Razmerita la Apele Romane

vineri, 26 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Razmerita la Apele Romane

Conducerea Directiei Apelor Siret a cerut Parchetului de pe linga Judecatoria Moinesti sa inceapa anchetarea a 25 de angajati ai Sistemului Hidrotehnic Trotus, care acum trei zile au oprit cu de la sine putere alimentarea cu apa din lacul de la Poaina Uzului pe cel mai important tronson, spre orasele Tirgu Ocna, Onesti, Moinesti, Darmanesti si Bacau. Ceea ce i-a motivat pe cei 25 sa recurga la acest gest extrem, nemaintilnit in istoria Companiei Apele Romane, a fost nemultumirea fata de intirzierea platii salariilor, achitate acum cu o luna in urma termenului firesc. Prin actiunea lor, cei 25 au sperat ca ii vor speria pe numerosii beneficiari rau-platnici din zona Vaii Trotusului, ce au enorme restante de plata din cauza carora nu se pot achita lefurile la timp. Primeaza intre acesti datornici societatile Onedil Onesti, Comunal Service Comanesti si Prestserv Moinesti.
Problema este ca actiunea salariatilor de la Poiana Uzului s-a petrecut in ziua imediat urmatoare celei in care li s-a aratat un protocol sindicate-administratie in care se spunea ca vineri le vor fi achitate salariile. Neincrezatori insa in promisiuni, cei 25 au inchis vanele la ora 10 si le-au redeschis trei ore mai tirziu, cind si-au dat seama ca actiunea are consecinte dintre cele mai grave. De altfel, la fata locului a sosit in scurt timp toata conducerea Directiei Apelor Siret, care a catalogat gestul drept o incalcare a mai multor articole de lege, inclusiv a unui articol din Codul Penal. Mai exact, este vorba despre articolul 103 din Legea Apelor, ce face referire la manevrarea ilegala a instalatiilor hidrotehnice si care ameninta cu inchisoarea intre 3 luni si 2 ani sau amenda, articolul 99 din aceeasi lege, referitor la perturbarea alimentarii cu apa si pedepsita cu inchisoarea intre 3 luni si 2 ani de inchisoare, precum si articolul 323 din Codul Penal, ce spune ca asocierea la comiterea unei infractiuni se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. In opinia conducerii Directiei Apelor Siret, sesizarea Parchetului a fost necesara pentru ca cei 25 de salariati s-au solidarizat si nu au vrut sa spuna cine a avut initiativa opririi apei sau cine a inchis efectiv vanele.
Chiar si sindicatele din Apele Romane Siret s-au desolidarizat de actiunea protestatarilor de la Poaiana Uzului, considerind gestul negindit si nejustificat. Lliderul sindical, Alexandru Adam, a declarat insa ca le va sustine interesele in continuare, in ciuda anchetei la care vor fi supusi.
Situatia de la Poiana Uzului este aparent calma in prezent, fiind asteptata o decizie din partea Parchetului. Mai mult, majoritatea celor vizati de ancheta au spus ca regreta actiunea atunci cind si-au dat seama de consecinte.
Intreruperea apei de la Poiana Uzului catre statia de tratare de la Caraboia a afectat cel mai mult municipiul Bacau, care este de altfel si cel mai bun platnic al apei brute primite. Ceva mai bine a fost la Onesti si Tirgu Ocna si Onesti, unde apa nu a lipsit din apartamente, ca si la Comanesti, unde apa a revenit dupa numai doua ore de intrerupere. In cel mai bun caz, protestatarii se pot alege cu o sanctiune salariala, insemnind reducere din leafa de cel mult 25% pe o perioada de una de pina la trei luni. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii