Rafinorii au blocat Drumul National 11A

marți, 13 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Rafinorii au blocat Drumul National 11A

Circa 1500 de salariati de la Rafo Onesti au blocat ieri, 13 iunie, pentru cel putin 9 ore, intersectia de pe drumul national DN 11A – pe sectorul Onesti – Adjud, in locul in care se poate intra pe Platforma industriala Borzesti, din Onesti. Intersectia a devenit preferata salariatilor de pe platforma industriala si o folosesc in toate actiunile lor in forta, ieri rafinorii cerind includerea Rafo in SNP. Aceasta este, pentru rafinori singura solutie in care mai au incredere, ea fiind propusa inca de luni de o delegatie formata din reprezentanti ai conducerii Rafinariei si ai sindicatului Rafinorul.
Actiunile de protest au inceput, practic, luni, cind salariatii nu au mai intrat in rafinarie si au asteptat toata ziua un raspuns de la Bucuresti. Pentru ca acesta nu a fost pe placul lor, ei au reluat protestul in forta si nu au permis ieri sa se circule pe portiunea de drum ocupata.
Rafinorilor li s-au cerut ieri, la Guvern, din nou date in legatura cu impactul pe care Rafo il are in tara. Aceste date au venit in timp util de la Chimcomplex, Carom si Uton si sustin legatura tehnologica dintre cele patru uzine, precum si a acestora cu CET Borzesti. Pina ieri la ora 18.00 lucrurile nu erau lamurite la Guvern, astfel incit astazi rafinorii vor relua actiunile de protest.
Actiunea de ieri a inceput la ora 7.00, cind zona din fata birourilor a fost ocupata de angajatii intreprinderii, care refuzau sa intre in societate. Cei pete 1.500 de salariati au fost anuntati de rezultatele primei zile de negocieri duse de delegatia mixta sindicat – administratie cu reprezentantii Guvernului. O rumoare a pus stapinire pe multime in momentul in care afla ca discutiile nu s-au soldat cu vreun rezultat. Rafinorii au pus stapinire pe intersectie in jurul orei 8.00. Au fost oprite primele masini, iar doua autobuze au fost postate in mijlocul drumului. Primul incident: un autoturism Dacia B 12 NEI, in care se aflau patru ofiteri de jandarmi, a incercat sa forteze baricada. Masina a fost oprita si, de pe locul de linga sofer, a coborit extrem de agitat un colonel care i-a amenintat pe liderii de sindicat cu amenzi de zeci de milioane de lei. Infuriata, multimea a inconjurat autoturismul. Dupa citeva minute de parlamentari, jandarmii cedeaza si retrag masina.
La ora 10.45, subprefectul judetului, Ioan Andone, a ajuns la Onesti, dar nu a venit in mijlocul multimii, ci a stat la 20 de metri distanta, impreuna cu ofiterii care insoteau scutierii. A sosit apoi Gheorghe Huluta, liderul CNSLR Fratia Bacau, care dupa un scurt discurs, Huluta s-a pierdut in multime. Un protestatar, bolnav de epilepsie, a lesinat si a fost dus cu autoturismul sindicatului la spital, acesta fiind al doilea caz de lesin. Ceva mai tirziu, un autocamion al firmei Pa&Co International, societatea miliardarului Costel Casuneanu, a fortat trecerea prin intersectie. Oamenii, furiosi, au aruncat cu bidoane de apa in sofer. Au fost oprite autobuzele cu salariatii de la Chimcomplex si Carom, care mergeau la schimbul doi. Dupa parlamentari, un singur autobuz a fost lasat sa treaca. Un autoturism Dacia, condus de un calugar, a fost si el oprit. Pe capota masinii s-a urcat unul dintre cei mai turbulenti protestatari. In cele din urma, la interventia oamenilor, masina este lasata sa treaca.
La ora 15.20, vine ultimul mesaj de la Bucuresti: negativ. Rind pe rind, la microfon se inghesuie diferiti vorbitori, care ii indeamna pe oameni ba sa plece acasa, pentru a reveni astazi, ba sa ramina pe loc, chiar si peste noapte. O jumatate de ora mai tirziu, cei 3-4.000 de rafinori care au rezistat caldurii si oboselii au parasit intersectia. (Cristian BIBIRE, Petre DONE)

Comentarii