Un an cu 500 de bombe

joi, 28 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Un an cu 500 de bombe

Bombele neexplodate si uitate aiurea pe intinderile judetului Bacau inca din timpul razboaielor mondiale au dat multe batai de cap inspectorilor de protectie civila si in anul care se incheie zilele acestea. Cel mai frecvent, bombele neexplodate au aparut la suprafata pe ogoarele taranilor, ori cind solul a fost spalat primavara de topirea zapezilor sau de ploi mai abundente. Au mai avut surpriza sa se trezeasca in fata cu un obuz numai bun de explodat inclusiv muncitorii din constructii, ori cei care lucreaza la reabilitarea Drumului National 2.
Majoritatea proiectilelor provin din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cu exceptia celor gasite in zonele Ciresoaia-Slanic Moldova si Manastirea Casin, care provin din primul razboi mondial. Munitie neexplodata a fost gasita inclusiv in muncipiul Bacau, cum a fost cazul unei grenade in perfecta stare de functionare gasita pe aleea dintre niste blocuri din zona Milcov, in comuna Poduri, la Margineni, la Saucesti sau Hemeiusi. Citeva bombe de acest gen au fost gasite si la Onesti. Cel care le descoperise nu a anuntat insa autoritatile competente si le-a vindut la fier vechi, de unde au ajuns apoi la gura unui furnal. Catastrofa a fost insa evitata in ultimul moment, intrucit manipulantii au observat munitia si au anumtat Protectia Civila.
Intre locurile unde s-a descoperit munitie din al doilea razboi se numara si comuna Luizi Calugara, care detine de altfel recordul anului 2000 in privinta cantitatii gasita in acelasi loc. "Fericirea" a cazut pe capul unui femei ce lucra la ridicarea unei anexe in propria gospodarie si care a dat astfel peste un mic depozit de muntie ce continea 118 lovituri pentru aruncator, 21 de focoase, cartuse de infanterie si alte efecte militare din aceeasi gama, care, desi ruginite binisor, erau inca in stare de functionare.
In total, Inspectoratul de Protectie Civila a adunat din judet in anul 2000 un numar de 40 de proiectile de calibre cuprinse intre 57 si 152 milimetri, 122 de lovituri pentru aruncator de calibru 82 milimetri sau mai mici, 320 de grenade de mina ofensive si defensive, 21 de focoase si elemente de munitie separate, precum si o bomba de aviatie. Pentru colectarea acestei munitii, inspectorii de protectie civila au organizat 15 actiuni de cercetare a terenului, de ridicare, transport si depozitare. Concomitent, au fost organizate sapte actiuni in cadrul carora tota aceasta munitie a fost distrusa. Pentru detonarea munitiei Inspectoratul de Protectie Civila Bacau a apelat la ajutorul unei echipe speciale de genisti de la Vaslui, ce are toate dotarile necesare.
Cu toate riscurile ce le prespune manevrarea acestei munitii, anul acesta nu s-a produs nici un incident. De mentionat ca agentii economici ce au ca obiect de activitate colectarea fierului vechi au fost instruiti de catre Protectia Civila cum sa procedeze in situatiile in care le intra pe mina asemenea munitie. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii