii se va solicita reprezentantilor firmei care va prelua Chimcomplex sa respecte, totusi, aceste obligatii, chiar daca se vor aplica de la sfirsitul anului. (Cristian BIBIRE)

Comentarii