Salariatii de la RAFO cer integrarea in SNP

luni, 12 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Salariatii de la RAFO cer integrarea in SNP

O delegatie formata din reprezentanti ai conducerii RAFO si a sindicatului Rafinorul a inceput ieri negocieri pentru a convinge membrii Guvernului sa accepte integrarea rafinariei in SNP. Rafinorii cred, dupa un lung sir de promisiuni neonorate si dupa 15 luni de nefunctionare a instalatiilor, ca aceasta este singura solutie. "Nu ne intoarcem la Onesti fara aceasta solutie, ne-a declarat liderul sindical Ioan Marian la ora 17.00". Este singura noastra sansa si tragem de ea cit putem. Negocierile au inceput ieri, la prinz, iar pina la inchiderea editiei noastre ele nu erau finalizate. In cursul zilei de ieri, salariatii nu au mai intrat la lucru.
Rafinorii si-au mutat locul de munca in fata intreprinderii
Salariatii de la SC Rafo Onesti au refuzat ieri sa intre in intreprindere si au asteptat un semnal de la Bucuresti despre rezultatul discutiilor pe care conducerile sindicatului si a societatii le-a avut cu ministrul Radu Berceanu. Numai ca, dupa opt ore de stat degeaba, nu s-a primit nici un raspuns. Insistentele onestenilor de a lua legatura cu liderii de sindicat plecati la Bucuresti sau cineva din conducerea firmei au ramas fara nici un rezultat. Conform ultimelor informatii se stie doar ca la ora 12.00, delegatia mixta administratie-sindicat, condusa de presedintele sindicatului Ion Marian si directorul general al RAFO, Costica Ursu, a fost primita de ministrul Berceanu si de consilierul primului ministru Mihai David.
Daca pina la ora 14.00 rafinorii s-au multumit sa se retraga la umbra si sa incerce sa scape de canicula, racorindu-se si cu cite o bere, dupa acea ora rabdarea lor a ajuns brusc la capat. Drept urmare, ei s-au strind in jurul lui Gheorghe Enache, vicepresedinte al sindicatului, si i-au cerut sa ia imediat legatura cu delegatia plecata la Bucuresti. Lipsa unui raspuns i-a scos din sarite pe rafinorii ramasi pina la acea ora pe baricade, dar mai mult i-a iritat faptul ca din 2000, citi ar fi trebuit sa se afle in fata portilor intreprinderii, la 14.30 mai era maxim 300 de salariati. "Nu putem hotari doar o mina de oameni ce vom face, cum vom protesta in continuare", a afirmat Enache ca raspuns la cererea protestatarilor de a scoate utilajele din intreprindere si sa blocheze intrarile in oras. "De un an si jumatate sintem aminati de pe o zi pe alta si nici acum nu ni se da un raspuns cinstit", au reprosat rafinorii lipsa de transparenta a conducerii societatii.
Numai ca reprosurile lor s-au adresat zidurilor, pentru ca in birouri, ieri, nu s-a aflat nimeni din conducerea societatii. Directorul general Costica Ursu era la Bucuresti insotit de adjunctii Ionel Stanciu si Octavian Popoiu, in timp ce directoarea economica Elena Butnaras si-a luat liber. Infuriati, rafinorii au amenintat ca in aceasta dimineata nu vor permite accesul directorilor in birouri si, in cazul esuarii discutiilor de la Bucuresti, vor forta demisia acestora. Dupa o jumatate de ora de parlamentari, s-a luat hotarirea ca mitingul de protest sa continue in aceasta dimineata. Dupa acelasi tipic de ieri, la ora 7.00, accesul pe poarta va fi interzis, numai ca, fata de ieri, s-a stabilit ca atit maistrii si sefii de sectie, cit si liderii de sindicat sa faca prezenta pentru a fi siguri ca toti cei 2000 de salariati participa la miscarea de protest. In lipsa unei informatii certe privind rezultatul negocierilor de astazi, este posibil ca un raspuns favorabil sa-i trimita pe oameni in fabrica, sau o noua aminare sa-i indemne sa blocheze intrarile in oras. De altfel, pentru o astfel de alternativa, autoritatile erau pregatite inca de ieri. Inainte de ora sapte, in Onesti au sosit citeva masini incarcate cu trupe de jandarmi care au fost masate in zona poligonului, dar care erau pregatiti sa intervina in cazul in care spiritele s-ar fi incins peste masura.
Biserica Ortodoxa intervine la Guvern pentru repornirea RAFO
La initiativa parintelui Constantin Alupei, protoereul de Onesti, toti preotii din municipiu se vor uni ca, impreuna cu personalitatile locale, sa intervina la Guvern in vederea repornirii rafinariei. "Am avut deja o discutie cu domnul ministru Ciumara – ne-a declarat parintele Alupei. Acesta a promis ca va gasi o solutie pentru RAFO. Noi am considerat ca biserica trebuie sa intre in actiune, avind o credibiliatte foarte mare, iar credinciosii nostri sufera si ei din cauza opririi rafinariei. Pentru aceasta actiune avem binecuvintarea preasfintitului Ioachim Bacauanul, arhiereul vicar al Episcopiei Romanului". Protopopul Alupei ne-a mai declarat ca in cursul zilei de astazi se va deplasa la Bucuresti, unde va avea o intrevedere cu ministrul de stat Mircea Ciumara, actiunile viitoare depinzind de rezultatul acestor discutii. (Petru DONE, Cristian BIBIRE)

Comentarii