S-a facut inventarul "mocirlanilor"

joi, 08 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 S-a facut inventarul "mocirlanilor"

Cartierul buhusean Mocirla-Orbic, locuit in exclusivitate de tigani, a ajuns pentru toata lumea o problema sociala foarte dificila. Locuitorii tirgului si ai localitatilor limitrofe ii privesc pe mocirlani ca pe o spaima perpetua, pentru ca-i jefuiesc pe rupte. Padurile din apropiere au fost atit de jefuite, si ele, incit acum cu greu mai pot fi numite paduri. Sute de hectare din zona au ramas nelucrate, de ani de zile, pentru ca toata recolta era furata de mocirlani. Primarul Ionel Turcea spune ingrijorat: "Acesti oameni pling de foame si vin la primarie ca sa le dau mincare. Multi n-au unde locui si cer adapost. Situatia este dezastruoasa".
Pentru a avea o imagine reala a dezastrului existent, sprijinita de politisti, primaria buhuseana a realizat, citeva zile, recenzarea tuturor mocirlenilor impinziti pe cei trei versanti ai dealului Orbic. Au fost culese si alte date foarte interesante, fiind realizata si o harta actualizata a zonei.
In Mocirla-Orbic locuiesc, in 129 de case, 161 de familii care au 636 de persoane. La prima vedere, rezultind o medie de 4,93 de mocirleni care locuiesc intr-o singura casa, statistica nu sperie. Dar, daca avem in vedere ca 60 % dintre case sint nelocuibile, iar multe dintre ele au o singura incapere, cel mult doua, situatia este alarmanta. Unele case – precum cele ale Mariei Lupu unde locuiesc 12 persoane intr-o singura camera, au pornit deja la vale – pericolul prabusirii fiind iminent. Intr-o alta locuinta, cu numai doua camere, familia Gruia locuieste cu18 persoane. Norocul unor familii este ca unii dintre membrii lor sint la inchisoare, aglomeratia fiind astfel mai mica. Aici, inchisoarea a devenit, cu adevarat, un noroc. Cinci la suta dintre barbatii mocirlani se afla acum in puscarii, iar politistii spun, fara a exagera, ca 99 la suta dintre barbati au cazier de neinvidiat. Principalele infractiuni sint delictele silvice si furturile de animale si pasari. Toata averea celor 636 de mocirlani se reduce la 30 de carute (cu unul si doi cai) si 9 vaci. Nici urma de oi, capre sau porci. Unele carute folosite in desele incursiuni de jaf au fost confiscate. Terenurile din jurul caselor sau din apropiere nu sint cultivate. Numai doi dintre locuitori au slujbe temporare. Cel mai vestit din catun, prin venitul sau, este Ciucur Ioan (Spionul). Ca insotitor al fiicei sale Anica, persoana cu handicap, el primeste un salariu de 958.000 de lei. In rest, mocirlanii traiesc din alocatiile copiilor si din furturi.
Mai mult decit numele, poreclele mocirlenilor descriu mult mai fidel aceasta jungla umana. Iata citeva dintre ele: Piticu, Plamin, Pacoi, Pecete, Soarec, Tarzan, Curila, Copac, Pirt, Facalet, Spionu, Chaplin, Nodurosu, Limbosu, Bortac, Ciorila, Javrau, Mucea.
La inventarierea locuintelor au fost depistate situatii hazlii: cite 3-4 case aveau acelasi numar, iar locatarii lor aveau nume identice, de multe ori. De zeci de ani nu mai fusese realizat aici un recensamint normal. Pina la 15 martie a.c. se va proceda la o noua numaratoare a caselor. Primarul Ionel Turcu spune: "In sfirsit, avem o imagine reala a situatiei de aici. Va trebui sa facem lumina in Mocirla. Toti vin sa cerseasca mincare si locuinte. Le vom oferi posibilitatea legala de a lucra o parte din cele 400 de hectare care stau de ani de zile pirloaga, din cauza lor, pentru ca fura recolta si buhusenii s-au tot saturat sa faca agricultura aici. Mocirlenii vor efectua lucrarile agricole, dar tot ei isi vor pazii recolta! Daca vor sa manince… Credem ca oferindu-le de munca, le oferim cel mai pretios ajutor. Trebuie sa scapam de cersetorie, de aceasta presiune fantastica asupra cantinei de ajutor social, unde sint asistate acum peste 450 de persoane, ceea ce este anormal pentru un oras ca Buhusi". Intr-un timp scurt, salariati ai primariei si politisti vor proceda la recenzarea populatiei si in alte cartiere ale orasului. (Ion FERCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii