Basarabenii nu mai au voie sa vinda produse alimentare

miercuri, 02 august 2000, 23:00
4 MIN
 Basarabenii nu mai au voie sa vinda produse alimentare

Avertizarile cu privire la pericolul unor epidemii grave ce fac ravagii peste granita au pus in sfirsit autoritatile la treaba. Vladimir Rizac, directorul Directiei Sanitar Veterinare, spune ca institutia pe care o conduce nu poate interveni din cauza atributiilor reduse. Rizac sustine ca, in conditiile avertizarilor primite din partea Ministerului Sanatatii din Republica Moldova, intrarile tuturor produselor de origine vegetala sau animaliera ar trebui sistate inca din punctele de trecere a frontierei, iar cei abilitati sa impuna acest lucru sint cei din Inspectoratul de Supraveghere a Starii Sanatatii Publice (n.r.-fostul Sanepid) si vamesii.
"Normal ar fi ca in fiecare punct de trecere a frontierei cu trafic international sa existe inspectori DSV, dar, din cauza conditiilor draconice de autorizare si a conditiilor improprii de aici, aceste puncte nu pot functiona. Sanepidul are insa oameni la fiecare punct de trecere a frontierei si normal ar fi ca acestia sa interzica intrarea produselor in tara. Si puterile lor sint oarecum limitate pentru ca nu au drept de control, singurii care pot efectua aceste activitati fiind doar vamesii", sustine Vladimir Rizac.
O anumita responsabilitate revine si administratiei locale, in speta Consiliului Judetean, care, potrivit atributiilor legale, ar trebui sa asigure un serviciu de dezinfectie a tuturor mijloacelor de transport chiar in punctele de trecere a frontierei ori, la punctul de la Stinca – Costesti, acesta lipseste cu desavirsire. In conditiile in care nici vamesii nu pot efectua perchezitia corporala asupra tuturor persoanelor care intra in tara, si cum foarte multi cetateni basarabeni declara in vama ca aduc produsele doar pentru consum propriu, unele alimente pot ajunge pe piata. Angajatii DSV spun ca pericolul nu vine numai prin importul de produse de origine animala ci si prin intermediul produselor vegetale, un vector de propagare a bacilului ce provoaca holera fiind legumele, produse care ar trebui si ele interzise la import.
Daca alimentele nu pot fi oprite chiar de la intrarea in Romania, incepind de ieri dimineata conducerea Urban-Serv, societate care administreza pietele, a interzis total vinzarea de produse alimentare de catre comerciantii ambulanti moldoveni, ale caror produse sint suspecte de a fi contaminate. "Toti oamenii de ordine pe care ii are Urban-Serv in piete au primit dispozitie sa se ocupe in principal de sectorul moldovenilor. Ei vor urmari non-stop ca nici unul dintre comerciantii basarabeni sa nu scoata la vinzare vreun produs alimentar, in special cele neambalate. Tot in sectorul moldovenilor, curatenia se va face de citeva ori si in timpul zilei, nu doar noaptea ca pina acum. Desi nu am inregistrat inca nici un caz de infectare, dar nu vom astepta sa se intimple" ne declara Viorel Negru, directorul Urban-Serv.
De asemenea, in urma unei sedinte organizate de primaria municipiului si impreuna cu celelalte servicii descentralizate ce functioneaza pe linga piete s-a hotarit si limitarea vinzarilor de alimente neambalate ale unor comercianti botosaneni, care nu respecta intocmai conditiile de igiena. Mai mult, pentru ca s-a semnalat si pericolul unei epidemii de diaree acuta, Urban-Serv a suplimentat numarul masinilor ce ridica gunoiul in timpul week-endului si imediat se va face dezinfectarea si igienizarea tuturor platformelor de preluare a gunoiului menajer din oras.
Si Corpul gardienilor Publici a fost angrenat in ceea ce priveste masurile pentru prevenirea izbucnirii epidemiei de holera. Neavind acces in piata, deoarece contractul cu Urban Serv a fost reziliat cu mai mult timp in urma, ei verifica imprejurimile acesteia, zone unde isi vind marfa comerciantii basarabeni care sint fugariti din piata. "Legitimam persoanele care vind produse in afara pietii si le impunem sa paraseasca imediat locul. Nu avem nici o putere pentru a le confisca produsele deoarece legislatia nu ne permite acest lucru. In cazul in care nu vor intelege de vorba buna, ca vinzarea produselor de orice fel in afara pietii este interzisa, vom lua alte masuri. Vom stropi alimentele cu petrol pentru a nu mai putea fi comercializate" a declarat Dorin Boicu sef de grupa in cadrul CGP. E laudabil ca autoritatile locale au inceput nu stim de ce asa de tirziu si in urma unui articol in ziar. Insa pina ca efectele masurilor dispuse sa apara va mai dura probabil.
In ciuda masurilor luate de catre o parte dintre autoritatile publice si de catre administratorii pietelor din Botosani sectorul in care basarabenii isi vind marfurile este plin de legume si fructe. La primele ore ale diminetii au sosit in piata mai multi comercianti moldoveni care comercializau si oua precum si alte produse alimentare ambalate manual: zahar, biscuiti, miez de nuca, halva, bauturi alcoolice varsate etc. Intrebati cum au trecut de filtrul vamal cu alimente ei au spus ca: "Pina in momentul de fata nu am primit nici un ordin care sa faca referire la la problema circulatiei alimentelor peste granitele tarii. Aceasta este sarcina vamesilor si a angajatilor DSV" a declarat comandantul Politiei Judetene de Frontiera Dumitru Popovici. (Viorel SURUGIU)

Comentarii