Talpa birurilor locale

duminică, 03 iunie 2001, 23:00
6 MIN
 Talpa birurilor locale

De citeva luni, in patronii si directorii onesteni parca a intrat dihonia. Ei au aflat cu stupoare ca, pe linga toate impozitele si taxele pe care le plateau pina acum, mai au un bir in plus: taxa de sport. Intr-un oras unde toata populatia asteapta de ani de zile ca rafinaria sa-si intre in normal si sa se deblocheze astfel activitatea intregii zone, onestenilor exact asta le "lipsea": taxa de sport. Panica i-a cuprins pe sefii firmelor de stat si private abia dupa ce au inceput sa primeasca, din partea primariei, somatii de plata a taxei. Necazurile erau, insa, abia la inceput, pentru ca, dupa somatii, au urmat blocarile de conturi.
Cind o taxa e respinsa, e trecuta la "alte taxe"
Pentru a putea sa incaseze de la Onesti taxa de sport, primarul Emil Lemnaru a trebuit sa astepte mai bine de un an. In luna noiembrie 1998, Consiliul Local Onesti a adoptat o taxa speciala pentru activitatea sportiva in municipiu, anulata in instanta, de Prefectura. Un an mai tirziu, la sfirsitul lunii iulie 1999, executivul onestean a propus, pentru a doua oara, Consiliului Local, votarea unei hotariri privind instituirea taxei de sport, echivalenta cu 2% din fondul de salarii al societatilor comerciale onestene. Propunerea a primit din nou girul consilierilor, numai ca a fost iarasi anulata de Tribunalul Bacau, in urma contestatiei depuse de juristii Prefecturii, pe motiv de incalcare a prevederilor legale.
O luna mai tirziu, consilierii onesteni au primit din nou propunerea de hotarire, pe care au votat-o fara prea multe discutii. Secretarul Primariei, Ghita Ganea, i-a convins pe consilieri ca hotarirea trebuie sa iasa, ca nu vor fi probleme si ca, pina la urma, se va obtine si girul Prefecturii. Nu a fost sa fie asa: pentru a treia oara, Prefectura s-a impotrivit introducerii unui nou bir pe capul onestenilor. Executivul a refacut proiectul de hotarire, de data aceasta mult mai temeinic. Motivul pentru care consilierii onesteni au pierdut mereu la judecata a fost ca taxa introdusa era una speciala, pentru care Legea finantelor publice locale are prevederi clare, in sensul ca cere crearea unui serviciu public special, acordul celor carora li se vor lua banii si obligatia ca incasatorul, adica primaria, sa ofere un contraserviciu pentru acesti bani.
La cea de-a patra tentativa, taxa s-a intitulat "pentru activitati sportive" si a "trecut" de votul alesilor onesteni, in luna octombrie a anului 1999, intr-o hotarire comuna, in care se aflau toate taxele locale. Cadrul legal a fost ales cit mai permisiv. De data aceasta, s-a facut referire la un articol din Legea privind impozitele si taxele locale, in care se spune ca in exercitarea atributiilor ce le revin in administrarea domeniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale, consiliile locale pot institui taxe pentru o serie de domenii stricte, "precum si alte taxe". Ultimele patru cuvinte ale acestui paragraf de lege a creat astfel posibilitatea oricarui consiliu local sa instituie orice taxa doreste, fara sa fie nevoie de acordul platitorilor sau de o justificare concreta.
"Vreti sa cersim pentru sport ca milogul, cu mina intinsa?"
Daca Prefectura nu a mai avut ce comenta, in schimb, o serie de agenti economici si institutii din Onesti au considerat, atunci, ca taxa de sport este o mare povara fiscala, prea grea pentru umerii fragili ai firmelor locale ce abia se zbat pentru a rezista. Sucursala Electrocentrale Borzesti, SC Uton, SC Chimcomplex, BCR-filiala Onesti si alte firme de mai mica amploare au contestat decizia consilierilor onesteni. Unul dintre motivele nemultumirilor a fost faptul ca nu s-a prevazut in bugetele lor aceasta cheltuiala. Ioan Voicea, directorul general de la SC Uton SA, spune ca, din punctul sau de vedere, taxa este ilegala. Numai ca instanta nu i-a dat cistig de cauza, pentru ca astfel de litigii sint de competenta contenciosului administrativ.
Contestatiile au fost judecate de instantele onestene si bacauane, in cazul BCR s-a ajuns chiar la Curtea de Apel, dar cistig de cauza a avut, in cele din urma, Primaria Onesti. "Toti acesti bani sint folositi pentru comunitate", isi apara primarul Lemnaru punctul de vedere. El sustine ca banii nu ajung la echipa de fotbal, "pentru ca ar insemna deturnare de fonduri", si sint folositi doar pentru bazele sportive ce sint in administrarea municipalitatii, adica Liceul "Nadia Comaneci", baza sportiva din Parcul Sportiv municipal si Sala Polivalenta "Nadia Comaneci". Mai mult, primarul Lemnaru preciza in 1999 ca "Primaria va urmari modul in care vor fi folositi banii". Precizare oarecum pleonastica pentru ca, in conformitate cu prevederile legale, administratia locala este obligata sa gestioneze fondurile provenite din taxele locale.
Emil Lemnaru mai sustine ca taxa e una foarte buna, intrucit Consiliul a legiferat de fapt un lucru care se intimpla oricum pina acum. "Vreti ca pentru sport sa mergem, ca pina acum, numai cu mina intinsa, ca milogul, la cersit?", a fost replica lui Lemnaru, legata de modul in care se sponsoriza pina mai ieri sportul onestean. Primarul ne-a mai spus ca exista, in cadrul primariei, un serviciu public al bazelor sportive, iar in contul primariei, un capitol bugetar special,destinat activitatilor sportive. "BCR a spus in instanta ca n-a avut prins in buget aceste cheltuieli, dar pe anul 2001 le-a prins si acum le plateste, spune primarul. Lumea a inceput sa inteleaga".
Au inceput blocarile de conturi
Numai ca explicatiile primarului nu ii multumesc pe patronii onesteni. In ultimele zile, acestia au fost cuprinsi de ingrijorare, pentru ca au primit somatii pentru achitarea taxei de sport si a celei de mediu, care este de 1% din acelasi fond de salarii. Unul dintre ei este Marcel Staneata, patronul de la "Staneata SRL". Dupa ce a aflat ca firma sa datoreaza 14,5 milioane de lei numai pentru taxa de sport pe anul 2000, la care se adauga alte 6 milioane penalitati, plus 10 milioane taxa de mediu cu tot cu plata intirzierilor, conducerea societatii a contestat actul de control semnat de angajatii primariei. In contestatie, sefii societatii sustin ca nu sint motive pentru a plati taxa de sport, intrucit "nu sintem angrenati in activitati sportive, (…) nu am beneficiat de serviciile primariei in legatura cu taxele(…), ar fi trebuit sa se obtina acordul nostru in calitate de persoana fizica platitoare (…), iar suma celor doua depaseste toate celelalte taxe si impozite locale luate la un loc". Actul solicita, in final, anularea sumelor pentru cele doua taxe, intrucit "nu sint in nici un fel datorate de noi bugetului local". Asa cum era de asteptat, Primaria Onesti nu a dat curs cererii patronului de la Staneata SRL, motivind ca "prin destinatia taxelor de mediu si activitati sportive, autoritatea publica locala asigura o contraprestatie de care beneficiaza toti locuitorii municipiului". Contraprestatia este, ati ghicit, sportul onestean.
Avocatul onestean Sergiu Lacatusu este de parere ca stringerea banilor se face in mod ilegal. "Pe fondul de salarii se pot face retineri doar prin hotariri de guvern sau legi, sustine avocatul. Prin Legea bugetului este stipulat ca de fondul de salarii nu se poate atinge decit Guvernul. Cum se cheltuie aceste sume? Ar trebui sa se sesiseze Curtea de Conturi. La Onesti se aduna miliarde de lei din taxa de sport".
Primarul Lemnaru face insa apel la dreptul oricarui consiliu local de a stabili orice taxe vrea el. El crede ca pina acum s-au incasat din taxa in jur de doua miliarde de lei, dar ar trebui sa se adune vreo 5-6. Acesta este motivul pentru care primaria a trecut la blocarea conturilor, actiune in forta pe care juristii primariei o justifica printr-o seri de acte normative care le-ar da dreptul sa faca asa ceva. "Deocamdata au fost blocate conturile a sase societati. Toate primariile pot face blocari de conturi daca agentii nu-si respecta obligatiile. Am trecut la aceasta masura si o s-o facem cu toti, indiferent despre cine e vorba", a amenintat primarul, in ciuda spuselor unora, printre care si Sergiu Lacatusu, care sustin ca incasarea taxei nu se face chiar de la toti agentii, cei scutiti fiind "clientii politici ai consilierilor locali".
Mai mult, filiala locala PNTCD a redactat, deja, un protest care se refera expres la incasarea acestor taxe la Onesti, iar in ultima sedinta a biroului municipal PNL s-au discutat despre impozitul acestei noi poveri fiscale asupra agentilor economici. La semnarea protestului au fost solicitate mai multe partide din Onesti: PNL, PD, ApR, UFD, PUNR si Partidul Pensionarilor. Taranistii au de gind ca documentul sa fie trimis intii autoritatilor locale, apoi Guvernului si Parlamentului. Indignarea politicienilor din opozitie de la Onesti se rezuma la un fapt simplu si crud: autonomia locala permite unui consiliu local sa impuna orice taxe vrea. Sau, asa cum scrie in protest, "nimic nu ne asigura ca miine nu vom afla de existenta unor taxe pentru cersetori, pentru vagabonzi, pentru pinza freatica sau pentru intretinerea statuilor". (Cristian BIBIRE, Simona POPA)

Comentarii