Revolutie de catifea la Modeon Onesti

marți, 23 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Revolutie de catifea la Modeon Onesti

Ieri dimineata, la ora 7.00, cind a vrut sa intre in fabrica, Eugenia Petrus, director general si presedinte al Consiliului de Administratie de la SC MODEON SA Onesti, a fost nevoita sa faca stinga imprejur. Intrarile in fabrica erau blocate de salariati, care i-au interzis sa ajunga la birou. Dupa ce s-a certat citeva minute cu protestatarii, Eugenia Petres s-a urcat in masina si s-a intors acasa. Intre timp salariatii, majoritatea femei, au pus stapinire pe sediul societatii si au format un Comitet de criza, din care a facut parte si lidera de sindicat, Mariana Dragea. Comitetul de criza s-a intrunit imediat si a redactat un comunicat in care se arata motivele nemultumirii salariatilor si se cerea demisia directoarei generale, Eugenia Petres.
Sirul nemultumirilor porneste de la salariile mici si ajunge pina la refuzul directoarei Petres de a colabora cu Consiliul de Administratie, preferind sa conduca firma dupa capul ei. Odata terminat comunicatul, s-a convocat AGA extraordinara cu un singur punct pe ordinea de zi, inlocuirea Consiliului de Administratie si a presedintelui acestuia. Mariana Popescu spune ca AGA extraordinara a fost convocata in conditiile legale, mai ales ca intreaga actiune are girul juristului societatii. Opinie ce nu este impartasita de Eugenia Petres. Ea contesta legalitatea convocarii AGA si, implicit, nu recunoaste nici deciziile care s-au luat ieri.
Acuzatii si justificari, in egala masura
Focul ce a izbucnit ieri la MODEON mocnea de mai bine de doua luni, spune lidera sindicatului. Ea reproseaza directoarei generale Petres ca nu a asigurat, conditiile de lucru pentru ca oamenii sa-si realizeze salariul tarifar de incredere, conditie impusa prin Contractul Colectiv de Munca, si ca a lasat fabrica descoperita in ce priveste comenzile pentru acest an. Eugenia Petres se apara, avind de partea sa cifrele care arata ca fabrica a avut in fiecare an profit, "iar nerealizarea salariului tarifar tine de conditiile specifice din domeniul confectiilor, unde comenzile tin de cerinta clientilor pe sezoane". Atit lidera de sindicat, cit si Marian Popescu recunosc ca societatea are profit, "dar in detrimentul salariilor", si fara a se tine cont de un flux de comenzi care sa avantajeze atit firma, cit si angajatii. Modeon este societate cu capital integral privat, actionarii fiind salariatii firmei. Fabrica lucreaza numai pentru export, indeosebi pentru Italia, ceea ce justifica profiturile de la sfirsit de an. Numai ca Eugeniei Petres i se reproseaza ca majoritatea comenzilor le primeste prin firma Union Conf Tirgu Trotus, ai carei actionari sint doi italieni. Mariana Popescu sustine ca Eugenia Petres si Pier Luigi Colina, unul din cei doi patroni ai fabricii din Tg. Trotus, sint in relatii foarte bune, pe baza carora li s-a permis italienilor sa primeasca un comision de 10% din comenzile pe care le aduc la Onesti. "Pentru industria confectiilor este un comision mult prea mare, care este dat in detrimentul pretului pe care il primim noi pentru produsele exportate", spune Mariana Popescu. Ea sustine ca numai in acest fel, in anul trecut, italienii din TG. Trotus au cistiat, pe spatele Modeon, peste un miliard de lire italiene. Si in acest caz Eugenia Petres se apara pentru ca, spune ea, toate contractele pe care le-a incheiat Modeon au adus, in cele din urma, profit.
"Demisia era in birou, trebuia sa intru si sa o semnez"
Faptul ca tot acest dialog, in realitate, nici nu a existat, este singurul punct asupra caruia se pare ca cele doua parti cad de acord. Daca salariatii, sindicatul si directorii adjuncti spun la unison ca Eugenia Petres a condus fabrica dupa cum a vrut, singurul ei consultant fiind sotul ei, Gavrila Petres, sef compartiment mecano-energetic la Modeon, directoarea debarcata sustine ca nimeni nu i-a cerut demisia in mod explicit. "Mi s-a interzis sa intru in fabrica si nimeni nu a vrut sa discute cu mine", se plinge Petres, care sustine ca avea demisia pregatita in birou si nu trebuia decit sa semneze. "Demisia am scris-o demult, de cind mi-am dat seama ca se pregateste debarcarea mea", afirma Eugenia Petres, care crede ca cei care au conspirat impotriva ei sint "persoanele care acum au ramas in fabrica".
Eugenia Petres s-a abtinut sa declare daca va contesta deciziile AGA de ieri, care a numit un nou consiliu de administratie si a instalat in functia acestuia pe Mariana Popescu. De altfel, Eugenia Petres mai are trei luni pina la pensie, lucru stiut de fabrica. Zvonul cel mai insistent care a circulat in ultimele luni era ca directoarea Petres, dupa ce se pensioneaza, va fi instalata ca director la firma italienilor din Tg. Trotus, drept rasplata pentru bunele servicii de pina acum.
La rindul ei, proaspata presedinta a Consiliului de Administratie, Mariana Popescu, convinsa ca instalarea ei este legala, se gindeste doar cum sa faca rost de comenzi pentru fabrica, mai ales ca legaturile cu Union Conf, firma din Tg. Trotus, par a fi taiate odata cu alungarea din fabrica a Eugeniei Petres. (Cristian BIBIRE)

Comentarii