Sinistratii din Bratulesti au casele lor, prin grija preotului Eugen Lucaci

miercuri, 14 august 2002, 23:00
4 MIN
 Sinistratii din Bratulesti au casele lor, prin grija preotului Eugen Lucaci

In luna martie a acestui an, 18 case din cartierul Bratulesti, orasul Darmanesti, au fost mistuite de foc. A ars atunci aproape tot cartierul. O singura scinteie a lasat fara agoniseala de o viata 23 de familii. "Incendiul a izbucnit pe la unsprezece si ceva. Era o zi racoroasa de primavara. Din cauza vintului care sufla cu o viteza de peste 100 kilometri la ora, pala de foc s-a intins la toate casele. Pompierii au sosit imediat la fata locului, dar fiindca drumul este ingust nu au putut trece cite doua masini. Casele au ars repede deoarece erau construite din lemn si chirpici", ne-a declarat Dumitru Cojocaru, primarul orasului Darmanesti.
Printre familiile afectate a fost si cea a lui Alexandru Trupcic. El are sapte copii, dintre care sase sint minori. Ramasi fara acoperis deasupra capului, ei au fost adapostiti in Casa Parohiala de catre parintele catolic Eugen Lucaci. "Ne-a ars toat munca de-o viata. Mi-a ars pina si ciinele in cotet. Am si-acum in cap urletele bietului catel, pe care n-am avut cum sa-l salvam. Abia am reusit sa scoatem vaca din grajd, cu paturi umede pe cap", ne-a povestit Ana Lucia Trupcic, sotia lui Alexandru. In fata sinistrului, singura grija a familiei a fost sa-si puna la adapost copilasii. Cel mai mic membru al familiei are un an si noua luni, iar cel mai mare a implinit 18 ani. Ana Trupcic este din nou insarcinata, iar familia a trait citeva luni bune doar din ajutoarele primite. Alexandru Trupcic lucreaza in prelucrarea lemnului si a fost ajutat de patronul sau cu material lemnos, iar Ana are grija de copii. Situatia materiala a familiei este una dintre cele mai crincene. Banii care se aduna in casa provin din alocatiile suplimentare si de stat ale copiilor si salariul capului de familie. In total doua milioane si ceva. In incendiu, familia Trupcic a pierdut 26 de pasari, doi porci, trei capre si cereale si tot ce era in casa.
Soarele s-a ivit mai repede pentru familia Trupcic, deoarece ei au acum un acoperis deasupra capului. Noua locuinta este din boltari, are 40 de metri patrati si este acoperita cu tabla. Cind era in pragul disperarii, Alexandru Trupcic a solicitat un ajutor de urgenta prin intermediul Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala (DGMSS) Bacau de la guvern, dar banii nu au venit nici pina astazi. Paguba familiei Trupcic a fost de 258 de milioane de lei, insa daunele produse la toate cele 18 de familii se ridica la peste cinci miliarde si 200 de milioane de lei.
Locuitorii din Bratulesti si-au luat orice speranta de la banii de la stat. Anchetele sociale au fost trimise de mai bine de doua luni. Ele au primit unda verde de la Ministerul Muncii, dar s-au impotmolit la Ministerul de Finante. "Acum o luna stiam ca aceste anchete erau la Finante, dar de atunci nu am mai primit nici o informare", ne-a spus Neculai Cucu, director asistenta sociala in cadrul DGMSS Bacau. Noile calamitati care s-au abatut asupra altor zone din tara spulbera din ce in ce mai mult sperantele bratulestenilor in banii de la stat.
Alexandru Trupcic priveste mindru la noua lui locuinta. El si cu alt sinistrat, Vasile Gabor au fost primii care s-au mutat in casa noua. Toate cele 18 case care au fost mistuite de flacari au fost ridicate prin grija preotului Eugen Lucaci. El s-a ocupat cu stringerea ajutoarelor din strainatate pentru a alina suferinta tuturor celor napastuiti. "De la niste prieteni din Germania si Scotia am strins 15.000 de Euro. La acesti bani s-au adaugat si cei din colecta pe care am facut-o in parohie. Din 200 milioane de lei s-a achizitionat tabla pentru invelirea tuturor caselor. Cincisprezece dintre ele deja au fost acoperite si mai sint de invelit trei case. Pentru construirea lor am adus o echipa de opt persoane, voluntari din Italia. Ei au ridicat 14 case. Pentru celelalte patru am platit o echipa de oameni din Pirgaresti", ne-a spus parintele Eugen Lucaci. Tot prin grija lui au fost aduse varul si nisipul. Primaria a alocat pentru toate familiile calamitate 192 de milioane de lei, bani cu care s-a cumparat boltari, ciment si balast pentru demararea noilor case. "Chiar daca multe din probleme au fost rezolvate, banii de la guvern vor fi foarte utili, pentru ca mai sint de facut tencuieli interioare, de procurat materialul pentru stolarie, geamuri si multe altele. Banii pe care i-am strins au fost cheltuiti, asa ca mai sint necesare fonduri pentru finalizarea lucrarilor", ne-a mai spus Eugen Lucaci.
Locuitorii din Bratulesti au avut noroc. Parohul lor s-a implicat cu trup si suflet pentru ca oamenii sa aiba un acoperis deasupra capului si sa nu faca iarna pe la rude. Dar in judet sint alte persoane sinistrate care isi pun speranta in banii de stat. Bani care vor ar putea veni sau, mai degraba, se vor impotmoli in birocratie, ceea ce va ruina alte sperante. (Claudiu TANASESCU)

Comentarii