Blocada medicilor

joi, 10 februarie 2011, 01:09
7 MIN
 Blocada medicilor

Iesenii care vor avea nevoie de retete sau de bilete de trimitere de la medicul de familie in luna aprilie ar putea avea de asteptat. Medicii de familie refuza si anul acesta sa semneze contractele cadru cu Casa de Asigurari, spunind ca atit in contract, cit si in propunerea de norme de aplicare exista aberatii ce trebuie sa fie corectate. Noul contract cadru ar trebui sa intre in vigoare din aprilie si sa fie valabil doi ani.

Medicii de familie sint nemultumiti insa si spun ca vor trece la proteste si vor refuza sa semneze contractul, daca nu se vor face modificarile necesare. Printre problemele semnalate de catre medici in contract si norme se numara limitarea numarului de consultatii si retete pe care le poate oferi medicul la 20 pe zi.

Doctorii spun ca sint zile in care consulta chiar si 40 de pacienti si ca limitarea consultatiilor si a retetelor la 20 pe zi ingradeste accesul pacientilor la doctor. "Actuala consultatie platita de CNAS medicului de familie este oricum cea mai ieftina, iar masura de reducere a numarului de consultatii nu va reusi decit in aparenta sa faca o economie in bugetul asigurarilor. Dar va genera direct o subfinantare serioasa a sistemului de asistenta medicala primara, o crestere a cheltuielilor in esaloanele superioare si o grava atingere a dreptului pacientilor", a declarat dr. Anca Deleanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie Iasi.

Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sustine, in schimb, ca numarul de 20 de consultatii a fost stabilit la nivel national si ca este suficient. "Acest numar de consultatii a fost stabilit la nivel de medie pe tara. S-a facut o medie la nivel national si acesta este necesarul de servicii medicale. Nu este nevoie de mai multe consultatii", a precizat dr. Iulian Serban, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

Bolnavii cronici ar avea acces la medicul de familie doar de patru ori pe an

Doctorii sint nemultumiti si de faptul ca in noul contract se prevede existenta unui buget pentru medicamente, ceea ce inseamna ca medicul de familie va fi limitat in a prescrie medicamente, iar bolnavii vor scoate si mai multi bani din buzunar. "S-a introdus bugetul la medicamente si va tine, practic, de noi daca vom da sau nu o reteta. Iar eu nu voi putea prescrie un medicament mai scump pe o reteta pentru a-i salva viata pacientului meu, pentru ca va trebui sa stau sa imi calculez bugetul. Nu stim nici macar daca va fi unul lunar sau anual acest buget, pentru ca nu s-a stabilit inca, ceea ce este foarte rau. Daca ar fi anual, am putea prescrie intr-o luna mai mult, in alta mai putin, dar daca va fi lunar, va fi greu", a explicat dr. Magda Ibanescu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Iasi.

O alta problema cu care s-ar putea confrunta si pacientii, nu doar medicii, conform noului contract este limitarea bolnavilor cronici la doar 4 consultatii si retete pe an. "Un pacient cronic are voie sa vina la consultatie si sa ia reteta doar o data la trei luni. Daca se intimpla sa se mai imbolnaveasca de ceva intre timp, el nu poate beneficia de alte consultatii sau retete pentru a doua boala, pentru ca are voie sa vina doar o data la trei luni. Si cum eu nu am voie sa prescriu decit sapte medicamente pe o reteta, pe celelalte de care ar mai avea nevoie in urmatoarele trei luni va trebui sa si le cumpere. Si asa ca tratamentele sint scumpe si isi plateau o data la trei luni retetele, acum va fi si mai greu, daca vor mai avea nevoie de alte medicamente", a adaugat dr. Magda Ibanescu.

Seful Casei de Asigurari sustine insa ca aceste nemultumiri sint legate mai mult de buget, decit de prevederile contractului. "Ei sint suparati pe buget vad, nu pe contract. Dupa parerea mea, este un joc de imagine si nu are nici un fundament ceea ce spun ei", a replicat dr. Iulian Serban.

Schimbarea formulei de decontare, munca voluntara si cititoarele de carduri

O alta nemultumire a medicilor este semnarea contractului pe o perioada de doi ani. Doctorii sustin ca a semna un astfel de contract ar fi echivalent cu semnarea unui cec in alb, in conditiile in care bugetul Sanatatii pentru anul 2012 nu este stabilit inca, ei nu stiu de ce fonduri vor dispune atunci si nici nu vor avea posibilitatea unor regularizari.

Casa de Asigurari de Sanatate ii contrazice insa pe medicii de familie si sustine ca situatia era aceeasi si daca incheiau pe un an contractul. "Nu semneaza un contract in alb. Contractul este pe doi ani intre Casa si medici, iar pe contract nu scrie nicaieri nici o cifra, nici un leu. Nu conteaza ca e pe un an sau pe doi. Cind faci contract intre doua firme, pe firma x o intereseaza ce buget are y?", a afirmat dr. Iulian Serban, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

Medicii de familie sint nemultumiti si de faptul ca, pentru a implementa cardurile nationale de sanatate, vor fi nevoiti sa cumpere softul si cititorul de carduri din veniturile proprii, desi responsabilitatea ar trebui sa fie a Casei de Asigurari, spun ei. "In aceste conditii, in detrimentul calitatii serviciului medical prestat, operatiunea va transforma medicul de familie in agent IT pentru informatizarea sistemului sanitar, statut care presupune un consum imens de resurse: bani, timp, forta de munca", a afirmat dr. Anca Deleanu.

Reprezentantii Casei de Sanatate sustin insa ca softul este gratuit, iar suma pe care ar trebui sa o cheltuie medicii de familie pentru cititorul de carduri este una derizorie. "Softul e gratuit, cititorul de carduri costa undeva la 20 de euro, ceea ce este o nimica toata. Si apoi, nu-s obligati sa intre in contract cu Casa, daca nu-s de acord cu asta", a mai spus dr. Iulian Serban.

"Pe romani ii supara faptul ca trebuie sa munceasca"

Si veniturile medicilor de familie vor scadea anul acesta, potrivit lor, avind in vedere ca noile norme prevad ca o consultatie la medicul de familie sa coste mai putin, adica cinci lei, iar formulele de calcul pentru decontarea serviciilor sufera din nou modificari. Daca anul trecut raportul de plata per capita (pentru numarul de pacienti din lista) – per serviciu scazuse de la 80%-20% la 70%-30%, anul acesta procentul va scadea la 50%-50%. Ceea ce inseamna ca se va pune mai mult accent pe numarul de servicii efectuate, decit pe numarul de pacienti din lista. Doctorii sustin insa ca in acest fel vor ajunge la faliment si vor fi nevoiti sa isi inchida cabinetele. Oficialii Casei de Asigurari de Sanatate declara insa contrariul.

"Anul trecut reclamau tot asa, ca le vor scadea veniturile. Le-am spus ca nu este adevarat, ca vor creste, ca am facut simulari. Si asa a si fost. Au cistigat chiar mai mult decit inainte. Pe romani ii supara faptul ca trebuie sa munceasca, ca sa fie platit. Daca nu le convine, pot sa faca orice scandal vor ei", a mentionat dr. Iulian Serban.

Doctorii nu sint de acord nici cu faptul ca vor fi penalizati cu o scadere de 10% din contractul cadru pe care ar urma sa il semneze cu Casa de Asigurari, in cazul in care vor refuza sa lucreze si in Centrele de Permanenta in afara orelor de program la cabinetul individual, lucru devenit obligatoriu conform noilor reguli, ceea ar fi o impunere de munca fortata, spun doctorii.

Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate sustin insa ca nu exista destui medici de familie in tara pentru a lasa la latitudinea lor daca vor sau nu sa lucreze si in Centre si ca de vina este Colegiul Medicilor. "Cine nu vrea, sa nu munceasca. Dar sa permita Colegiul Medicilor si domnul Astarastoae altora sa munceasca, atunci. Nu avem destui medici de familie pentru ca nu li se face loc de catre Colegiu. Dar se apara, in schimb, niste medici pe care ii avem acum si care nu fac nimic, nu cumva sa munceasca prea mult", a spus dr. Serban.

Presedintele Colegiului Medicilor a declarat insa ca dr. Iulian Serban nu are competenta necesara pentru a stabili necesarul de medici de familie. "Deocamdata fiecare trebuie sa ne indeplinim atributiile. Nu este de competenta Casei sa stabileasca aceste criterii pentru medicii de familie. Legea le-a dat in competenta Colegiului Medicilor care este aproape de medici si cunoaste ce este necesar", a afirmat prof. dr. Vasile Astarastoae, seful Colegiului Medicilor.

Santaj prin medicii specialisti?

Medicii de familie sustin si ca au fost anuntati, potrivit noului contract si noilor norme, ca daca vor refuza in proportie mai mare de 50% sa semneze contractele, atunci pacientii ramasi fara medic de familie vor putea fi preluati de catre medici specialisti si din spitale care sa nu aiba competenta de medicina de familie, ceea ce ar fi o premiera in tara.

Medicii de familie au mentionat ca acesta este un doar un santaj, intrucit medicii specialisti precum ginecologii nu vor renunta la specializarea lor pentru a merge sa faca vaccinari in scoli sau sa ofere consultatii la domiciliu. Seful Casei de Asigurari a precizat insa ca acest aspect este doar in mintea medicilor de familie, nu si in contract sau in norme. "E o chestie atit de noua, incit nici nu exista. Eu nu stiu sa existe asa ceva, este o aberatie si e doar in mintea lor. Poate au existat negocieri la nivel national si nu au fost facute publice inca, dar ma indoiesc, e un non-sens", a conchis dr. Iulian Serban.

Totodata, medicii de familie au mentionat faptul ca nu vor renunta la revendicarile lor. "Pe data de 12 luna aceasta, adica peste citeva zile, va fi Senatul si intilnirea la Bucuresti a reprezentantilor Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie. Atunci vom stabili cum vom protesta fata de aceste lucruri grave din contract si cel mai probabil vom refuza sa semnam contractele in forma aceasta", a precizat dr. Magda Ibanescu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Iasi.

Astfel, impreuna cu Societatea Medicilor de Familie, se va realiza un calendar al protestelor, spun doctorii, in cazul in care Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul nu ii va invita la negocieri.

Comentarii