Razie la blatisti

vineri, 18 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Razie la blatisti

Trei trenuri personale care circula pe ruta Bacau-Piatra Neamt au fost ieri, la primele ore ale diminetii, tinta unor controale drastice indreptate impotriva blatistilor. Inca nu se luminase bine de ziua cind impresionate forte de ordine au luat pozitie la trei kilometri de Gara Bacau, in dreptul localitatii Margineni, la o trecere de nivel cu calea ferata. De-a lungul liniilor au fost insirati 50 de jandarmi, 30 de politisti de la Birourile de Politie Transporturi Feroviare Bacau, Neamt si Iasi, alaturi de 25 de inspectori din cadrul Societatii de Transporturi Feroviare Calatori Iasi.
Primul tren vizat a fost personalul 5452, Piatra Neamt-Bacau, care exact la ora 6.29 a fost oprit in plin cimp. Garnitura era ticsita pina la refuz mai ales cu navetisti si elevi, printre care inspectorii si controlorii si-au facut loc cu greu pentru a verifica biletele. Usile au fost deschise numai pe o parte a trenului, in timp ce pe partea cealalta au fost tinute inchise de catre jandarmi. Din tren au fost scosi toti calatorii care nu aveau bilet, adica 102 persoane. Inspectorii le-au oferit acestora posibilitatea sa isi cumpere bilete la tarif special chiar linga tren, in schimbul permisiunii de a-si continua drumul cu trenul pina la Bacau. Biletul taxat astfel a costat 50.000 de lei, suma mare pentru niste oameni dintre care cei mai multi aratau destul de amariti si care spun ca nu isi permit sa plateasca nici macar cei 11.000 de lei cit costa biletul de la Buhusi la Bacau. Cei mai multi au scos insa banii din buzunar, dar cel mai greu a fost pentru cele citeva familii, care au trebuit sa achite pentru fiecare membru cite 50.000 de lei.
Remarcabila a fost atitudinea unui barbat care, dupa ce a achitat suma si a primit bilet, a aflat ca si femeia lui trebuie sa plateasca la fel. El i-a cedat biletul consoartei si a acceptat de buna voie sa se "predea" fortelor de ordine pentru a fi dus la Politie, intrucit nu mai avea alti 50.000 de lei. Multi dintre cei coboriti din tren erau nervosi ca intirzie la serviciu si au incercat din rasputeri sa se urce in tren ca sa isi piarda urma in multime. Jandarmii aproape ca i-au luat pe sus si i-au urcat in autobuzele pregatite sa ii duca la sediul Politiei TF. A mai iesit in evidenta un elev care dupa haine parea dintr-o familie saraca si care a inceput sa plinga in hohote la vederea jandarmilor si politistilor.
In cele zece minute cit a durat controlul, in tren au fost gasiti 102 calatori care nu aveau bilet, dintre care 80 au cumparat bilete de 50.000 de lei, iar restul au fost dusi la Politie, unde li s-au intocmit procese verbale de contraventie. Alaturi de pretul biletului cu tarif special, ei vor trebui sa achite si amenzile primite, adica 250.000 de lei. In ciuda numarului mare de blatisti, "nasii" au fost gasiti cu gestiunile in regula, ceea ce practic inseamna ca cei 102 calatori fraudulosi nici bilet nu isi cumparasera, nici bani la "nas" nu au dat. Dupa cum au declarat responsabili din cadrul CFR Bacau, conductorii din tren nu au stiut despre control, singurul informat cu putin timp inainte de plecarea trenului fiind mecanicul locomotivei, linga care s-a aflat tot timpul un inspector de la Regionala Iasi.
Cel de-al doilea tren oprit in acelasi loc a fost personalul 5453, Bacau-Piatra Neamt, care a pus frina in jurul orei 8.30. Spre deosebire de primul tren, acesta ducea considerabil mai putin calatori. Desfasurarea de forte a fost insa aceeasi, dar din tren au fost scosi numai zece calatori fara bilete. Opt dintre ei au achitat pe loc cei 50.000 de lei si s-au urcat din nou in tren, iar ceilalti doi au fost dusi la politie. Al treilea tren a fost personalul 5454, Bicaz-Bacau, oprit la ora 9.30. Aici au fost gasiti 46 de calatori fraudulosi, dintre care 22 au cumparat bilet la tarif special, iar 24 au mers la politie si au fost amendati de catre angajatii SNCFR in baza unor procese verbale contraventionale. Nici "nasii" din aceste din urma doua trenuri nu au fost gasiti cu gestiunile in neregula, probabil din cauza ca informatii despre supracontroale incepusera deja sa circule, dupa cum afirmau gurile rele.
Printre cei dusi la Postul de Politie TF s-au numarat si 22 de calatori care nu aveau acte de identitate si care au trebuit identificati de catre politisti. Ei au fost amprentati, fotografiati si introdusi in baza de date a politistilor. Printre acestia s-a numarat si Nadia Cojocaru, o tiganca asupra careia s-a gasit jumatate de kilogram de contactori de argint, despre provenienta carora femeia nu a putut da explicatii, drept pentru care a intrat in atentia Politiei. Fiecare dintre cei dusi la Politie a scos la iveala diferite motive pentru a-si justifica saracia. O femeie spunea ca are 16 copii pe care nu are cu ce sa ii hraneasca, alta spunea ca i-a murit copilul si merge sa il scoata de la morga, iar alta spunea ca are in familie numai someri.
Politistii au amendat si noua turbulenti, care au achitat in total 720.000 de lei, iar opt minori care nu isi justificau prezenta in tren au fost incredintati familiilor. De pe urma tuturor amenzilor date ieri s-au adunat aproape 14 milioane de lei, iar biletele vindute la tarif special au totalizat 5,5 milioane de lei.
Traseul dintre Bacau si Buhusi este considerat la nivelul intregii Regionale CFR Iasi drept unul dintre cele mai frecventate de catre blatisti, alaturi de alte trasee din jurul Iasului. O mare problema a acestui traseu este ca in majoritatea statiilor au fost desfiintate casele de bilete, asa cum s-a intimplat si la Lespezi, unde acum exista doar un WC public. In rest, exista doar circiumi, despre care, in gluma, se spunea ieri ca ar trebui sa vinda si bilete de tren. Dupa cum ne-a declarat Gheorghe Hustiu, seful Serviciului control trenuri din cadrul Regionalei CFR Iasi, casele de bilete au fost desfiintate pentru ca prezenta personalului in halte nu se mai justifica, dat fiind numarul foarte redus de bilete care se vindeau.
In mod normal, primul lucru pe care trebuie sa il faca un calator care urca dintr-o halta fara casa de bilete este ca, o data ajuns in tren, sa il caute pe conductor si sa isi procure de la acesta bilet la tarif normal. Daca nu face aceasta, ceea ce se intimpla in marea majoritate a cazurilor, el este considerat calator fraudulos si atunci ori achita biletul la tarif special – adica de citeva ori mai mare decit normalul, ori este dus la politie si primeste amenda.
Actiunile pentru combaterea blatistilor vor continua cu frecventa sporita, iar in perioada urmatoare vor fi efectuate si controale mai intense pentru depistarea conductorilor care iau mita de la calatori.
Razie si la blatistii de pe Valea Trotusului
O actiune similara cu cea desfasurata ieri a avut loc si in zorii zilei de joi, dar in doua trenuri care tranziteaza municipiul Onesti. Este vorba despre trenurile Ciceu-Bucuresti si Marasesti-Comanesti, care au fost oprite in cimp de 42 de politisti, 15 jandarmi si 22 de inspectori din cadrul Regionalei CFR Calatori Galati. Au fost depistati 94 de blatisti, dintre care 91 au preferat sa isi cumpere pe loc bilete la tarif special, iar trei nu au facut acest lucru, drept pentru care au fost dusi la Politie si amendati contraventional. Totalul amenzilor si biletelor vindute a fost de 5,4 milioane de lei. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii