Bordura ucigasa

Subtitlu

vineri, 14 ianuarie 2011, 00:09
5 MIN
 Bordura ucigasa
Livia Tundrea, de la Colegiul National de Arta "Octav Bancila", prezentata de elevi ca o profesoara foarte de treaba, care ajuta oricind aveai nevoie

O profesoara de la Colegiul National de Arta "Octav Bancila" si-a pierdut viata dupa ce masina in care se afla a fost acrosata usor de un taxi, s-a izbit intr-o bordura si apoi s-a rasturnat.

Tragedia s-a petrecut ieri-dimineata, in jurul orei 9, in intersectia Podu Ros. Livia Tundrea (55 de ani) se afla intr-un autoturism Dacia Super Nova condus de sotul ei, Constantin Tundrea (60 de ani). Barbatul, fost sef al Serviciului Urbanism din Primarie, circula pe strada Nicolina dinspre CUG. Politistii spun ca, ajuns in intersectia Podu Ros, acesta nu a acordat prioritate unui taxi care venea din partea stinga, de pe Soseaua Nationala, fiind acrosat de acesta. Constantin Tundrea a incercat sa intre in intersectie prin banda ce taie rondul prin mijloc.

"Conducatorul auto nu a respectat semnificatia indicatorului «Cedeaza Trecerea», intrind in coliziune cu autoturismul Logan taxi. Dupa impact, autoturismul Dacia Super Nova a acrosat o bordura, dupa care s-a rasturnat. In urma accidentului, sotia conducatorului auto, aflata pe locul din dreapta, a decedat. Cei doi conducatori auto implicati in accident nu se aflau sub influenta bauturilor alcoolice", a spus Virginia Pralea, purtator de cuvint al Politiei.

Taximetristul implicat in accident spune ca masina condusa de Tundrea circula cu viteza mare. "Am intrat in sensul giratoriu, m-am trezit cu Dacia in fata, care venea din directia Nicolina si nu a acordat prioritate. Viteza cred ca avea vreo 80 – 90 la ora. Am pus frina, n-am putut sa evit, fiind si putin ud, l-am sters si i-am schimbat directia, a venit in bordura si l-a aruncat. El a cautat sa ma evite, ca a vazut ca nu a dat prioritate, si a virat dreapta. Daca punea frina si nu ajungea aici (la bordura – n.r.), nu se intimpla nimic, ca eu oprisem", a spus Virgil Carimb, soferul taxiului implicat.

Sint prea inalte bordurile din oras?

Dacia SuperNova a sotilor Tundrea, imediat dupa rasturnare

Masina in care se afla profesorara Livia Tundrea s-a rasturnat in urma impactului pe care autoturismul l-a avut cu bordura amplasata in rond. I-am intrebat pe oficialii Primariei daca bordurile de acolo, ca de altfel din mai multe locuri din oras, nu sint prea inalte, lucru invocat de mai  multi martori ai accidentului.

"Bordurile nu sint nici prea inalte, nici mai putin inalte. Nu sint facute de noi, sint cumparate si sint realizate dupa stasurile in vigoare. O bordura are o inaltime de 25 de centimetri, din care partea vizibila e intre 18 – 20 de centimetri. Bordura are rolul de a delimita partea de carosabil si de a impiedica incalcarea ei de catre autoturisme. In functie de viteza avuta, o masina se poate rasturna si de la obstacole mai mici", a spus directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica.

Totusi, in Rondul Era, care apartine Directiei Regionale a Drumurilor Nationale, bordurile sint aproape complet aplatizate, un accident similar neputindu-se intimpla acolo, din acelasi motiv. Explicatia edililor este insa ca, acolo, s-a ales acea solutie doar pentru ca bordurile inalte incomodau tirurile lungi.

"Ne spuneam intruna «Nu se poate asa ceva!»"

Cadrele didactice si elevii de la Colegiul "Octav Bancila" au ramas socati de vestea ca profesoara Livia Tundrea nu mai este printre ei. „E o mare tragedie, si colegii si elevii sintem si acum in stare de soc. Cind am aflat de dimineata, ne spuneam intruna «Nu se poate asa ceva!». De cel putin zece ani lucra in colectivul nostru, preda Arhitectura ca profesor titular si era diriginta la o clasa de a X-a. Un om deosebit, foarte apropiata de copii, cu o daruire extraordinara", a spus Dana Barnea, directoarea colegiului.

Elevii carora le-a fost diriginta au ramas nemingiiati. "Intotdeauna neschimbata! Era cu zimbetul mereu pe buze, indiferent de situatie. Ne-a protejat si a stiut sa ne motiveze, a fost cea care ne-a ajutat sa transpunem ideile noastre. Ultima tema a fost «Noi si Eminescu». Insista si era entuziasmata sa ne vada lucrarile. Iar acum a pasit spre eternitate alaturi de cel pe care il stima… Eminescu. E trist ca a plecat de linga noi! Mai avea multe de spus si multi copii de indrumat. Desi ne-a adus doar pina la jumatatea drumului, inceputul, alaturi de ea, a reprezentat o rampa de lansare. Pentru noi, clasa a X-a G, a fost mai mult decit Doamna Diriginta! Amintirea ei va ramane mereu in sufletele noastre!", a spus eleva Mihaela Chirilus.

O familie de arhitecti

Elevii pe care i-a format sustin ca au avut in doamna profesoara nu numai un pedagog, ci si o prietena. "Era o profesoara foarte de treaba, te ajuta oricind aveai nevoie. Era foarte iubita de elevi. Mergeam impreuna la ceai, am fost impreuna in excursii si in doua tabere de creatie. Un coleg de clasa m-a sunat si m-a anuntat de accident; am ramas socat de cele auzite", a marturisit un elev care a avut-o profesoara timp de patru ani.

Livia Tundrea a transmis pasiunea pentru arhitectura si fiilor ei. Din cei trei baieti, doi s-au indreptat spre domeniul indragit de mama lor. Unul este cadru universitar la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Tehnice, iar celalalt este student in ultimul an, la aceeasi facultate.

Colegii de breasla ai Liviei Tundrea spun ca au pierdut nu numai un arhitect valoros, ci si un om de o noblete sufleteasca rara. "Era printre acei oameni rari de care te bucuri sa ii ai ca prieteni. Eu, cind am auzit de accident, parca m-a lovit ceva in moalele capului. Initial am recunoscut numarul masinii, fiindca a fost a mea. Am sperat sa nu fie ei la volan, masina fiind destul de veche si fragila, m-am gindit ca poate au vindut-o. E de neimaginat pentru mine sa stiu de azi (n.r. – ieri) dimineata ca nu mai este", a spus arhitectul Ionel Oancea, fost arhitect-sef al municipiului Iasi.

Comentarii