Nimeni nu scapa de canicula

vineri, 27 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Nimeni nu scapa de canicula

Efectele caniculei din timpul verii sint resimtite in mod diferit de catre populatie, chiar daca mai toti ne plingem in general ca ne sufocam sau ne topim. Efectele caldurii sint foarte diferite, functie de adaptibilitatea fiecaruia. Temperaturile ridicate fac ca vasele de singe din organism sa se dilate, iar inima sa lucreze mai mult. Asa se explica de ce obosim mai repede in timpul verii. De asemenea, dilatarea vaselor de singe de la nivelul creierului produce dureri de cap, migrene, ameteli, stari de lesin si o stare de iritare si disconfort generala. Insa asa cum am mai spus, ‘efectele’ caldurii, manifestindu-se in functie de locul de munca, ambient si bolile fiecaruia dintre noi.
Datorita caldurii, pacientii cu afectiuni psihice prezinta o stare de agitatie si de neliniste psiho-motorie, care de multe ori necesita modificarea dozelor de tratament. "Acestia nu prea resimt efectele caldurii, deoarece au o capacitatea de a se detasa de lucruri si o rezistenta iesita din comun. De aceea, fumeaza tigara pina se frig la degete sau de exemplu iarna umbla descult prin zapada. Nu se manifesta in mod deosebit insa acum cunoastem reactiile lor. Am putut observa ca in aceasta perioada circula mai mult sau vorbesc si gesticuleaza mai repede", a afirmat Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie. Cu exceptia a doua sectii inchise, in care sint internati bolnavii periculosi si in care exista restrictii, restul de bolnavi au libertatea sa iasa la plimbare prin curtea spitalului. Pentru ca diminueze efectele caldurii, cadrele medicale tin deschise in permanenta geamurile de la saloane, iar pacientilor li se dau mai multe lichide de baut. Cei care delireaza sint hidratati pe cale artificiala, cu ajutorul perfuziilor.
Pacientii Spitalului Judetean sint insa toropiti de zapuseala. Nu beneficiaza de aer conditionat decit chirurgii generalisti. "Este foarte cald, mai ales noaptea, cind nu ne putem odihni suficient. Nu avem ce face", a declarat unul din pacientii de la Cardiologie. Ei deschid geamurile pentru a se face curent, deoarece nu exista nici o alta metoda de ventilatie. "Factorul caldura este defavorizant, dar cu toate acestea, nu am avut cazuri de deces datorate caldurii. Incercam sa le dam mai multe lichide. Noroc cu parcul de alaturi care este bine venit deoarece bolnavii stau la umbra si respira o gura de aer curat", a declarat dr. Nita Plantos. Si la sectia de Neurologie lucrurile stau la fel. "Nu am avut cazuri deosebite insa trebuiesc avute in vedere efectele caldurii, in special la virstnici. Datorita deshidratarii, multe persoane vin cu sindrom vestibular, adica ameteli. Ca sa mai atenuam din efecte, punem cersafuri ude in geam si deschidem larg ferestrele", a declarat dr. neurolog Elena Luchian.
Cei mai afectati sint insa muncitorii care lucreaza cu surse de temperatura inalta, cum ar fi fochistii, topitorii, sudorii si sticlarii. La SC Forma SA, cei care lucreaza in halele de forjare sint nevoiti sa suporte pe linga temperaturile de afara si cele din interior, care de cele mai multe ori depasesc 50 grade. Ei lucreaza la 2-3 metri in fata unor cuptoare care emana citeva mii de grade. Din aceasta cauza tura se schimba la jumatate de ora, iar cei care au iesit din fata cuptoarelor au salopetele ude si impregnate cu sare, din cauza transpiratiei. Acesti muncitori nu au alta modalitate de a se racori decit gura de aer din fata halei si fintina din apropiere a carei apa nu este potabila, deoarece nu a primit avizele necesare. Muncitorii spun ca nu au primit apa minerala decit doua zile cite 2 litri de persoana, iar laptele si celelalte produse pe care ar trebui sa le primeasca conform normelor muncii nu le-au mai vazut de mult timp. In acelasi timp insa, nu vor sa-si decline identitatea de frica sa nu ramina fara un loc de munca.
Nici vatmanii si soferii nu o duc mai bine. In cabina unui tramvai temperatura ajunge la 50 de grade, vatmanii fiind nevoiti sa vina la serviciu in pantaloni scurti si maieuri. Ei se racoresc dind drumul la geamuri si la aerotermele din dotare, insa majoritatea se imbolnavesc din cauza curentului. Ei spun ca intr-o zi torida de munca slabesc in jur de doua kilograme.
Cu toate ca majoritatea botosanenilor prefera anotimpurile mai racoroase se pare ca numai detinutii din Penitenciarul Botosani traiesc din plin acest anotimp. Ei sint multumiti ca sint scosi la munca si ca nu trebuie sa stea in celule. "Detinuti de la noi sint bucurosi vara cind sint scosi la diferite munci. Ei prefera sa munceasca indiferent de temperatura de afara decit sa stea inchisi in celule", a declarat col. Dumitru Dughila, comandantul penitenciarului. El a observat in schimb ca detinutii sint mai stresati in perioada de canicula decit iarna. "Ca orice om suporti mai greu caldura si asta se vede si la noi. Sint un pic mai agitati, mai nervosi, dar nu creaza probleme. Noi incercam sa le oferim conditii cit mai apropiate de optim", a mai spus col. Dughila. Nu au fost semnalate pina acum incidente datorate caldurii.
Cadrele militare din cadrul Brigazii Mecanizate Botosani, spun, in spirit militaresc, ca toti cei care-si satisfac stagiul militar de aici nu au nici o reactie adversa pentru caldura. "Din punct de vedere militar nu sint probleme. Noi ne desfasuram programul de pregatire asa cum scrie cartea si nu intimpinam greutati. Toti cei care au probleme medicale sint vazuti de medici care decid soarta lor", a declarat lt. Cristi Grecu, purtatorul de cuvint al unitatii. Noi nu credem insa ca in poligoanele de instructie au disparut celebrele injuraturi printre dinti, mai ales in conditiile in care programul de pregatire prevede un mars cu masca pe figura, dar ne conformam celor spuse de cei care coordoneaza aceasta activitate. (Lucian SIMINIUC, Marius PRELIPCEANU)

Comentarii