Turismul bacauan: bani multi, servicii proaste

miercuri, 05 august 1998, 23:00
3 MIN
 Turismul bacauan: bani multi, servicii proaste

OACT a retras certificatul de functionare motelului de la Valea Uzului, campingului Gheraiesti si fermei agroturistice de la Ciobanus. "La Ciobanus, autorizatia sanitar-veterinara nu era vizata de trei ani, iar ferma nu dispunea nici de aviz de la pompieri. Am vrut sa le retrag certificatul de clasificare, care expira in septembrie, dar patronul nu a vrut sa mi-l dea, desi am dreptul legal sa il solicit si sa il ridic" , ne-a declarat Monica Miron, reprezentant zonal al Oficiului de Autorizare si Control in Turism. Pentru lispa autorizatiei sanitare, motelul de la Uz a ramas fara certificat de clasificare, la fel ca si campingul de la Gheraiesti. "Casutele sint vechi si mirosul de mucegai care a intrat in pereti nu mai poate disparea decit odata cu demolarea campingului", este de parere Monica Miron. Ea a optat pentru declasificarea restaurantului "Azur" din Gheraiesti, de la categoria I la categoria a II-a, dupa ce a constatat ca respectiva unitate nu mai poate intruni cerintele impuse de lege.
Situatii deloc imbietoare pentru turistul roman au fost descoperite si la Slanic Moldova. Hotelurile si vilele nu au autorizatie sanitara, ceea ce demonstreaza ca nu indeplinesc minime cerinte de confort. Societatii "Perla Moldovei" i-au fost retrase certificatele de clasificare ale Hotelului Perla si complexului Cerdac, precum si pentru alte sase vile aflate in administrare directa. La vilele Rica, Liliana si Paltinis au fost date amenzi de cite 800.000 de lei, pentru nerespectarea criteriilor de clasificare. Vilele Miorita, Gladiola si Zorile au fost propuse pentru inchidere, dupa constatarea ca acestea nu mai pot raspunde la cerintele celui mai putin mofturos client. Temporar, a ramas fara certificatul de clasificare si Vila Dobru, considerata alta-data drpet un model pentru ce poate insemna un turism de calitate.
Toate aceste masuri care au fost luate nu pot schimba cu nimic conditia turistului, care da bani multi pe servici proaste. Legislatia in vigoare nu impune corelarea tarifelor practicate cu numarul de stele pe care le primeste un hotel sau cu categoria in care a fost incadrata o unitate de alimentatie publica. Preturile sint lasate la libera alegere a patronului, indiferent ca acesta este statul sau o persoana fizica. Declasificarea unui hotel sau a unui restaurant nu atrage dupa sine si diminuarea tarifului. In plus, odata cu retragerea certificatului de clasificare, unitatea ar trebui sa nu-si mai desfasoare activitatea, dar patronii nu iau in considerare acest lucru. Bietul client nu are de unde afla ca maninca intr-un restaurant categoria a II-a, dar la preturi de categoria I si ca respectiva unitate nu are nici macar clasificare.
Dupa retragerea certificatului, OATC poate sa sanctioneze contraventional pe cei care continua sa-si desfasoare activitatea. Amenzile sint insa mici, nu depasesc un milion de lei si, daca sint platite in 48 de ore, patronul scapa platind doar jumatate din minimul amenzii. "Mai avem varianta de a atentiona consiliile locale, care pot sa retraga sau sa nu mai prelungeasca autorizatia de functionare si profil de activitate a firmei respective. In plus, putem sesiza Garda Financiara, care poate face cercetari la fata locului, pentru incasare de venituri ilicite", ne-a declarat Monica Miron. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii