Rafinariile din judet genereaza evaziune fiscala

miercuri, 26 februarie 2003, 00:00
8 MIN
 Rafinariile din judet genereaza evaziune fiscala

Existenta rafinariilor din judetul Bacau, dar si a celor din tara, genereaza evaziune fiscala, este concluzia la care a ajuns Pavel Albu, comisarul sef al Garzii Financiare din Bacau. "In jurul rafinariilor roiesc tot felul de indivizi, care stiu sa dispara dupa ce au dat lovitura la bugetul statului", a spus Pavel Albu. Judetul Bacau detine, de altfel, un trist record, pentru ca aici au fost inregistrate, pe la mijlocul anilor ’90, primele afaceri necurate cu produse petroliere si primele cazuri de evaziune fiscala dovedita. De-a lungul anilor, fenomenul a capatat amploare, in ciuda numeroaselor schimbari legislative, care au avut drept principal scop declarat acela de a descuraja fraudarea bugetului de stat. La inceput, evazionistii comercializau benzine si motorine pentru care nu plateau la buget nici un leu reprezentind accize, taxa speciala de drum (cunoscuta sub denumirea de MTR) sau taxa pe valoare adaugata.
Un act normativ a obligat rafinariile sa achite accizele si taxa de drum pentru fiecare tona de benzina care iese pe poarta. Evaziunea nu a disparut, dimpotriva, a capatat nuante tot mai fine. Afaceristii au gasit alte modalitati sa insele statul: nu si-au inregistrat in contabilitate venituri obtinute din aceasta manoasa activitate sau au inlocuit benzina si motorina cu un solvent, pentru care nimeni nu este obligat sa plateasca taxe speciale, au trecut produsul prin una sau mai multe firme fantoma si l-au revindut in final ca benzina sau motorina, fara nici o obligatie la bugetul de stat. Dupa ce si-au burdusit buzunarele, patronii inventivi au cesionat firma unor indivizi care nu au putut fi niciodata identificati, straini, persoane plecate in strainatate sau oameni care habar nu au avut pe ce si-au pus semnatura. In foarte putine dintre cazuri, cineva a dat socoteala pentru miliardele de lei obtinute fraudulos.
"Substituirea produselor si neinregistrarea actelor in contabilitate sint cele mai utilizate modalitati intr-o afacere de a insela statul si de a obtine venituri semnificative", confirma comisarul sef Albu. In primele saptamini ale acestui an, comisarii au instrumentat noi cazuri de evaziune, marea majoritate a acestora "profilate" pe comertul cu produse petroliere. Pavel Albu estimeaza ca, intr-o singura luna, bugetul statului a fost inselat, numai din matrapazlicurile dovedite pe raza judetului nostru, cu cel putin 100 de miliarde de lei, iar banii care se scurg in acest mod spre buzunare private reprezinta 85 % din intreaga evaziune dovedita la nivel de judet.
Firme obscure, patroni miliardari
Mirela Catana din Slanic Moldova, administrator al IRRO Group SRL Onesti, s-a lansat in afaceri cu produse petroliere, dar s-a gindit, probabil, ca acestea pot fi mult mai manoase daca documentele nu sint inregistrate in contabilitate. Comisarii Garzii Financiare Bacau au descoperit, insa, la Trans Est SRL Hemeiusi, o factura apartinind lui IRRO Group, in valoare de 1,1 miliarde de lei. Numai pentru aceasta, IRRO Group ar fi trebuit sa achite statului 137 de milioane de lei, reprezentind impozit pe venit, 97 de milioane de lei TVA si alte 17 milioane de lei – majorari de intirziere. Organele penale au fost sesizate privind acest caz, dar Mirela Catana este plecata in strainatate, desi figureaza in continuare ca administrator.
Politia municipiului Onesti a sesizat comisarii garzii ca mai multe chitante si facturi fiscale apartinind Dialvel Impex SRL Onesti, administrator Cristian Porumb, nu au fost inregistrate in contabilitate. In urma controalelor s-a stabilit ca, in perioada ianuarie – iunie 2001, societatea nu a introdus in scripte veniturile inregistrate din valorificarea a 106 tone de sulf-petrol, provenit de la Rompetrol Petromidia SA, iar din septembrie 2001 si pina in iulie 2002, Dialvel Impex a emis catre diversi parteneri 76 de facturi fiscale, in valoare de 3,2 miliarde de lei, pentru bauturi alcoolice, sulf macinat si reziduuri petroliere, bunuri pe care le-a vindut. Documentele au fost recuperate de la firmele care au cumparat, pentru ca societatea din Onesti nu a depus, in 2002, la organele fiscale nici un fel de bilant, deconturi sau declaratii. Mai mult, in 2002, Dialvel Impex s-a aprovizionat de la Rolast Pitesti, in baza a trei facturi fiscale, cu marfuri in valoare de alte 1,2 miliarde de lei, comercializate ulterior fara a inregistra veniturile. Cum ceea ce a cumparat, si ce a vindut nu a fost trecut prin contabilitate, comisarii au sesizat organele de cercetare penala, pentru un prejudiciu stabilit de aproape 700 de milioane de lei.
Pe linga prejudiciul de 8,3 miliarde de lei produs de Relu Buliga, evident, tot din Onesti, gaura de la Dialvel are dimensiunea unei mici gainarii. Buliga, administrator al SC Oil Relon SRL Onesti, de la infiintarea societatii, in februarie 2002, nu a depus nici un document la Directia de Finante. "Exista o obligatie potrivit careia importatorii si comerciantii en gros trebuie sa faca platile doar prin intermediul unitatilor bancare. La aceasta societate ne-a interesa cum s-au realizat platile. In perioada martie – noiembrie 2002, administratorul Buliga a ridicat din caseria firmei diferite sume, sub forma de «avansuri», insumind 4,9 miliarde de lei, bani ridicati in numerar si pentru care ulterior nu s-a depus nici un document. In nume personal, el a luat din caserie alte 850 de miliane de lei", explica comisarul sef Albu cum a incalcat Buliga legea. In momentul in care garda financiara a descins la Oil Relon Onesti, societatea avea furnizori neachitati in valoare de 28,3 miliarde de lei, asa cum a reiesit din niste insemnari ale patronului Buliga, pe care politia nu reuseste sa-l gaseasca. Singurul furnizor identificat de comisari a fost Krovmer SRL Onesti, care a facut controlat in decursul anului 2002, pentru operatiuni similare, tot cu produse petroliere, si unde cercetarea penala nu a mai fost demarata, pentru ca procurorii au dispus neinceperea acesteia.
Buliga a comercializat solventi, condensat, motorine si benzine, in valoare de cel putin 28,3 miliarde de lei, pentru care comisarii au dispus confiscarea a 1,6 miliarde de lei, platile facute in numerar, si au estimat un prejudiciu de 8,1 miliarde de lei, reprezentind impozit pe profit si TVA. "Pentru ca nu am identificat si furnizorii, nu am putut stabili si valoarea veniturilor impozabile, spune Pavel Albu. Exista de-acum clisee dupa care actioneaza evazionistii: putem schimba numele si sumele, dar procedeele seamana. Banii se vehiculeaza in numerar si apoi dispar societatile, dispar patronii si arhiva".
"Salamalak"-uri la Luizi Calugara
Renumele de "rai" al afacerilor cu petrol, mai mari sau mai mici, pare sa fi trecut de granitele tarii. Zvonurile ca aici se poate cistiga mult si usor par sa fi ajuns tocmai in Irak, de unde a venit Ata Allah Ahmad Salem Al Husain, sa infiinteze o firma tocmai la Luizi Calugara: Samallak Impex SRL. Irakianul a cumparat un grajd la Luizi, apoi si-a deschis un punct de lucru la Tirgoviste, unde are o statie de distributie a produselor petroliere. Abia dupa ce a fost amendat cu 20 de milioane de lei pentru ca nu pastreaza documentele la sediul societatii, Ata Allah Ahmad Salem Al Husain a acceptat sa prezinte arhiva societatii comisarilor. "Ne-a interesat in special facturile emise de SC Carismatic Comercial Exim SRL Bucuresti, o societate administrata de alti doi irakieni, Navar Hameed si Zaid Zaidan. Carismatic Comercial nu a fost gasita la sediul social declarat in documente, nu a depus nici un document la organele fiscale, dar administratorii au ridicat facturi", spune Pavel Albu.
In scriptele de la Samallak au fost descoperite 16 facturi emise de Carismatic, in valoare de 8,2 miliarde de lei, reprezentind benzina si motorina. Toate platile au fost facute in numerar si irakianul de la Luizi Calugara spune ca pe el nu l-a interesat corectitudinea firmei din Bucuresti, ca el doar a luat produsele si a platiti banii. Cum patronii de la Carismatic nu sint de gasit, ba, mai mult, politia a confirmat ca cei doi irakieni nu sint in Romania, comisarii au ajuns la concluzia ca benzina si motorina care se vinde prin statia lui Ata Allah Ahmad Salem Al Husain sint, de fapt, furate si, pentru a da o forma de legalitate, s-a "acoperit" cu facturi de la Carismatic. Si mai interesant este ca, dupa ce comisarii i-au luat arhiva, Al Husain a mai introdus in contabilitate alte doua facturi, emise tot de firma din Bucuresti, desi patronii acesteia erau de multi pe alte meleaguri. Si asta, desi irakianul stia ca cel care introduce o factura in neregula in contabilitate raspunde solidar cu cel care a emis-o si raspunde penal. Comisarii GF Bacau au stabilit in acest caz un prejudiciu de 3,7 miliarde de lei, reprezentimd impozit pe profit, TVA si majorari neachitate la bugetul de stat, iar pe numele irakianului din Luizi a fost intomita o sesizare penala.
O mai veche cunostinta a comisarilor Garzii Financiare, despre care si ziarul nostru a mai scris, este Mos Industry SRL Livezi, care anul trecut a vindut un activ de 23,3 miliarde de lei catre Star Wood SRL Onesti, activ achitat printr-un mecanism de tip suveica, prin rotirea de 24 de ori a unui miliard de lei, prin conturi personale si ale celor doua firme deschise la obscura MISR Romanian Bank, sucursala Bucuresti. La Star Wood activul a aparut achitat, firma a soclicitat returnarea TVA, care i s-a acordat, dar Mos Industry nu a platit TVA catre stat. Prejudiciul stabilit in iunie 2002 a fost de 8,8 miliarde de lei, numai pentru vinzarea acestui activ, reprezentind 4,5 miliarde de lei – TVA neachitat si 3,8 miliarde de lei – impozite care nu au mai ajuns in buzunarul statului. Mai mult, administratorul Ducu Mosu, pilot de raliu in echipa de la Rafo, a cesionat firma catre Eugen Bondaret, domiciliat in Onesti. Curios lucru, Mosu a ridicat un facturier, chiar in ziua in care a incheiat tranzactia, 25 septembrie 2001.
Comisarii Garzii Financiare Bacau au descins din nou la Mos Industry si au constatat ca, in perioada ianuarie – aprilie 2002, firma a emis sapte facturi, in valoare de 6,8 miliarde de lei, reprezentind livrari de produse petroliere, pe care nu le-a introdus in contabilitate. Facturile sint atit din facturierul ridicat de Ducu Mosu, cit si din cel pe care Eugen Bondaret, care a cumparat societatea, l-a ridicat de la finante. Cele sapte facturi au fost gasite la doua societati: Samallak Luizi Calugara si Fortius Trading SRL Bucsesti. Statul a fost pagubit in acest caz de cel putin 3,1 miliarde de lei, reprezentind taxe si impozite neachitate, iar Eugen Bondaret nu da socoteala pentru faptele sale, fiindca nu este de gasit.
Acestea sint doar o parte dintre ispravile descoperite de comisari in decursul acestui an. Suficiente, insa, pentru a intelege ca evaziunea fiscala nu este o gluma, ca lucreaza rapid si sigur buzunarul nostru. Si, daca vom multiplica fenomenul si spre marile afaceri, vom intelege de ce nu sint bani pentru invatamint, sanatate si pentru pensionarii care au muncit o viata. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii