Un bacauan fereste de foc castelul Peles

miercuri, 03 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Un bacauan fereste de foc castelul Peles

Ticu Peptisor, un lacatus mecanic din Onesti, se joaca de citiva ani cu focul. Joaca e numai un fel de a spune, pentru ca, in fapt, onesteanul si-a dezvoltat o afacere serioasa cu materiale folosite indeobste la paza contra incendiilor, un domeniu in care are ambitii mari si vrea sa promoveze principii inedite. De circa trei ani, Peptisor este singurul furnizor de incarcaturi pentru stingatoarele de incendii de la castelul Peles si, tot el, se poate mindri acum ca o flotila de elicoptere construite in Romania zboara in Israel cu stingatoare de incendiu la bord cu marca "Forpep" – marca lui.
O afacere itita spontan, ca focul
Ticu Peptisor era acum zece ani un simplu muncitor la Chimcomplex Borzesti. Avea 28 de ani si lucra in atelierul de reparat tuburi pentru oxigen, cind i-a venit ideea sa porneasca o afacere pe cont propriu. "Nu stiam nimic despre afaceri – isi aminteste tinarul patron -, dar aveam ambitie si poate un pic de curaj nebunesc. Nu stiam ce ma asteapta, desi am inceput modest, cu un atelier de reparat tuburi de oxigen, adica tocmai ceea ce stiam mai bine sa fac. Societatile mari au nevoie de prestatori de servicii mai mici, iar eu am crezut ca fac o treaba buna".
Norocul – daca il poate numi asa – avea sa-i iasa in drum pe neasteptate. In 1992, venea dinspre Focsani, pe sosea, cind a dat in cale peste un microbuz in flacari. Peptisor nu a ramas nepasator la necazul soferului, pe care parca il vede si acum smulgindu-si parul de pe cap pentru ca doar cu un simplu stingator de incendiu la bord ar fi putut potoli usor focul. "Mi-am dat seama ca de asa ceva nu prea se ocupa nimeni in Romania – spune Ticu Peptisor – si am crezut ca am gasit ceea ce cautam".
Inceputul a fost neasteptat de greu: "Luam stingatoarele de incendiu de la unicul fabricant, Laromet Buzau. Nu va imaginati in ce hal erau. Am inceput singur sa le rectific, sa le refac si sa le livrez clientilor mei. Pentru ca m-au vazut hotarit, m-au primit in fabrica doua saptamini si m-au scolit, cu conditia sa-i reprezint. Am furat meseria, dar fabrica a ajuns in cadere libera. Un fost director a inceput si el o afacere proprie cu stingatoare, insa le face la preturi extrem de mari. Eu as vrea sa le vind cu pretul de fabrica, dar sa le asigur reincarcarea, reviziile si reparatia si asa acred ca as tine piata in mina".
Vizitator la Peles, cu ochii dupa stingatoare
Ticu Peptisor este, in mod cert, omul hazardului. Intr-un concediu la Sinaia, acum trei ani, a vizitat ca oricine altul castelul Peles. Ticu nu avea, insa, ochi pentru comorile de arta din castel. Prin toate colturile ochea numai stingatoarele de incendiu, dar n-a vazut nici unul si nici ghizii nu l-au putut lamuri de ce. "Stateam la o gazda – spune Peptisor – care avea un var pompier. De la el am aflat ca stingatoarele din castel n-au mai fost umplute de 10 – 12 ani. De aici nu a mai fost de facut decit un pas si am si primit o comada de 360 de bucati. Acum asigur regulat reincarcarea lor".
Iata inca un argument ca Peptisor este omul intimplarii: dintr-un banal anunt de ziar a aflat ca fabrica de elicoptere Ghimbav avea nevoie de stingatoare de incendiu pentru un lot de elicoptere. Aparatele erau pregatite pentru Israel si nu puteau pleca fara stingatoare: "M-am prezentat imediat si am primit comanda. De la un colaborator din Oradea aveam o formula anume pentru incarcatura stingatorului pe care o puteam garanta pe viata. Asa am cistigat".
Ticu Peptisor nu are, practic, decit un atelier acasa. El poate garanta insa calitatea materialelor pe care le livreaza, dublu fata de orice producator consacrat. Pentru ca lucreaza, pur si simplu, cu simt de raspundere. "Merge greu – spune investitorul. De multe ori m-am descurajat. Dar visul meu este sa fac, totusi, o fabrica de materiale PSI in Onesti. Am loc si vad bun si sint convins ca pot reusi. Problema ramin, insa, banii pentru investitie". (Petru DONE, Cristian BIBIRE)

Comentarii