Sub asediul iernii

marți, 27 noiembrie 2001, 00:00
7 MIN
 Sub asediul iernii

Mai mult de 90% din drumurile judetene erau, ieri dupa amiaza, inchise. Drumurile nationale au fost, intre timp, dezapezite, in cea mai mare parte. In schimb, din cauza caderii retelei de electricitate, un sfert din localitatile judetului au fost lipsite de curent electric. De asemenea, 20 de localitati au ramas fara legaturi telefonice. Blocarea drumurilor judetene a adus pierderi de peste 13 milioane de lei Autogarii Botosani. O mare parte dintre autobuzele care au plecat duminica din statie s-au intors abia ieri. Astfel, Autobuzul Botosani- Iasi a plecat din Autogara duminica, la ora 8.00 si a ramas blocat. Dupa ce a ramas o noapte la Trestioara, autobuzul a ajuns abia ieri dimineata la Dorohoi, iar in statia Botosani in jurul orelor 11.00. Cei aproximativ 40 de pasageri au fost nevoiti sa-si petreca noaptea in autobuz sau pe la casele oamenilor din zona. Autobuzul Radauti -Bucovina, care a plecat din statie duminica la orele 17.30, a ramas blocat intre Siret si Radauti, cu 20 de pasageri. La intoarcere, desi situatia drumurilor se imbunatatise, nu a reusit sa treaca de un trailer, care a derapat pe zona carosabila si a blocat traficul. Ieri, din Autogara Botosani au plecat doar doua autobuze, spre Virfu Cimpului- Siret la orele 12.15 si spre Dorohoi la orele 14.00. Au fost anulate si cele doua curse spre Bucuresti, care plecau din statie la orele 11.00, respectiv, 21.00.
Botosanenii care au dorit sa plece cu trenul la Iasi duminica seara au inghetat de frig timp de trei ore in gara la Veresti. Cu putin inainte de ora programata pentru sosirea trenului in gara, impiegatii de miscare nu stiau daca garnitura va mai ajunge sau nu la Veresti. Comunicatiile CFR cazusera din cauza viscolului, iar singura metoda pentru a afla exact traseul trenului a fost ca impiegatii sa sune efectiv din comuna in comuna pentru a vedea daca trenul a trecut pe acolo. Intr-un final, in jurul orei 18,10 a ajuns si acceleratul Oradea -Iasi care era supraglomerat, garnitura fiind formata numai din sase vagoane. Si, daca in mod normal de la Veresti la Iasi distanta este parcursa intr-o ora si 40 de minute, duminica seara traseul a fost acoperit intr-un interval de trei ore si jumatate.
Lucratorii de la Sectia Drumuri Nationale au redat circulatiei auto drumurile Botosani- Suceava, Botosani- Iasi, Botosani- Stefanesti, Botosani- Dorohoi, Botosani- Siret si Botosani- Radauti Prut. Din cauza avariei la reteaua de electricitate, angajatii de la Sectia Drumuri Nationale au trebuit sa se descurge prin metode empirice. Pe linga faptul nu au mai avut cum sa comunice cu echipajele din teren si punctele de lucru, nici pompele de alimentare cu carburanti nu au mai functionat.
Pentru a-si aproviziona masinile de interventie, angajatii au scos motorina din rezervoare cu galeata si au transportat carburantul cu butoaiele la masinile de interventie.
O problema deosebita a fost inregistrata pe drumul national Botosani- Iasi, la limita celor doua judete acolo unde, din cauza unor neintelegeri intre administratiile drumurilor nationale din Botosani si Iasi, zeci de autoturisme au fost nevoite sa ramine peste 15 ore inzapezite. "Noi am actionat pina la limita judetului Iasi, acolo de unde am scos citeva masini blocate. In acea zona, zapada atingea doi metri si era continua. Pentru ceea ce s-a intimplat dupa limita cu judetul Iasi, trebuie sa raspunda ei. Am vrut sa mergem cu autofreza pina la Hirlau, insa ni s-a stricat utilajul", explica Eugen Graur, inginerul-sef al Sectiei Drumuri Nationale.
Pe acelasi drum national Botosani- Iasi un autobuz plin cu studenti, care plecase din Botosani spre Iasi, a ramas inzapezit pe raza localitatii Frumusica. Dupa citeva ore de la blocaj, un utilaj de la Sectia Drumuri Nationale, insotit de doua masini militare, a ajuns in zona, reusit scoaterea din autobuz a celor 50 de studenti. O parte din tineri au fost cazati la Scoala din Frumusica, de catre Primaria din localitate, iar cealalta parte intorcindu-se cu autocamioanele armatei la Botosani. Alte doua autobuze incarcate cu circa 40 de calatori au fost inzapezite pe drumul national Botosani- Saveni, in apropierea localitatii Ungureni. Dupa interventia echipelor de dezapezire, cele 40 de persoane au fost evacuate din autobuze si cazate peste noapte intr-o sala de asteptare a Garii Ungureni, in Primaria din localitate, precum si la citeva din casele din sat.
Directia Judeteana de Drumuri si Poduri a comunicat, ieri dupa-amiaza, ca doar unul din cele 30 de drumuri judetene a fost dezapezit si anume Botosani – Vorona.
Surprinsi de inrautatirea brusca a vremii, fara sanse de a razbate prin sulurile de zapada, unii dintre soferi si-au abandonat efectiv masinile. "Pina azi dimineata, (n.r.-ieri, 26 noiembrie), au fost descoperite cinci masini abandonate. Ele au fost tractate in parcarile amenajate pe marginea drumurilor. A fost unica solutie pentru a putea face loc utilajelor de deszapezire. Conducatorii auto ar trebui sa respecte indicatiile agentilor rutieri de la bariere, sa nu se aventureze la drum, pentru a nu fi inregistrate evenimente nedorite si pentru ca mijloacele de deszapezire sa poata interveni", a declarat ieri cpt. Laurentiu Popescu, purtator de cuvint in cadrul Serviciului Politiei Rutiere.
Ninsoarea si viscolul au creat cele mai mari probleme distribuitorului de energiei electrice, care, cu acest prilej, si-a dovedit slaba capacitate de a face fata unor situatii de urgenta. Un sfert din cartierele din municipiul Botosani au ramas aproximativ 24 de ore fara curent electric, din cauza unor avarii care s-au produs pe liniile de transport ale energiei electrice. Desi accidentele s-au produs la citiva kilometri de sediul Electrica, lucratorii acestei societati au avut nevoie de o zi pentru a remedia situatia. "In mod normal, noi avem o echipa de interventii, insa in aceasta situtia au fost pe teren cinci echipe, care s-au ocupat de rezolvarea avariilor. Au fost multe linii electrice din Botosani care au cedat", spune purtatorul de cuvint al Electrica, Sorin Munteanu. Reprezentantii fostului RENEL pun avariile pe seama vechimii retelei sau a lipsei protectiei a punctelor de transformare, care a permis intrarea zapezii si scurt-circuitarea acestor echipamente. Telefonul de deranjamente al Electrica 929 a fost blocat pe tot parcursul ultimei zile, orice incercare de a anunta echipele de interventii fiind imposibila. O situatie la fel de dificila a fost inregistrata si in mediul rural, acolo unde 121 de localitati au fost lipsite, in noaptea de duminica spre luni, de electricitate, ca urmare a scurt-circuitelor produse la 392 de puncte de transformare si a avariilor produse la liniile electrice aeriene. Ieri dupa-amiaza mai erau lipsite de energie electrica un numar de 84 de localitati. Reprezentantii Electrica spun ca remedierea defectiunilor la sistemul de alimentare cu energie electrica a localitatilor respective se va face cel mai devreme azi, insa nu inaintea redeschiderii circulatiei pe drumurile judetene.
Lipsa electricitatii in unele localitati a paralizat practic si retelele de comunicatii. Un numar de 21 de localitati aveau, ieri dupa amieaza, intrerupte legaturile telefonice. Alte 12 localitati au avut legaturile telefonice intrerupe din cauza unei avarii produse pe magistrala de fibra optica. Aurel Grigorean, directorul tehnic al Romtelecom, sustine ca este posibil ca numarul localitatilor fara legaturi telefonice sa creasca, odata cu trecerea timpului, atita timp cit sursele de electricitate s-au epuizat. Nici o unitate din invatamintul botosanean nu a fost inca inchisa. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean spune ca ninsorile cazute, la sfirsitul saptaminii trecute, nu au condus la perturbarea procesului instructiv-educativ.
Cadrele medicale de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Botosani au fost, in schimb, asaltate de cererile de interventie. Primul si cel mai spectaculos caz a fost interventia in cazul unei gravide din Mileanca, care urma sa nasca. Din cauza ninsorii, ambulanta care trebuia sa o transporte la Spitalul Dorohoi a ramas blocata intre Darabani si Dorohoi. Din acest motiv, medicii au fost nevoiti sa apeleze la ajutorul militarilor pentru a o salva pe tinara mama, cerind un TAB, care sa o transporte la Spital. "Am solicitat interventia elicopterului de la Iasi, insa acesta, datorita vizibilitatii reduse, nu s-a putut ridica de la sol. Apoi, am cerut unitatii 01130 un TAB, insa ni s-au pus la dispozitie doua camioane de armata. Intre timp, gravida a nascut o fetita in salvare, iar din cauza frigului am transportat-o intr-o locuinta. Pina au intervenit militarii, care au transportat-o pe tinara mama la locul unde erau camioanele, a mai trecut ceva timp. De-abia la ora 10, tinara a ajuns la Dorohoi. Deoarece prezenta o retentie de placenta si avea nevoie de singe pentru a-i fi transfuzat, militarii au facut un alt drum pina la Botosani, pentru a-l procura. Operatiunea s-a treminat cu bine, atit mama cit si fetita fiind in afara oricarui pericol. Tin sa multumesc militarilor de la unitatea 01130 pentru ajutorul acordat", a declarat dr.Liliana Mateciuc, directoarea SJA Botosani. O alta interventie a fost facuta in apropierea Stefanestiului, unde o gravida aflata in autobuzul ce venea de la Iasi, blocat in zapada, a intrat in travaliu. Aceasta a fost tranportata pe o portiune de drum cu sania, apoi cu autosalvarea pina la Stefanesti, in cursul zilei de ieri ajungind la Spitalul Trusesti. Al treilea caz de nastere s-a petrecut in localitatea Dumbravita, unde o femeie din Ibanesti, care trebuia sa ajunga la Dorohoi a nascut in casa asistentei medicale din localitate o fetita de 3 kilograme, in acest moment aflindu-se in afara oricarui pericol.
"Prioritatile noastre au fost nasterile, intervenind cu succes pentru aducerea mamelor la Botosani in Copalau, Cismea sau Catamarasti. Ieri am adus in conditii foarte grele la maternitate doua mame din Roma. Am introdus pentru a face fata masinile cu dubla tractiune in circulatie. Din fericire, nu am fost solicitati la alte urgente majore, insa raminem in alerta", a mai spus directoarea SJA.
Si spitalele au fost luate cu asalt de catre bolnavi, vremea rece facindu-si simtite efectele. Datorita decompensarii, cronicii au umplut la refuz cele 2 sectii de boli Interne ale Spitalului Judetean, 237 de bolnavi fiind internati aici. "Ne confruntam in aceste zile cu un val de internari din partea persoanelor suferinde de afectiuni cronice pulmonare, cardiace sau hepatice", a declarat dr. Costica Pirvu, seful sectiei Medicala I. Gradul de ocupare al paturilor in spitalul Judetean era ieri de peste 80%. (Viorel SURUGIU)

Comentarii