„Batalie” pe apa calda

miercuri, 23 iunie 2010, 23:11
6 MIN
 „Batalie” pe apa calda

Printre picaturi, ieri au aparut primele informatii concrete despre viitorul CET. Fondul de salarii ar urma sa fie redus drastic. CET I ar putea fi preluat de Romgaz. Pina la toamna va fi liniste, dar nu se stie cum va fi incalzit Iasul, la iarna, cita vreme nu se mai cumpara carbune. 

Iesenii ar urma sa aiba din nou apa calda. Meritul reluarii serviciului a fost asumat atit de primarul Gheorghe Nichita, cit si de prefectul Dragomir Tomaseschi, de viceprimarul PDL Gabriel Grigore si de mai multi parlamentari PDL in frunte cu senatorul Mihaela Popa. Dincolo de acuzele aruncate de cele doua tabere, situatia de la CET va fi stabilita cu exactitate astazi. Seful termocentralei urmeaza sa semneze noul protocol cu Romgaz si un nou grafic de esalonare a platilor. Problemele vor fi rezolvate pe moment, dar inca nu se stie cum isi vor incalzi apartamentele la iarna cei 150.000 de ieseni racordati inca la sistemul centralizat. Primarul Gheorghe Nichita a spus ieri ca la CET exista salarii foarte mari pentru aceasta perioada de criza. Edilul a trasat sarcini ca fondul de salarii de 5,3 milioane lei pe luna sa fie redus, chiar cu 50%. Municipalitatea va trimite oficial si o adresa prin care solicita preluarea uzinei din oras de catre Romgaz. Decizia ar apartine insa Ministerului Economiei. La acest Minister urmeaza sa ajunga si viceprimarul Grigore. Aceasta vizita poate fi insa printre ultimele actiuni facute de alesul PDL in calitate de viceprimar al municipiului. Nichita a anuntat ca la urmatoare sedinta a Consiliului Local va solicita inlocuirea lui Grigore, pe care il face vinovat de gestionarea defectuoasa a problemei CET.

Toata lumea a pus o vorba buna pentru CET

Reprezentantii PDL au dat ieri de inteles ca pot relua furnizarea gazului metan la fel de simplu ca un pocnit din degete. La doar o zi dupa ce au fost "rugati" prin intermediul presei sa ajute la rezolvarea situatiei de la CET, s-a anuntat reluarea alimentarii cu combustibil. Termocentrala ieseana nu are gaz insa de mai bine de doua saptamini, lipsa combustibilului fiind mascata cu o revizie generala a instalatiilor. Anunturile facute de sefii PDL, dar si de prefectul Dragomir Tomaseschi vin dupa o vizita facuta la Iasi de conducerea Romgaz. "Marti dupa amiaza am vorbit la Minister. Am apelat si la sprijinul parlamentarilor Mihaela Popa, Nicusor Paduraru. In urma interventiilor mele si ale lor, ministrul Adriean Videanu a luat legatura cu cei de la Romgaz. Iesenii asteapta apa calda si nu cred ca trebuie sa ne batem cu pumnul in piept acum", a declarat ieri prefectul Tomaseschi. El a anuntat reluarea furnizarii gazului inca de la primele ore ale diminetii. Cam in aceeasi perioada si reprezentantii PDL au anuntat la rindul lor ca situatia s-a rezolvat. "Parlamentarii PDL Iasi au facut demersuri la Ministerul Economiei si la Romgaz Medias pentru rezolvarea problemelor CET Iasi. Am solicitat doua lucruri: reluarea furnizarii gazului in baza unui grafic de reesalonare si sprijinul Ministerului Economiei si Romgaz pentru retehnologizarea CET Iasi", a mentionat senatorul Mihaela Popa. Ultimul care a anuntat rezultatele discutiilor cu directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, a fost primarul Gheorghe Nichita. "Dupa intilnirea pe care am avut-o cu reprezentantul Romgaz, directorul de la Medias a fost intors din drum de viceprimar. Apoi am inteles ca prefectul a anuntat el. Mi se pare un lucru jegos. Pina acum nu au facut decit sa tipe, nu s-au implicat deloc", a precizat Nichita.

CET respira pina in toamna

Lucrurile in privinta relatiei dintre Romgaz si CET ar trebui sa fie trecute astazi intr-un protocol. Pina la semnarea noului grafic de esalonare a datoriilor, Romgaz va trebui sa primeasca un milion lei. Banii vor fi virati atit de CET, cit si de municipalitate printr-un cont cu destinatie speciala, astfel incit sa nu poata fi executati de Fisc. In urmatoarele doua saptamini vor fi achitate alte citeva milioane lei, care sa acopere facturile emise de Romgaz pentru lunile aprilie si mai. "Apoi, vechile datorii vor fi esalonate pe patru sau cinci ani, iar CET va primi un termen de gratie de citeva luni. Va incepe sa plateasca din nou catre Romgaz de la sfirsitul lunii octombrie sau noiembrie. Aceste date vor fi stabilite clar la intilnirea de la Medias. Am mai discutat cu directorul Romgaz si despre posibilitatea ca societatea sa investeasca la CET. Romgaz este interesata de piata de energie, iar noi le vom trimite o oferta scrisa in acest sens. Decizia va apartine insa Ministerului Economiei", a explicat Nichita.

Nichita: "As reduce la jumatate fondul de salarii"

Abia acum, primarul a anuntat si o serie de masuri menite sa ajute CET. Una dintre masuri ii vizeaza pe rau-platnici. Asociatiile cu datorii foarte mari la CET nu vor primi apa calda. La nivelul termocentralei se va decide daca masura vizeaza asociatii cu datorii mai vechi de sase luni sau de un an. "Si asociatiile trebuie sa faca dovada ca doresc acest serviciu si trebuie sa faca plati catre termocentrala. Voi discuta si cu directorul Termo Service. Si CET are bube in cap. Trebuie sa se gaseasca solutii pentru a diminua fondul de salarii. Au un fond de salarii de 5,3 milioane lei/luna si 1.358 de angajati. Am gasit tehnician cu salariu de 3.000 lei, plecari in concediu cu 20.000 lei. Asa este contractul lor colectiv, la nivel national, dar nu se mai poate continua asa. Ei isi primesc banii din incasarile de la populatie, iar veniturile populatiei sint mult mai mici. Eu as reduce la jumatate fondul de salarii", a declarat primarul Nichita. El a dat exemplul municipiului Pitesti, unde societatea de termoficare a intrat in faliment. Edilul a vorbit din nou si despre externalizarea unor servicii, ca varianta de scadere a cheltuielilor. "Trebuie sa spun si ca Mihaela Popa m-a sunat ieri. I-am spus ca daca ajuta voi recunoaste public acest lucru. Va merge la Videanu. Ii vom trimite un material cu masuri propuse pentru CET", a adaugat Nichita.

Viceprimarul PDL, pe faras

Edilul a tunat insa cind a aflat ca viceprimarul Grigore a solicitat aprobarea unei delegatii pentru a merge la Ministerul Economiei. "Nu voi semna nimic. Acum, ca a vazut ca se rezolva, merge si el la Bucuresti. Este un incompetent, sta pe bani publici, nu face nimic decit sa blocheze si sa conteste. Nu am nimic cu PDL, dar el este sub orice critica. Face doar scandal, nici nu are ce sa caute la Bucuresti. De aceea, la prima sedinta de Consiliu Local in care voi avea o majoritate, voi cere schimbarea lui", a afirmat Nichita. Edilul se arata deschis pentru o colaborare cu liberalii la nivel de viceprimar. In cazul in care acestia nu vor dori postul, exista posibilitatea de a propune un social democrat. "Nu a semnat delegatia si am mers la Bucuresti pe banii mei. Decit sa ma duc de multe ori la Bucuresti, dar degeaba, mai bine o data si bine. Probabil ca aceasta este rasplata ca am rezolvat problema de la CET. Asa stie el sa rasplateasca eforturile facute", a spus viceprimarul Grigore cu privire la intentiile primarului de a-l schimba din functie.

Azi vine apa calda

Parlamentarii PDL si viceprimarul Grigore s-au intilnit aseara cu ministrul Videanu. De la discutii au lipsit parlamentarii Daniel Oajdea si Dumitru Oprea. "De la ora 19 s-a reluat furnizarea cu gaz metan, astfel ca joi, la prima ora, iesenii vor avea apa calda. S-a discutat cu ministrul si despre retehnologizarea CET. S-a cazut de acord ca pentru Iasi urmeaza sa se faca un studiu de fezabilitate pe cheltuiala Ministerului, prin Romgaz. Cred ca in acest an va fi gata documentatia. Noi am rezolvat problema imediata, legata de apa calda, si cautam solutia pe termen lung. Primarul va trebui sa gestioneze trecerea acestei ierni, mai ales in conditiile in care a decis sa nu se achizitioneze carbune pentru acest an", a anuntat Grigore.

Comentarii