Zilele directorului de la Carom sint numarate

joi, 11 martie 1999, 00:00
3 MIN
 Zilele directorului de la Carom sint numarate

In cursul zilei de miine, 19 martie, Adunarea Generala a Actionarilor de la Carom Onesti este asteptata sa ia in discutie inlocuirea directorului general al societatii, Valentin Anastasiu. Decizia este astepatata din partea FPS – principalul actionar la Carom -, caruia i s-au adresat mai multi petitionari, intre care sindicatul liber din unitate si BRD, dar si o parte dintre parlamentarii de Bacau.
Cererea de demitere a directorului general de la Carom a fost motivata cel putin in ultimul an de situatia catastrofala in care a fost adusa societatea din punct de vedere economico-financiar si lantul de ilegalitati prin care aceasta a fost prejudiciata sistematic. Reclamatiile care au fost facute si trimise la toate institutiile importante ale statului au avut ca ecou un amplu control din partea FPS, control incheiat la sfirsitul anului trecut cu concluzii zdrobitoare. Intr-o scrisoare de raspuns adresata Sindicatului Carom, FPS a confirmat opt dintre capetele de acuzare, iar in raportul intocmit pe baza controlului se demonstreaza punct cu punct ilegalitatile comise.
Fata de aceasta situatie, se pare ca pina la urma premierul Radu Vasile a fost convins sa intervina in aceasta problema. "Am avut o discutie pe aceasta tema cu premierul – ne-a declarat senatorul de Bacau Ionel Aichimoaie – in urma cu circa 2 saptamini. Stiu ca a inteles situatia de la Carom si a dispus ca presedintele FPS sa ia masuri neintirziat. De aceea, astazi astept o ultima confirmare de la FPS in acest caz. Problema e: daca FPS a controlat si a gasit neregulile, ce alt control se mai asteapta?". Surse din FPS spun insa ca debarcarea lui Anastasiu de la cirma combinatului s-ar traduce mult mai blind printr-o simpla iesire la pensie, avind in vedere virsta directorului general si anii de vechime in munca. "O ultima decizie in acest sens apartine tot FPS – spun sursele amintite – si ea poate parveni in teritoriu chiar si cu o ora inainte de inceperea AGA".
Anastasiu sta ascuns sub carapacea taranista
Longevitatea directoratului lui Valentin Anastasiu este pusa de multa lume pe seama slalomului politic pe care acesta l-a facut in ultimii 8 ani. Fostul director al Combinatului Petrochimic Borzesti a intrat, pe rind, in toate gruparile politice aflate la putere la un moment dat, de la FSN la PDSR si apoi in PNTCD. Inscrierea in partidul taranistilor a intimpinat initial rezistenta din partea unor membri ai filialei locale, insa ei au fost nevoiti sa cedeze la interventiile deputatului Ioan Cornita si a altor membri marcanti ai filialei judetene a PNTCD. Multi nu pot, insa, uita ca Anastasiu a fost in 1994 – 1996 unul dintre cei mai infocati PDSR-isti si sustinator pe toate planurile a primarului Emil Lemnaru, care a si cistigat alegerile municipale. In 1996, liderii locali ai CDR si USD au incheiat un protocol secret prin care fiecare partid avea sansa la cite un fotoliu de director pe platforma industriala Borzesti. Conform intelegerii, Rafo revenea PNL, Chimcomplex la PD, iar Carom la PNTCD. Aici comentariile sint de prisos.
Ultima gafa: bani blocati in investitii neterminate
Valentin Anastasiu a cerut in ultimul timp Guvernului un ajutor substantial pentru a redresa societatea cu cel mai mare capital social de pe plaforma Borzesti si singurul producator de cauciuc sintetic din Romania. Anul trecut, insa, el a blocat aproximativ aceeasi suma in investitii inutile sau fara perspectiva de a mai fi terminate. Suma se ridica la 40 de miliarde de lei. Aproximativ 9 miliarde de lei sint ingropati in coloanele tehnologice ale terminalului Carom de la Galati, 16 miliarde de lei in materiale consumabile neutilizate – suruburi, azbest, ventile etc. – achizitionate de la diversi intermediari. Alte 10 miliarde de lei in schimbatoare de caldura si alte utlilaje cumparate si nefolosite, la care se adauga 3,2 miliarde de lei pentru inventii si inovatii numai in prima jumatate a anului trecut. Banii au fost blocati, iar combinatul nu are materie prima.
Acest capitol este insa unul nou pentru controlul echipei speciale a FPS, a politiei si Garzii Financiare si probabil nu este singurul de acest fel. (Cristian BIBIRE, Petru DONE)

Comentarii