Unda de cianura mai persista inca la Holt

sâmbătă, 27 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Unda de cianura mai persista inca la Holt

Concentratia de cianuri a continuat si ieri sa scada in aval de confluenta Bistritei cu Siretul, desi se incadra inca de alaltaieri in limitele naturale. Asa se face ca, daca la ora 8 masuratorile aratau o valoare de 0,005 miligrame pe litru, doua ceasuri mai tirziu concentratia era de numai 0,0022 mg/litru. Valori peste limita se mai semnalau inca la punctul de masuratori de la Holt, unde unda poluatoare a scazut mult, dar isi mai face simtita inca prezenta. Mai exact, la ora 8 era o concentratie de cianura de 2,2 ori mai mare decit limita, in vreme ce la ora 12 avea o valoare aproape asemanatoare, de 0,023 mg/litru, adica de 2,3 ori mai mare decit limita admisa in Romania. De mentionat ca limita de cianuri admisa de Comunitatea Europeana este de 0,05 mg/litru, de cinci ori mai permisiva decit legile romanesti. Valorile inregistrate ieri la Dragesti, la 17 kilometri in aval de Holt, confirma la rindul lor ca unda poluatoare a depasit acest punct, intrucit concentratia era de 0,007 mg/litru, fata de 0,01 mg/litru cu o zi mai inainte.
Concluzia masuratorilor efectuate ieri confirma ca lichidarea otravurilor este pe cale de a fi desavirsita si ca poluarea nu mai are nici o sansa sa afecteze si zonele din aval de Bacau. Cu toate acestea, deversarea apei din Bistrita a continuat si ieri, cum se va intimpla si miine, in urma unei noi intelegeri intre Directia Apelor si Sucursala Hidrocentrale, ce urmareste sa transeze problema definitiv. Cantitatea de apa uzinata si deversata in Siret a scazut insa de la 120 de metri cubi/secunda, cit fusese joi la amiaza, cind grosul undei poluatoare ajunsese in dreptul Bacaului, la 80 mc/secunda, si mai apoi la 60 mc/secunda.
Linistirea situatiei a dus la aplicarea celei de-a treia faze a programului de masuri luate de Prefectura si Sistemul de Gospodarire a Apelor. Astfel, va fi efectuata evaluarea pagubelor si estimarea impactului asupra mediului, raport la intocmirea caruia vor contribui Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar Veterinara si Inspectoratul de Protectie Civila. Acest raport trebuie definitivat in primele cinci zile dupa decretarea oficiala a incetarii fenomenului. In acelasi context, va fi efectuata evaluarea biologica si bacteriologica a riului Siret de la Falticeni si pina la Bacau, ceea ce cade in sarcina Directiei Apelor Siret, Inspectoratelor de Mediu din Suceava, Iasi, Neamt si Bacau, precum si a Asociatiei Vinatorilor si Pescarilor Sportivi. Aceasta actiune va dura o luna, rastimp in care va fi intocmit si programul de reconstructie ecologica a riului, adica repopularea cu peste si refacerea florei acvatice.
In acelasi timp, Directia de Sanatate Publica va monitoriza si apa din fintinile aflate la o distanta mai mica de 200 de metri de malurile riurilor, intrucit nu este exclus ca pinza freatica sa fi fost afectata de prezenta otravurilor din Siret. "Pe data de 25 ianuarie, inspectorii DSSS au recoltat probe de apa din 36 de fintini aflate in apropierea albiei riului poluat, dar nici o proba nu a fost depistata la analize cu concentratii crescute de cianuri. Nu putem spune ca pericolul a trecut deoarece, perioada in care cianurile din Siret s-ar putea infiltra in pinza freatica a puturilor este indelungata. Din acest motiv, fintinile vor fi monitorizate mult timp de acum in colo", declara dr. Angela Aflorei, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica.
Cum pe portiunea din Siret ce tranziteaza judetul Bacau a fost semnalata extrem de sporadic mortalitate piscicola, este putin probabil ca la vinzare sa apara peste infestat. Cu toate acestea, ramine contraindicata deocamdata cumpararea pestelui proaspat de la comercianti ambulanti, dat fiind ca pescari cu crisnice au fost vauti pe malurile Siretului in toate zilele crizei ecologice. (O.P., C.D.)

Comentarii