Boala infometarii

Subtitlu

duminică, 18 mai 2008, 20:23
6 MIN
 Boala infometarii

Din dorinta de a fi supla si frumoasa, o studenta la Litere s-a infometat pina a ajuns sa arate ca un prizonier dintr-un lagar de concentrare, avind doar 38 de kilograme. De un an, un medic se straduieste sa o readuca la greutatea normala, sa ii redea pofta de mincare si de viata. Conform specialistilor, anorexia incepe in mod obisnuit de pe la virsta de 15 ani. O femeie din circa 150 este afectata de "boala infometarii". O boala pe care multi o au, foarte putini o constientizeaza, si mai putini decid sa o trateze. O boala ce provine dintr-o imagine deformata a propriului corp. „Ziarul de Iasi" va prezinta povestile reale ale unor tinere care au pierdut controlul asupra propriei alimentatii si au avut nevoie de ajutor profesionist.

Stresul, problemele financiare si lipsa unui echilibru  in viata au trimis o fosta studenta a Facultatii de Litere din Iasi la spital si apoi la tratament cu un psihoterapeut care dureaza deja de aproximativ un an. Iulia (n.r. – numele nu e real, pentru a-i proteja identitatea) era o studenta obisnuita care isi dorea sa termine facultatea si sa-si gaseasca un rost in viata. Provenita dintr-o familie din mediul rural, fara posibilitati materiale deosebite, Iulia si-a facut un scop in viata din a arata bine. Neavind bani de haine, s-a concentrat pe silueta. Convinsa ca este prea grasa, a tinut cure de slabire toata facultatea.

Viata ei a inceput sa se desfasoare doar pe doua planuri: realizarea profesionala si lupta cu kilogramele. Acesta a fost doar inceputul anorexiei. Tinara a slabit din ce in ce mai mult si a pierdut controlul asupra propriei alimentatii. Astfel, la un an dupa absolvire a ajuns sa cintareasca 38 de kilograme. Nu mai putea minca aproape deloc. Problemele cu gasirea unui loc de munca n-au facut decit sa accentueze anorexia fetei si asa a ajuns la spital.

"Dupa ce a terminat facultatea, tinara s-a trezit fara nici un sprijin si fara posibilitatea realizarii macar pe plan profesional. Din aceasta cauza s-a ajuns la sentimente de depresie si abandon care au influentat starea ei psihica si asa instabila. S-a vorbit si cu familia, insa aceasta nu prea avea cum sa o ajute", a declarat dr. Gabriel Crumpei, psihoterapeutul care inca o trateaza pe Iulia. La ea, anorexia a aparut ca urmare a problemelor sociale si s-a manifestat ca expresie a dezamagirii in viata, mai ales in momentul in care a fost nevoita sa se intoarca in satul natal.

Femeile tind sa se subaprecieze, barbatii sa se supraaprecieze

"Anorexia este o afectiune care reprezinta de fapt tendinta unor persoane de a avea o imagine deformata despre propriul organism in sensul ca au impresia mereu ca sint supraponderali. Cauzele aparitiei anorexiei sint multiple si difera de la caz la caz", a afirmat dr. Dumitru Branitteanu, medic la Clinica de Endocrinologie a Spitalului "Sf. Spiridon".

Aceasta boala afecteaza in cea mai mare parte din cazuri femeile tinere si poate fi cauzata atit de propria perceptie asupra corpului, cit si de parerea celor din jur. Este, de altfel, si cazul Alinei (n.r. – nume fictiv) ale carei probleme au inceput inca de pe vremea cind era in clasa a X-a.

Anorexica din cauza profesoarei de sport

Cauza – complexele privind aspectul fizic, cultivate de profesoara de sport. Aceasta isi facuse un obicei din a se purta urit cu fetele mai plinute, jignindu-le de fiecare data cind avea ocazia chiar in fata intregii clase. Drept urmare, pentru a evita umilinta publica, Alina a povestit medicului ca toate fetele s-au apucat de cure de slabire. La ea, ironiile profesoarei au avut un efect mult mai puternic.

La problemele de la scoala s-au adaugat si cele de acasa, parintii nu se mai intelegeau, iar scandalurile intre ei erau zilnice si toate acestea cumulate au impins-o pe drumul spre anorexie. Chiar daca in momentul in care a ajuns studenta la Facultatea de Economie tinara nu mai era deloc plinuta, curele de slabire nu au incetat. De asemenea, la aparitia unei probleme de orice natura, examene, sesiune, certuri cu prietenul, Alina nu mai putea sa manince deloc.

"In societatile care nu pun mare pret pe silueta, dezordinile de acest tip sint foarte rare. In general, dupa standardele culturii din vest, ce e slab este frumos". Televiziunea, ziarele si revistele sint pline cu poze ale femeilor si barbatilor zvelti si atractivi. Dorinta de a arata ca ei, presiunea sociala le fac pe unele femei sa tina cure de slabire excesive si eventual sa faca anorexie", a spus dr. Crumpei.  

"Oricit de frumoasa ar fi o femeie, atunci cind se uita in oglinda gasette inevitabil cel putin un defect, imperfectiuni pe care vrea sa le corecteze. Barbatii sint de obicei mai neglijenti din acest punct de vedere. Chiar daca sint dizgratioti, multi dintre ei au impresia ca sint de fapt cei mai sexy barbati, cu un impact nemaipomenit de bun in societate", a adaugat ti dr. Branisteanu.

Nu mai avea menstruatie si credea ca are chisturi. Era subnutrita

Din nefericire, anorexia nu poate fi considerata un moft. In variantele ei severe aceasta afectiune poate duce chiar si la moartea pacientei. Problema cu care se confrunta in primul rind medicii este faptul ca nici un anorexic nu recunoaste ca are o problema, ei considerindu-se perfect sanatosi. "A venit la mine o studenta ingrijorata ca nu mai avea menstruatie de mult timp si credea ca are chisturi ovariene. De fapt, lipsa menstruatiei era cauzata de subnutritie", a spus dr. Branisteanu. Cel mai adesea, anorexicii nu vin din proprie initiativa la spital, ci adusi de familie.

Asa s-a intimplat si cu Iulia, care a ajuns la spital abia tinindu-se pe picioare. "O anumita limita a scaderii in greutate produce modificari ale bioritmului organismului, secretia hormonilor hipofizari care influenteaza ciclul menstrual si ovulatia sint intrerupte la nivel central, ceea ce duce la disparitia menstruatiei la femeile foarte slabe. Exemple avem printre atletele de performanta, balerine, gimnaste etc. De asemenea, scade nivelul hormonilor sexuali (estrogenii,) ceea ce duce la fragilizarea oaselor, ca o femeie la menopauza, apoi risc de osteoporoza si fracturi rapide la traumatisme foarte mici. Mai sint tulburari de ritm, modificare vasculara, stop cardiac. In cazuri severe inanitia duce la moarte", a mai spus dr. Branisteanu.

Uneori, anorexia poate dura toata viata

"Tratamentul pentru anorexie este o combinatie de control al regimului alimentar si discutii cu un psihoterapeut. Primul pas in tratare este recunoasterea. Cu cit trece mai mult timp pina la descoperirea problemei cu atit situatia se inrautateste mai tare si este mai greu de vindecat. Anorexia este o boala care poate dura toata viata si de aceea este foarte important sa fie consultat un medic cit mai repede", afirma dr. Crumpei.

In cazul Iuliei, starea ei de sanatate a inceput sa se schimbe in momentul in care au inceput sa dispara cauzele aparitiei anorexiei. A reusit sa se intoarca in oras, si-a gasit un loc de munca si a mai cistigat si citeva kilograme in plus.

Mai are "scapari" cind se mai ivesc probleme, insa medicii cred ca e pe drumul cel bun. Tot schimbarea mediului de viata a fost si la Alina semnalul care a orientat-o in directia corecta. A terminat facultatea, ti-a gasit un loc de munca, s-a casatorit ti deocamdata nu mai are probleme de alimentatie.

 "Tratamentul e citeodata un pariu cu pacientul. Ii explici problemele pe care le poate avea din cauza infometarii si apoi ii faci o propunere: «eu te rog sa pui pe tine inca cinci kilograme, iar dupa ce faci asta iti promit ca eu, ca medic, voi incerca sa te mentin la acea greutate si nu voi permite sa te ingrasi mai mult». Astfel, iei cumva presiunea de pe umerii pacientului, el se relaxeaza si mai pierde din frica de a minca. Stie ca medicul va avea grija de kilogramele sale", a explicat dr. Branisteanu o modalitate prin care a reutit sa trateze paciente cu anorexie.

Comentarii