Comerciantii moldoveni au devenit de nevoie vegetarieni

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
2 MIN
 Comerciantii moldoveni au devenit de nevoie vegetarieni

Fugariti din apropierea Bisericii "Sf. Gheorghe" si din mai multe parcari din municipiu, comerciantii de peste Prut au inceput sa-si vinda produsele in apropierea pietii de pe Calea Nationala 263, in spatele magazinului alimentar al Comaliment. Zeci de masini care se rup sub greutatea merelor, cartofilor si morocovilor moldovenesti isi asteapta in parcarea amenajata pentru locatarii blocurilor din zona eventualii clienti pentru a-si vinde marfurile. Nu este loc sa te strecori de atitea autovehicule iar in cazul in care doresti sa faci piata si iti lasi masina parcata intre blocurile din Calea Nationala risti sa nu o mai poti scoate de acolo citeva ore bune din cauza aglomeratiei. Deoarece prin preajma nu este nici un grup sanitar amenajat moldovenii folosesc scarile de bloc astfel incit locatarii din zona au ajuns la disperare.
Primaria a dat ordin ca autobuzele moldovenilor sa in bazarul special amenajat de la marginea orasului dar nimeni nu a luat in seama acest lucru. Starea de haos generata de autovehiculele si marfurile ce stau gramada este cu atit mai ciudata avind in vedere ca la blocurile din zona locuiesc o parte dintre oficialitatile locale si chiar directorul Urban-Serv Viorel Negru. Trebuie sa recunoastem ca atributiunile de serviciu ale angajatilor Urban-Serv se termina acolo unde se termina si piata, insa de acolo trebuie sa-si faca datoria gardienii, politia si Directia de Sanatate Publica.
Daca impotriva febrei aftoase autoritatile locale au luat o serie de masuri si zeci de medici veterinari fac cu schimbul in vama intorcind comerciantii moldoveni cu tone de produse inapoi, de legumele si fructele care ajung in Botosani prin punctele de trecere a frontierei nu se ocupa nimeni. Din punct de vedere fitosanitar fructele si legumele sint purtatoare de boli ce in Romania au fost de zeci de ani eradicate. "Am facut mai multe demersuri catre organismele superioare dar deocamdata nu am primit nici un raspuns. Deocamdata in vama nu exista specialisti fitosanitari care ar putea controla fructele si legumele ce sint aduse in Romania prin punctele de trecere a frontierei din Botosani", a spus Florin Martolea, directorul Directiei Fitosanitare Judetene Botosani. Daca ar fi sa se respecte litera legii toate legumele si fructele care trec granitele tari trebuie insotite de un certificat care sa le ateste calitatea precum si faptul ca sint bune pentru consum. "Fiecare comerciant de peste Prut are voie sa-si aduca marfa in valoare de 100 de euro. Am discutat cu seful de vama care mi-a comunicat ca nu poate lua nici o masura impotriva lor. Majoritatea motiveaza ca folosesc legumele sau fructele pe care le aduc pentru consumul propriu", a mai spus Martolea. (Dragos V.)

Comentarii