Copiii cu copii

duminică, 01 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Copiii cu copii

Elena Guzu de 18 ani. Ea are o fetita 8 luni si a reusit, in sfirsit, sa obtina o masa la Cantina sociala. Nu lucreaza nicaieri si traieste de pe o zi pe alta, iar de scoala nici nu mai poate fi vorba. "Abia reusesc sa-mi cresc copilul. De unde timp pentru scoala", ne declara tinara pentru care greutatile vietii au inceput parca prea devreme. Si cum nasterea unui copil la virsta adolescentei implica in cele mai multe dintre cazuri abandonarea scolii de catre tinerele mame, nici pespectivele nu sint foarte luminoase. Tatal copilului a plecat repede, nimeni nu mai stie unde este asa ca nici de aici nu se vede vreo solutie.
Tot mai multe minore isi incep viata sexuala la o virsta foarte frageda. Din aceasta cauza, se petrec adevarate drame familiale, cu mame izgonite de acasa de catre parinti, copii abandonati prin leagane sau tinere mame traumatizate psihic. Putini dintre tati isi iau responsabilitatile de parinte in serios si de obicei lasa pe tinerele mame sa se descurce singure. Seduse si apoi abandonate, tinerele mame fac foarte greu fata situatiei noi aparute si de aceea apar cazuri de pruncucideri si abandonuri. Aceste sarcini nedorite ar putea fi evitate daca minorele ar cunoaste notiunile elementare de contraceptie si daca ar avea curajul sa anunte la timp atit familiile, care le-ar putea ajuta, cit si medicii specialisti ginecologi.
De la inceputul anului, peste 250 de tinere cu virste intre 15 si 18 ani, au solicitat intreruperea sarcinii in maternitatile din judet. Fenomenul este ingrijorator atita timp 8,4% din totalul de avorturi a fost facut de catre minore si este in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Majoritatea tinerelor care au solicitat avortul sint eleve si au preferat aceasta solutie din cauza fricii de parinti sau pentru a-si putea continua studiile. Acestea sint cazuri fericite si care scutesc pe tinere de complicatiile socio-familiale ale unei nasteri ulterioare. Sarcina a ajuns sa devina o adevarata problema pentru tinere. De la inceputul anului, 75 de minore au nascut in Maternitatea Botosani. Cele mai multe cazuri de nasteri provin din mediul rural. Putine dintre nasteri sint cu adevarat dorite de catre tinerele mame si acest lucru se intilneste in cazul tinerelor casatorite. "Fenomenul se afla in aria normalitatii in conditiile in care in mediul rural multe dintre tinere renunta la scoala dupa absolvirea celor 8 clase si se casatoresc sau traiesc in concubinaj " ne-a declarat dr. Ladislau Szente, directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din Botosani. "Regulamentul scolar nu prevede ca elevele care ramin insarcinate primesc sanctiune de exmatriculare. Totusi nu cred ca statutul de elev este compatibil cu calitatea de mama, mai ales in primul an de viata cind mama trebuie sa fie in permanenta linga copilul ei", ne-a declarat Dumitru Asimionesei, inspector scolar pentru activitate educativa in cadrul Inspectoratului Scolar Botosani. Desi elevele beneficiaza de gratuitati la anumite forme de contraceptie, lipsa de educatie contraceptiva in scoli sau ignorarea acesteia duc la aparitia de sarcini nedorite.
Directia Judeteana de Protectie a Copilului sprijina copiii ce provin din familii vulnerabile din punct de vedere social si economic. "Avem in derulare un program de interes national prin care se acorda ajutoare costind in alimente si imbracaminte familiilor al caror venituri nu permit cresterea unui copil. Acest sprijin se acorda pe o perioada de 4 luni si se poate prelungi in situatii deosebite. Din pacate acest ajutor nu reprezinta o solutie. Ideal ar fi ca tinerele sa cunoasca. responsabilitatile pe care le implica aparitia unei sarcini nedorite si sa nu se ajunga la aceste situatii", ne-a declarat Felicia Mihai, directoarea DJPC Botosani. Desi elevele beneficiaza de gratuitati la anumite forme de contraceptie, din ignoranta sau din nestiinta nu apeleaza la ele, fenomenul fiind in continuare o problema. ( L.S. )

Comentarii