Spirite incinse in tot judetul

vineri, 09 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Spirite incinse in tot judetul

Circa doua sute de angajati de la CET Bacau, care reprezinta intregul schimb unu, au intrerupt sprontan lucrul ieri dimineata si s-au adunat in curtea unitatii, pentru a protesta fata de anuntata diminuare a lefurilor prin Ordonanta 58/24 mai 2000. CET Bacau s-a inregistrat cu pierderi anul trecut, astfel ca si aici salariile trebuia plafonate la nivelul celor din trimestrul IV 1999. Situatia este, in opinia oamenilor, foarte dura, intrucit actualul buget de salarii de la CET, cifrat la 3,3 miliarde de lei lunar, va trebui redus la doar 1,6 miliarde de lei. Astfel, salariul mediu de 1,7 milioane de lei va ajunge la 800.000 de lei. Dupa cum ne-a declarat liderul sindical Mariana Ionas, prin aplicarea ordonantei sint afectate si alte facilitati prevazute in Contractul Colectiv de Munca, printre care prima de vacanta, ajutorul de inmormintare si de sicriu, sporul de noapte, de toxicitate sau de vechime.
In opinia protestatarilor de la CET, principalii vinovati de situatia
in care au ajuns sint societatea Termloc, revinzatorul agentului termic produs la CET, si Primaria Bacau. Primul mentionat, spune liderul sindical Mariana Ionas, se face vinovat pentru ca nu si-a achitat datoria de 58 de miliarde de lei, iar Primaria fiinca nu a dat inca nici un ban din subventia pentru energia termica livrata locuitorilor orasului, in valoare de alte citeva de miliarde de lei. Cu acesti bani, CET nu numai ca nu ar mai fi fost considerata o unitate cu pierderi, dar s-ar fi putut achita la timp si salariile, intirziate acum cu doua luni.
Salariatii de la Carom au blocat soseaua cu biciclete
Dupa o zi de pauza, ieri, salariatii de la Carom au iesit din nou in strada si au blocat DN 11A, la intrarea in Onesti dinspre Adjud. Putin dupa ora 12.00, ceva mai mult de 150 de muncitori de la Carom au pus stapinire pe intersectie. Ca si la precedenta miscare de miercuri, drumurile au fost blocate cu biciclete.
Chiar si asa, fragilul baraj s-a dovedit impenetrabil, pentru ca politistii s-au postat la distanta de citiva metri de intersectii si au redirectionat circulatia. Tot politia a interzis comercializarea de bauturi alcoolice pe o distanta de 100 de metri de intersectia blocata, actiune care i-a nemultumit pe circiumari.
Dupa doua ore, timp in care nu s-a petrecut nici un incident notabil, in intersectie a ajuns Gheorghe Huluta, liderul CNSLR Fratia Bacau. Acesta i-a anuntat pe protestatari ca se pot duce acasa pentru ca "Ordonanta 58 a fost abrogata". Reamintim ca salariatii de la Carom au inceput seria de proteste inca de marti, impotriva Ordonantei de Urgenta 58/2000, conform careia salariile de la anumite societati, printre care si Carom, nu pot fi majorate. Mai mult, majorarile acordate in aceste prime luni ale anului 2000 ar fi trebuit returnate. Gheorghe Huluta a afirmat ca inca de joi, 8 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a hotarit ca ordonanta nu este legala. Prevederile ordonantei, care se aplicau mai multor intreprinderi cu capital majoritar de stat si regii autonome, au stirnit protestul a mii de salariati din intreaga tara, iar actul a fost atacat in instanta de sindicate.
Convinsi ca nimeni nu se va atinge de salariile lor, angajatii de la Carom au eliberat intersectia in citeva minute si au plecat spre casele lor. Totusi, asa cum a recunoscut si Huluta, decizia instantei este doar "victoria intr-o batalie", deoarece hotarirea Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva.
Deocamdata spiritele la Carom par sa se fi linistit. Dar aceasta liniste depinde de ce va face Guvernul, daca va ataca sau nu decizia Curtii de Apel Bucuresti. Consilierul primului ministru, Mihai David, prezent si el, ieri, la Onesti, dar pentru a discuta problema Rafo, sustine ca iesirea oamenilor in strada, in aceste zile, este comandata. "Se stie ca Ordonanta a fost abrogata, dar lumea a blocat intersectia pentru ca asa era comanda", a afirmat David. (Ovidiu PAULIUC, Cristian BIBIRE, Petru DONE)

Comentarii