Basescu, criticat dur de universitarii din Iasi

marți, 03 octombrie 2006, 23:03
2 MIN
 Basescu, criticat dur de universitarii din Iasi

Criticile aduse de Traian Basescu invatamintului superior romanesc au stirnit reactii dure din partea universitarilor ieseni. Caracterizarea invatamintului romanesc ca unul mediocru, ca urmare a faptului ca nici o universitate romaneasca nu se claseaza intre primele 500 ale lumii (potrivit clasamentului Shanghai, devenit un instrument de referinta in ierarhizarea universitatilor), a fost contestata la Iasi.
„Nu cred ca invatamintul superior romanesc, in ciuda deficientelor sale, este unul mediocru, caci daca ar fi asa, mi-ar fi greu sa explic cum reuseste sa produca atitia tineri talentati care populeaza universitatile apusene ca doctoranzi sau ca profesori. In Romania sint numeroase scoli bune si de nivel european, in special in domeniul stiintelor, profesori excelenti cunoscuti de comunitatea academica internationala, iar faptul ca nici o universitate romaneasca nu se plaseaza in clasificarea Shanghai nu este un argument convingator”, considera matematicianul Viorel Barbu, presedintele filialei iesene a Academiei Romane.
In opinia universitarilor ieseni, Romania produce atitea valori cite ii permite finantarea. „Sint multe universitati europene excelente care nu se regasesc intre primele 500. Cele mai multe dintre criteriile acestei clasificari au in vedere dotarea materiala a universitatilor, iar invatamintul romanesc care sufera de o subfinantare cronica nu le poate indeplini deocamdata”, a mai precizat acad. Viorel Barbu.
Subfinantarea invatamintului este si principalul argument adus de rectorul Universitatii „Al.I. Cuza”. „Cred ca presedintele ar trebui sa vada mai intii pe ce loc se afla universitatile romanesti in topul mondial al finantarilor per student. Va spun eu: ar fi ceva de ordinul miilor, atita timp cit o universitate din SUA primeste pentru fiecare student o finantare de peste 15.000 de dolari, iar noi de doar 500 de dolari”, sustine rectorul Dumitru Oprea.
„Pentru a avea un scor ridicat, o universitate ar trebui sa aiba in colectivul profesoral si cistigatori ai Premiului Nobel. Or, se uita ca pentru a cistiga un asemenea premiu e nevoie de finantare. Iar pe un laureat de acest nivel nu poti sa il platesti cu mai putin de un milion de dolari pe an. Nu cred ca exista vreo institutie in Romania care sa isi permita asa ceva”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, din cadrul UMF.
Desi nu se regasesc in topul celor mai bune universitati din lume, universitatile iesene spun ca ocupa totusi locuri importante in clasamentul national, Universitatea „Al.I. Cuza” fiind pe primul loc.

Comentarii