Ruleta pensiilor

marți, 24 aprilie 2001, 23:00
6 MIN
 Ruleta pensiilor

Cam peste vreun an de zile e foarte posibil ca o parte dintre dumneavoastra, mai ales cei care lucreaza in societatile vesnic indatorate la stat, sa descoperiti ca aveti un chef nebun de a va stringe patronul de git. Si asta pentru ca la anul pe vremea asta veti primi de la Casa judeteana de Pensii de Asigurari Sociale (CJPAS) o instiintare din care veti afla care este vechimea care vi se va lua in calcul la pensie, sau in termenii impusi de noua legislatie, care este stagiul de cotizare. Daca patronul dumneavoastra este unul din aceia care nu obisnuieste (din lipsa de bani sau pur si simplu din principiu) sa-si plateasca darile la stat, din extrasul primit de la CJPAS veti afla cu stupoare ca in ultimul an ati acumulat vechime doar patru luni sau chiar deloc, cu toate ca dumneavoastra ati contribuit lunar pentru pensie cu sumele prevazute de lege. Asta pentru ca legiuitorul a hotarit sa se considera vechime in munca doar perioadele pentru care angajatorul plateste Casei de Pensii contributia de asigurari sociale, atit partea lui cit si partea dumneavoastra.
De la 1 aprilie, contributia salariatului la fondul de pensii a crescut la 11,67% din venitul impozabil
Dupa cum stiti deja, din luna aprilie a acestui an contributia de pensie pentru conditii normale de munca a crescut la 35% din venitul impozabil, procent din care dumneavoastra suportati o treime (11,67%), iar patronul restul de doua treimi. Pentru conditii speciale sau deosebite de munca contributia lunara pentru pensie este de 40 respectiv 45%, insa dumneavoastra vi se retine pe statul de plata tot 11,67%, restul cazind in sarcina patronului. Pina la 1 aprilie din salariu vi se retinea doar 5% pentru pensie suplimentara, dupa aceasta data statul a hotarit sa mareasca contributia dumneavoastra personala la acel 11,67% din venitul impozabil. Pentru ca dumneavoastra sa nu simtiti ca va scade brusc leafa, acelasi legiuitor grijuliu a ordonat patronilor sa creasca lefurile cu un procent care sa nu afecteze suma neta pe care o incasati la chenzina, practic cu un 6,67% din venit. Cresterea de salariu nu o veti simti decit in cartea de munca, in schimb patronul dumneavoastra o va simti cu virf si indesat, pentru ca va trebui sa o vireze lunar Casei de Pensii, impreuna cu contributia lui de doua treimi prevazuta de lege.
Daca patronul nu vireaza contributia lunara pentru pensie, angajatul are de suferit
Ca orice masura legislativa care vizeaza cresterea cheltuielilor cu forta de munca ale patronilor, si aceasta noua prevedere este menita sa incurajeze evaziunea fiscala, situatie admisa chiar si de catre directorul general al CJPAS Botosani, Gheorghe Livadaru, care prevede deja o scadere a "zelului" cu care agentii economici isi vor vira lunar banii catre fondul de pensie. Partea proasta e ca de la 1 aprilie daca patronul nu vireaza banii la CJPAS angajatul risca sa ramina fara pensie ori cu pensia ciuntita, deci miza "jocului" e teribil de mare. "Mai grav este faptul ca daca patronul nu vireaza contributia lunara pentru pensie, angajatul are de suferit si atunci cind are nevoie de alte drepturi de asigurari sociale: concediu de maternitate, cresterea sau ingrijirea copilului, pentru invaliditate temporara, pensie de urmas sau ajutor de deces. Legea prevede ca se considera stagiu de cotizare doar perioada pentru care s-a platit efectiv contributie, atit partea angajatorului, cit si a angajatului. Pentru perioadele in care se vireaza la Casa de pensii doar partea angajatului, stagiul de cotizare se considera doar o treime din acea perioada", explica Gheorghe Livadaru. Cum ar veni, daca timp de un an vi s-a retinut din leafa partea dumneavoastra pentru pensie si patronul a virat acesti bani la CJPAS, dar nu a mai virat si partea lui, dumneavoastra e ca si cum ati fi muncit doar patru luni. Daca patronul v-a retinut din leafa dar nu a mai binevoit sa trimita banii la fondul de pensii, atunci e ca si cum nu ati fi muncit deloc in acel an. In mod normal Casa de pensii ar trebui sa se ocupe de recuperarea de la angajator a sumelor restante, pentru ca dumneavoastra sa beneficiati de pensia pe care o meritati, conform perioadei muncite, insa eficienta respectivei institutii in colectarea banilor pentru pensie e aceeasi cu a restului institutiilor care colecteaza bani pentru buget.
Patru oameni se ocupa la Botosani de recuperarea datoriilor la fondul de pensii
La Botosani de recuperarea datoriilor se ocupa Corpul de Control al CJPAS, compartiment format din patru oameni care nu au la dispozitie nici o masina cu care sa faca teren. De altfel, intreaga Casa de pensii a Botosaniului, institutie cu 70 de angajati, nu dispune de nici un mijloc de locomotie in afara piciorului. In plus, cei patru oameni care ar trebui sa ii stringa cu usa pe patroni au de recuperat datorii de 350 de miliarde de lei acumulate pina la 31 martie, perioada pentru care de bine de rau vechimea s-a luat in calcul pentru angajat chiar daca patronul nu a platit, ci doar s-a angajat sa plateasca in baza unui plan de reesalonare a datoriilor. Masurile cu care cei patru angajati ai CJPAS lupta impotriva evaziunii fiscale sint aceleasi vesnice instiintari de plata, popriri de conturi bancare, controale, majorari de intirziere si ceva amenzi, intre 3 si 9 milioane de lei pentru nedepunerea declaratiilor de asigurari sociale, nevirarea banilor si alte contraventii, amenzi care pot fi bineinteles atacate in instanta. Daca CJPAS are suspiciunea ca patronul dumneavoastra a deturnat fonduri, adica v-a retinut contributia de pensii pe statul de plata, dar nu a virat-o la Casa de pensii, se poate sesiza Politia care declanseaza urmarirea penala. Patronul care de face vinovat de deturnare de fonduri risca intre 6 luni si 2 ani de puscarie, insa toate aceste manevre de recuperare a datoriilor de care dispune CJPAS sint prea putin eficiente. "In curind este prevazuta infiintarea unui corp pentru executarea silita a datoriilor si eu personal cred ca in timp se vor lua masuri drastice de disciplinare a agentilor economici. Sistemul de pensii este un sistem care trebuie sa mearga, mai degraba poate sa schioapete sistemul energetic ori sistemul de alimentare cu apa, cind vine insa vorba de pensiile oamenilor acestea trebuie sa vina la timp", spune Livadaru. Cu siguranta la Botosani numarul oamenilor delegati de CJPAS cu strinsul banilor va trebui multiplicat, pentru ca in conditiile actuale un agent economic poate fi verificat abia o data la trei-patru ani, timp in care patronii au tot timpul sa isi bata joc de pensia dumneavoastra.
Statul incearca sa scoata castanele din foc cu mina noastra
Solutia care este sugerata de organele statului este cel putin ciudata. Angajatii trebuie sa se adreseze direct instantei daca vor sa-si recupereze banii de pensie mai repede.Trebuie stiut faptul ca in cazul in care patronul este convins ori silit sa isi plateasca datoriile la fondul de pensie dumneavoastra vi se recalculeaza retroactiv stagiul de cotizare, deci aveti posibilitatea de a beneficia pina la urma de pensia cuvenita. Pentru ca prin metodele specifice CJPAS poate scoate de la patron banii dumneavoastra de pensie in citiva ani, in cazul bun in care ii mai recupereaza, aveti posibilitatea de a va actiona personal patronul in judecata, iar instanta il va obliga sa plateasca la fondul de pensii sumele restante. "CJPAS nu poate actiona in instanta patronul rau platnic in numele angajatilor lezati, pentru ca intre CJPAS si respectivii angajati nu exista nici o relatie contractuala. Angajatii trebuie sa se adreseze direct instantei si in acest scop vor fi infiintate in curind complete speciale de judecata", explica directorul Casei de pensii.
Nu credem ca este o solutie dar incepe sa devina obisnuinta in Romania sa fim noi obligati sa ne certam intre noi in timp ce statul spune ca nu poate rezolva nimic. Din moment ce aceasta contributie la fondul de pensii este obligatorie si din moment ce Casa de Pensii trebuie sa plateasca pensii la oameni, lucru stabilit prin lege, atunci cea care ar trebui actionata in judecata este tocmai Casa de Pensii si nu patronul. Pentru ca daca statul nu a colectat fondul de pensii care unui salariat i s-a retinut pe statul de plata asta nu e problema salariatului ci problema statului. Angajatul si-a facut datoria si a platit, restul nu mai este problema lui cum incearca sa ni se bage pe git. In loc de tribunale speciale ca sa se judece angajatii cu patronii lor mai bine ar mai fi angajati niste inspectori sa adune banii sa avem si noi o pensie asa amarita cum este ea. (Dana BEJENARU, Catalin MORARU)

Comentarii