Interpolul cauta trei copii botosaneni

sâmbătă, 12 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Interpolul cauta trei copii botosaneni

Despre copiii romani fara familie plecati in strainatate prin adoptie sau la tratament se tes tot felul de povesti, mai mult sau mai putin macabre, intretinute cu generozitate de lipsa de transparenta a institutiilor statului. Daca adoptia unui copil normal din toate punctele de vedere poate fi acceptata pina la urma drept un act normal de atasament al familiei occidentale pentru "produsul" romanesc, intentia de a adopta un copil sever handicapat trezeste serioase suspiciuni. Se stie ca in Occident sintem perceputi drept o tara de handicapati, in ciuda efortului nostru asiduu de a demonstra contrariul. "Exportul" de copii cu grave handicapuri probabil intretine aceasta imagine macabra a Romaniei, mai ales ca se vehiculeaza povesti despre copii romani expusi buna-vointei publice in vederea colectarii de fonduri in folosul Romaniei.
Practic, in loc sa fie scosi la cersit pe strazile oraselor noastre, nefericitii malformati sint scosi la cersit in saloanele unde se desfasoara balurile de caritate, ceea ce e mult mai grav (daca nu pentru copii, atunci pentru imaginea Romaniei). Pe linga cersetoria de lux exista insa scenarii mult mai macabre care vorbesc despre copii malformati scosi din tara prin adoptie sau la tratament si care devin valoroase banci de organe ori cobai umani pentru laboratoarele farmaceutice. Cit de mult din scenariile de mai sus sint birfe si cit adevaruri se straduie sa afle pazitorii sigurantei nationale.
O poveste cu multe semne de intrebare s-a tesut pe marginea plecarii la tratament in strainatate a trei copii botosaneni. Cu totii handicapati (doi suferind de grave malformatii ale membrelor, cel de-al treilea bolnav psihic), plecarea lor la tratament in Marea Britanie si mai ales indelunga lor stationare au stirnit suspiciunea organelor de ancheta. La aceasta ora, de soarta celor trei micuti se preocupa Interpolul care se straduie sa afle ce s-a intimplat cu ei. "Ne-am autosesizat de faptul ca cei trei copii nu s-au intors inca de la tratament si am cerut sprijinul Biroului Interpol pentru obtinerea de informatii in legatura cu soarta lor" ne-a declarat maiorul Tiberiu Furdui, purtatorul de cuvint al IJP Botosani.
Toti cei trei copii au plecat in Occident din Preventoriul Dersca, unitate sanitara in care ar trebui sa fie internati copiii proveniti din parinti tuberculosi, dar in care se interneaza mai degraba copii-cazuri sociale, mai mult sau mai putin afectati de boli grave (HIV/SIDA, boli psihice, malformati). Madalina Zapodeanu, nascuta in Cernavoda in 1991, a fost luata la tratament in august 1997. Suferind de o malformatie congenitala de brat, fetita a plecat impreuna cu familia Richardson sa se trateze in Bolton, Marea Britanie. Cu toate ca familia Richardson s-a mai intors la Prevenetoriu cu ajutoare, niciodata nu a fost luata si Madalina. Ovidiu-Ionut Rau, nascut in ianuarie 1989, a plecat in Anglia la Tratament pe 20 octombrie 1998, direct din sectia de balneo-fizio-terapie a Spitalului de Copii. Familia Stratton, care aduce ajutoare la Dersca prin fundatia "Hand in Hand in Union" a garantat ca micutul va fi operat de malformatia congenitala de picior care ii provoaca un urias handicap. Si Stratton-ii au revenit la Dersca, chiar in vara anului trecut, insa fara micutul Rau, dar cu vesti teribil de imbucuratoare, precum ca a fost operat si ca se simte bine. Ioan Florin Atanasoaie nascut in 1990 sufera de schizofrenie si a fost luat de sotii Sullivan din Surrey pentru tratament, cu toate ca schizofrenia este, se stie, o boala incurabila. "Copiii au plecat pe baza garantiilor personale ale fostei asistente sefe, eu am preluat Preventoriul cu cei trei copii lipsa" declara Vasile Leonte, actualul asistent-sef, care a marturisit ca se simte terorizat de multimea anchetelor care se deruleaza de catre Politie, SRI, Prefectura si Consiliu Judetean de citeva luni incoace. "Am fost verificat la singe, mi s-au cautat bani prin banci, sa se vada daca nu am luat vreo spaga de la englezi. Singurul lucru pe care mi-l doresc mai mult decit orice pe lume la ora actuala e sa se intoarca copiii astia acasa, sa pot si eu dormi linistit noaptea" ne-a marturisit Leonte.
Din spusele asistentului, englezii au trimis constant vesti si poze ale copiilor, insa "de prin noiembrie nu mai stim nimic de ei". Totusi, exista sanse ca micutul Atanasoaie, cel ce sufera de schizofrenie, sa se intoarca la Dersca pina pe 20 februarie, daca e sa dam crezare promisiunilor familiei engleze. Fosta asistenta-sefa, Maria Petraru, spune ca are toata increderea in englezi. "Pentru Zapodeanu si Atanasoaie am garantat personal, ii cunosc pe englezi, am fost acolo chiar, si nu am avut nimic impotriva sa le dam copiii la tratament. Sint familii foarte bune, daca isi fac pomana sa ne trateze copiii, noi nu putem decit sa le multumim pentru asta" ne-a declarat telefonic Maria Petraru. Aceasta a explicat ca englezii intentioneaza probabil sa infieze copiii, insa doresc sa rezolve problema fara sa mai plimbe copiii pe drumuri. "Noi le tot spunem sa aduca copiii in tara, ca infiere fara copil nu se face la noi". De aici a plecat de fapt si suspiciunea organelor de ancheta, de la inversunarea cu care englezii incearca sa rezolve problema adoptiei fara sa aduca copiii in Romania, in ideea probabil ca, odata adoptati, copiii devin cetateni englezi si nu mai intereseaza pe nimeni din Romania soarta lor.
Nicolai Colesniuc, presedintele Comisiei Pentru Protectia Copilului, singura institutie abilitata sa-si dea acceptul pentru adoptie, declara ca "cei trei copii au plecat in strainatate cu avizul Directiei Sanitare, si nu cu cel al Protectiei Copilului, pentru ca preventoriul este unitate sanitara. Nu este problema noastra sa verificam de ce au plecat la tratament, iar daca au patit ceva acolo vor afla organele de ancheta. Daca se pune problema de adoptie este insa treaba noastra, iar copiii trebuie obligatoriu adusi in tara, pentru a intra in evidentele Comitetului Roman pentru Adoptii" spune Colesniuc.
Familia care a a luat-o la tratament pe Madalina Zapodeanu a reusit deja sa obtina, prin avocati, abandonul copilulului, pas obligatoriu de facut premergator unei adoptii. Vasile Leonte isi aminteste ca in timpul procesului a avut ocazia sa-i cunoasca pe parintii fetitei care locuiesc in Cernavoda. "M-au acuzat ca le-am furat copilul, ca l-am dat englezilor, desi eu unul nu am nici un amestec aici. Pina la urma, ca prin farmec, s-au potolit si au acceptat sa abandoneze copilul" explica Leonte. Din pacate ne este extrem de greu sa intram in legatura cu parintii Madalinei pentru a ne lamuri ce i-a facut sa se razgindeasca si sa accepte senini renuntatea pentru totdeauna la copil. Semnele de intrebare sint multe, iar daca pina pe 20 februarie nu apare la Dersca macar unul dintre micuti, "gluma" se ingroasa. Primele rapoarte ale Interpolului vor putea fi facute publice probabil peste citeva luni, pina atunci vom incerca sa va tinem la curent cu orice informatie noua care va aparea legata de soarta celor trei micuti handicapati. (Dana BEJENARU)

Comentarii