Vinalcool Bacau scoate la vinzare vinurile lui Ceausescu

sâmbătă, 11 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Vinalcool Bacau scoate la vinzare vinurile lui Ceausescu

De peste 30 de ani, undeva intr-o hruba sub cladirile societatii Vinalcool SA Bacau, vreo 100.000 de sticle de vin asteapta sa se depuna praful pe ele. Vinoteca societatii a fost construita odata cu fabrica, in 1967, si un caracter stiintific, deoarece serveste la studierea comportarii vinurilor in timp. Dupa ce s-a ajuns la o concluzie in acest sens, vinul este scos la comercializare.
"Am avut in vinoteca citeva sortimente care au fost apreciate foarte mult de cuplul Ceausescu, si care au ramas multa vreme blocate, deoarece erau pastrate doar pentru cei doi cind veneau la vinatoare in judet. Cind auzeam ca vin la Pralea, nici nu trebuia sa ne spuna cineva, ca noi si trimiteam vinul" spune directorul Mandrea. Fostului presedinte ii placea un Sauvignon din podgoria Zeletin din productia anului 1975 si un Merlot din anii 1984-1985, unul din cele doua sortimente pe care Vinalcool le va scoate zilele acestea pe piata.
Pe vremea aceea existau doar trei persoane care aveau voie sa coboare in vinoteca. Si asta, abia dupa ce fusesera verificate in prealabil de Securitate. Cind venea Ceausescu la Pralea, Vinalcool asigura inclusiv apa potabila cu o cisterna care era pazita de directorul firmei. "Ceausescu venea mai ales toamna si noi o trimiteam la Pralea pe Mariana Balan, singura care avea voie sa-i toarne mustul si care trebuia sa fie imbracata in costum popular".
De multe ori, insa, Ceausescu nu se putea bucura de must, pentru ca Elena nu il lasa sa bea prea mult si-i mai dadea peste mina cind se intindea sa apuce ulcica.
"Ceausescu nu minca prea mult la mesele de la Pralea – isi aminteste directorul Mandrea. Desi mesele erau incarcate cu tot felul de bunatati, el se multumea cu niste supe special pregatite si mai gusta cite putin de pe platouri. In schimb, ii placea sa deguste vinurile. Insa, dupa ce cuplul prezidential se retragea de la ospat, ceilalti participanti devorau totul rapid".
Vinurile rosii nu sint foarte rezistente in timp
Cercetarile realizate de specialistii societatii au ajuns la concluzia ca cele mai rezistente vinuri sint cele sec si citeva sortimente de vinuri demidulci – feteasca si sauvignonul de Zeletin. "Vinurile rosii nu pot fi pastrate foarte mult", explica directorul Vinalcool. El spune ca exista o curba conform careia, un anumit timp, invechirea vinului ii imbunatateste caracteristicile, insa, daca trece o anumita perioada, care difera de la un sortiment la altul, se ajunge pe panta descendenta iar vinul isi pierde din calitati.
"Odata, prin 1980, trebuia sa livram un lot de sticle pentru Ambasada Frantei din Bucuresti, povesteste directorul Mandrea. Era o sarcina venita pe linie de partid, asa ca am inceput sa stergem si sa lustruim sticlele. Cind a venit delegatul de la Ambasada sa ia vinul, si-a pus miinile in cap. Pina la urma le-a luat, dar ne-a spus ca sticlele trebuiau lasate cu praful pe ele, deoarece unul dintre criteriile de apreciere a vinurilor nu este numai anul de productie, ci si aspectul exterior al sticlei". Dupa citiva ani, a venit iar o comanda pe linie de partid, pentru o suta de sticle pentru un mare restaurant din Bucuresti. "A sosit un delegat si, cind a vazut cum arata sticlele, ne-a cerut sa le stergem si sa le spalam. Noi, insa, ne invatasem minte si i-am dat o lada gratis, cu rugamintea sa serveasca vinurile in sticlele prafuite si infasurate intr-un prosop cu motive nationale. De atunci ne-a cerut numai sticle prafuite".
Vinalcool a exportat masiv inainte de 1990 in mai toate tarile din spatiul sovietic si in vest. In ultimii zece ani, vinzarile societatii s-au redus mult, din cauza concurentei mafiei alcoolului. "Noi trebuie sa platim taxe si impozite, sa dam salarii, iar firme anonime cu doua lighene si o cada vind mai mult decit noi", spune directorul Mandrea. (Razvan BIBIRE)

Comentarii