Teapa de proportii

sâmbătă, 08 decembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Teapa de proportii

O firma din Onesti a inselat bugetul statului cu zece miliarde de lei in trei luni. Un fapt de-acum banal, s-ar putea spune. Ceea ce socheaza este, insa, inventivitatea acestei noi tepe. In interval de trei luni, intre iulie si septembrie 2001, Rafo a vindut catre societatea RDR Invest Onesti 2.195 de tone de benzina de tip "benzina component COR 92". Produsul, trecut in catalogul Rafo, este scutit de taxa de drum, pe care o platesc rafinariile pentru benzinele superioare si, in plus, accizele aplicate sint mult mai mici decit pentru o benzina de tip "premium", de calitatea celei care se gaseste la pompa. Marfa a fost insotita de un buletin de analiza emis de Rafo, in care erau consemnati parametri de calitate ai produsului "benzina fara plumb (naturala) COR 92 – component". Intreaga cantitate de marfa a valorat 33,8 miliarde de lei, cuprinzind pretul de rafinare, TVA, accize corespunzatoare produsului, taxa de un cent/litru si tariful de incarcare.
RDR Invest SRL, firma administrata de Radu Stefan Ionita, 31 de ani, din Onesti, a vindut, fapt demonstrat de cinci facturi fiscale, intreaga cantitate de "benzina component COR 92" catre Sacrisiul SRL din Onesti, firma Iulianei Cristina Sasu, 27 de ani. In cele cinci facturi se evidentiaza aceeasi structura de pret ca si la plecarea benzinei din Rafo. Benzina nu s-a oprit nici in curtea Sacrisiul SRL. De aici, fara a suferi nici un proces de prelucrare, produsul a fost livrat in opt judete, sub forma de Benzina Premium ecologica si benzina Premium.
Ambele sortimente se afla pe lista celor pentru care se plateste taxa speciala de drum si valoarea maxima a accizei. Pe acest lucru a mizat si Cristina Iuliana Sasu, care a facturat catre firme din Iasi, Sibiu, Arges, Brasov, Suceava, Gorj, Botosani, Bacau si Satu Mare, benzina Premium ecologica si pe facturi a inclus si taxa de drum si diferenta de acciza fata de pretul de aprovizionare.
Practic, Sacrisiul SRL a bagat in buzunar 125 de euro pentru fiecare tona de produs livrat, adica 274.393 de euro, mai precis aproape sapte miliarde de lei. In plus, pe fiecare tona de produs, Sacrisiul SRL a incasat 50 de euro, reprezentind diferenta intre acciza platita la poarta rafinariei, pentru benzina inferioara cumparata de RDR, si valoarea accizei pentru benzina Premium ecologica. Alte trei miliarde de lei. In total, zece miliarde de lei. Pentru ca teapa sa fie completa, Sacrisiul SRL a livrat marfa catre diversii beneficiari, insotita de un "buletin de analiza" emis chiar de Sacrisiul SRL care, in treacat fie spus, nu avea nici o calitate sa emita un astfel de document fals, si in care, la denumirea produsului analizat, a fost trecut "benzina ecologica fara plumb – COR 92".
Comisarii Garzii Financiare Bacau au descilcit itele acestei noi afaceri cu benzina pornind de la analiza, in toamna acestui an, a celor care cumpara de la Rafo, printre care au regasit si firma RDR, un mai vechi client al garzii. In momentul in care firele au dus la Sacrisiul SRL, comisarii s-au izbit de refuzul administratorului Cristina Sasu de a prezenta documentele. "In aceste conditii, am cerut ajutorul colegilor din cele opt judete in care societatea a livrat marfa si am reusit sa reconstituim documentele. Inca nu stim daca Sacrisiul SRL a bagat in buzunar banii rezultati din aceasta tranzactie sau acestia se afla stocati, sub forma de benzina", ne-a declarat Pavel Albu, comisar – sef al Garzii Financiare Bacau. In pluc, cei care au cercetatat acest caz au descoperit ca facturile emise de Sacrisiul SRL au fost ridicate de la Melior, de Iuliana Sasu, in numele S.C. Viloria Impex Onesti, o firma dupa care Garda Financiara umbla din 1999, pentru o evaziune fiscala insemnata, tot in domeniul traficului cu petrol.
In urma cercetarilor efectuate, Garda Financiara a dispus confiscarea intregii contravalori a produselor comercializate de Sacrisiul SRL, in valoare de 39,2 miliarde de lei. "Legislatia spune ca, daca o firma utilizeaza documente care nu-i apartin, bunurile se considera fara provenienta, asa ca se confisca produsele sau contravaloarea acestora", a explicat pavel Albu. Numai ca bugetul statului nu va putea, cel putin curind, sa-si recupereze banii pe care i-a incasat ilegal firma din Onesti, pentru ca beneficiarii benzinei nu au platit contravaloarea facturilor catre Sacrisiul SRL, ci catre RDR SRL sau Rafo, la ordinul Sacrisiul SRL.
Garda Financiara Bacau a sesizat in acest caz organele de politie, care urmeaza sa faca cercetari in mai multe aspecte infractionale: schimbarea dfenumirii produselor aprovizionate, intocmirea buletinelor de analiza false si comanda prezentata de Sasu Iuliana la Melior, in numele Viloria Impex, in conditiile in care actele au fost folosite de Sacrisiul SRL. "Daca va fi dovedita substituirea produselor la vinzare, atunci legea prevede confiscarea totala a contravalorii marfii, adica a aproape 40 de miliarde de lei. Daca organele de cercetare nu vor constata aceasta infractiune, atunci va trebui recuperata macar taxa de drum si diferenta de acciza, in valoare de zece miliarde de lei", a precizat Pavel Albu. Interesant este ca cei care si-au facut un obicei din a insela statul, nu se mai multumesc doar cu neplata taxelor si impozitelor catre buget, ci incep a se substitui statului si incaseaza taxe si impozite care ar trebui sa intre in bugetul public. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii