Copii lasati in voia soartei datorita amatorismului

duminică, 18 octombrie 1998, 23:00
4 MIN
 Copii lasati in voia soartei datorita amatorismului

Desi au trecut mai bine de patru luni de cind fostele case si leagane de copii au trecut in subordinea nou-infiintatei Directii Judetene pentru Protectia Copilului, inca nu s-a reusit stabilirea unui dialog intre cele doua parti. Cu toate ca atit directoarea DJPC, Felicia Mihai, cit si directorii celor 11 centre de plasament din judet sint de acord ca nimic nu este mai presus de interesul copilului aflat in dificultate, nu se reuseste inca adoptarea unei conduite comune pentru atingerea acestui deziderat. Dupa cum recunostea si ministrul secretar de stat Cristian Tabacaru, seful Departamentului pentru Protectia Copilului din guvern, noua legislatie privind protectia copilului aflat in dificultate impune o reforma radicala. "Sintem cu totii partasi la reforma, indiferent ca vrem sau nu sa facem parte din ea", declara Tabacaru in cadrul vizitei intreprinse in septembrie la Botosani. Si, ce e drept, la Botosani s-a intrat cam cu de-a sila in aceasta reforma, cadrele medicale din centrele de plasament considerind ca nu le-a fost respectat nici macar dreptul constitutional, conform caruia oricine isi poate alege locul de munca dupa vointa. Teoreticienii reformei, reprezentati de angajatii DJPC, sint deocamdata in razboi cu "practicienii" din fostele case si leagane de copii. "Cind a fost infiintat DJPC ar fi trebuit sa fim consultati in legatura cu problemele specifice din centrele de plasament, in acest mod s-ar fi rezolvat multe din neajunsurile de acum", sint de parere angajatii centrelor de plasament.
In cadrul conferintei de presa organizata la sfirsitul saptaminii trecute de DJPC, trei ore s-a incercat, intr-o atmosfera tensionata, gasirea unor solutii la criza creata odata cu schimbarea sistemului de protectie a copilului. Fara ca intilnirea sa aiba vreo ordine de zi, cele trei ore de confruntari verbale nu au avut nici o finalitate, singurul punct asupra carora cele doua parti au cazut de acord fiind acela ca trebuie urgentata aparitia normelor metodologice de aplicare a Legii 108 privind protectia copilului, norme care sint asteptate de peste un an. Ramine un mister faptul ca in majoritatea judetelor tarii prevederile legii 108, chiar si fara norme metodologice, au putut fi aplicate fara sa atitea frictiuni, pe cind la Botosani nemultumirile tind sa declanseze un adevarat razboi. Felicia Mihai, directoarea DJPC, s-a aratat jignita de acuzatia de "amatorism" adresata de reprezentantii centrelor de plasament si a subliniat faptul ca este absolventa a facultatii de sociologie si a multor cursuri si specializari privind protectia copilului. De fapt oamenii au spus ca nu cunoaste realitatile din centrele de plasament. "Dumneavoastra sinteti iritata de acuzele noastre, noi sintem satui de adresele dumneavoastra care traseaza sarcini care noua ni se par aiuristice fara sa ofere si o motivatie, iar din tot acest conflict, cel care are cel mai mult de suferit este copilul", declara in conferinta de presa dr. Titus Ciortea, directorul centrului de plasament "Sf. Andrei".
Nemultumirile angajatilor din fostele leagane de copii se leaga, concret, de insuficienta fondurilor alocate de catre bugetul local si teama fata de viitorul lor profesional. In principiu, problema finantarii este rezolvabila, bugetul de 1,8 miliarde alocat centrelor de plasament pentru ultimele trei luni ale anului urmind a fi rectificat cu inca 1,4 miliarde lei in viitoarea sedinta de CJ. Buna functionare a celor 11 centre de plasament necesita, pe linga rectificarea de 1,4 miliarde, inca 800 de milioane pina la sfirsitul anului. Acesti bani nu pot fi procurati decit prin sponsorizari si donatii ale ONG-urilor, sarcina pe care Felicia Mihai le-a trasat-o tot directorilor centrelor de plasament. "Cit vom mai sta cu mina intinsa dupa pomana? Dupa Revolutie, ajutoarele din strainatate veneau mai usor, insa acum nu ne mai ajuta nimeni. Credem ca de asigurarea fondurilor ar trebui sa se ocupe exclusiv DJPC, sa caute sponsori si donatori, obligatia noastra fiind de a ingriji copii si nu de a alerga dupa bani", declara dr. Ciortea.
Problema se complica si mai mult cind vine vorba de statutul cadrelor medicale ce nu mai apartin structurilor Ministerului Sanatatii, nu mai pot fi controlate de acesta si nici nu-si mai pot desavirsi pregatirea profesionala in lipsa patronajului MS. Am pomenit deja despre hotarirea medicilor din leagane de a reveni in sistemul public de sanatate care le asigura un statut profesional decent. Discutiile aprinse din cadrul conferintei de presa nu au reusit sa contureze o rezolvare a acestei dileme, singura varianta viabila fiind aceea de initiere a unei propuneri legislative de reglementare a statutului cadrelor medicale din centrele de plasament. In mod normal, aceasta initiativa ar trebui sa apartina DJPC. Din pacate, Felicia Mihai nu pare sa constientizeze faptul ca ea are "piinea si cutitul" in problema protectiei copilului la nivelul judetului nostru, ca ea trebuie sa ofere celor 812 salariati ai DJPC garantia ca reforma radicala nu le va periclita securitatea profesionala. Pregatirea Feliciei Mihai nu poate fi contestata de nimeni, insa subordonatii sai spun ca lipsa experientei si a fortei manageriale sint cele mai plauzibile explicatii ale faptului ca in Botosani reforma protectiei copilului este atit de traumatizanta pentru cei direct implicati.
Si poate ar trebui sa se intrebe cum va conduce o Directie Judeteana de Protectie a Copilului ce propune o rasturnare cu 180 de grade a conceptiei despre asistarea minorilor daca nu a fost in stare sa conduca discutiile unei simple conferinte de presa care a degenerat intr-o harababura de nedescris. (Dana BEJENARU)

Comentarii