A inceput demascarea fostei conduceri a "CET"

luni, 25 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 A inceput demascarea fostei conduceri a "CET"

Noua conducere a CET, sustinuta de reprezentantul actionarului majoritar in AGA, a inceput sa scoata la lumina o serie de aspecte dubioase din ultimii sase ani de activitate ai societatii. Dezvaluirile – cele mai multe, cu totul senzationale – vin sa demonstreze ca, la CET, ani la rind, s-au derulat afaceri de-a dreptul suspecte, care necesita investigatii serioase, ce nu se vor lasa asteptate – consideram noi. Daca cercetarile vor confirma suspiciunile, atunci autorii acestor afaceri vor intra sub incidenta codului penal.
Astfel, actuala administratie pune pe tapet prejudicii, cheltuieli inutile si lucrari de proasta calitate, contracte oneroase, plati neautorizate, compensari nejustificate, instrainari ilegale de bunuri, toate valorind mai multe miliarde de lei si toate petrecute in ultimii ani, la CET.
Membrii Consiliului de Administratie – Vasile Muntenita, presedinte, Gheorghe Petcu si Justinian Rentea, membri -, precum si Valeriu Popa, reprezentantul APAPS in AGA, au intocmit o informare in legatura cu activitatea de la SC "CET" SA Braila, pe care au transmis-o Primariei, Prefecturii, Autoritatii pentru Privatizare si parlamentarilor de Braila.
Pierderi de 13,6 miliarde in ultimii 2 ani
In informarea facuta, actuala conducere a CET arata ca, in perioada 1999-2000, s-au inregistrat pierderi de 13,6 miliarde lei, din care, numai anul trecut, 2,17 miliarde lei. In schimb, in primele 5 luni ale acestui an, societatea a realizat un profit brut de peste 10 miliarde lei. Referitor la activitatea actualei echipe de conducere, se arata ca CET a redus cheltuielile cu amortismentele in acest an, cu aproape jumatate de miliard de lei, prin trecerea in conservare a mijloacelor fixe neutilizate in ultimii ani. Pentru acestea, insa, intre 1994 si 2000, societatea a platit amortismente de peste 4,2 miliarde lei, valoare neactualizata.
In plus, se subliniaza din nou necesitatea vinzarii cit mai urgente a grupului de 50 MW – actiune impotriva careia au existat critici la nivelul Primariei, in contextul in care sint toate sansele ca pachetul majoritar de actiuni sa treaca, de la APAPS, la autoritatea locala. In plus, vinzarea grupului a figurat si pe ordinea de zi a ultimei sedinte AGA, dar, din cauza aprobarii tardive a APAPS, acest punct nu s-a mai discutat.
"In legatura cu grupul de 50 MW, va informam ca acesta nu a functionat in ultimii 10 ani , este uzat atit fizic, cit si moral si ca, daca nu se vor lua masuri urgente de valorificare, va fi vindut in foarte scurt timp la pret de fier vechi . Actuala conducere propune avizarea de urgenta a prospectarii pietei, in vederea valorificarii cit mai eficiente a mijlocului fix respectiv (sublinierile apartin semnatarilor – n.n)", se arata in informare.
Curatenie generala
Asa cum a anuntat, de altfel, noua conducere e decisa sa faca lumina in istoria CET. Primul pas important a fost facut zilele acestea, prin informarea mai sus amintita, in care se arata ca, "privitor la activitatea desfasurata pina in anul 2000, anexam prezentei o nota cu problemele depistate de noi pina in prezent, pentru a fi pusa la dispozitia organelor abilitate ale statului, in vederea verificarilor necesare". Se precizeaza ca aspectele semnalate au fost descoperite in urma unor verificari, prin sondaj, a activitatii CET din ultimii sase ani.
Fara a face referiri concrete la nume de firme sau persoane din fosta conducere, nota prezinta o serie de actiuni cel putin suspecte, pastorite de fosta conducere a societatii.
Astfel, se mentioneaza "executarea unor lucrari de constructii, cu o firma selectata fara licitatie (sublinierea semnatarilor) si pentru care numai cheltuielile indirecte au fost majorate, la cererea acestei firme, de la 14 % la 20 % – peste 1 miliard lei prejudicii".
Printre lucrarile efectuate de firma vizata, se numara: constructie atelier mecanic – nedotata cu utilaje nici pina in prezent; constructie sala mese si vestiare; parcare auto betonata; alte lucrari de consolidare, intretinere si reparatii "care nu erau prioritar necesare".
Apoi, este vorba despre "intocmirea unor documentatii tehnice inutile", ilustrativ fiind proiectul pentru pavilionul administrativ al societatii, pentru care s-au platit 9 milioane lei – studiul de fizabilitate, plus 45 milioane lei – proiectul de executie, la valorile din 1995.
Se face referire, apoi, la un alt fapt, asemanator celui pentru care un alt fost director, Stefan Gramescu, este in prezent arestat si judecat: efectuarea unei compensari, in valoare de aproape 1,9 miliarde lei, fata de un SRL din Timisoara, la care "CET" SA nu avea nici un debit.
In plus, este precizata executarea unor lucrari de reparatii si aprovizionare cu piese de schimb pentru turbina, cu un SRL din Bucuresti, "in conditii contractuale oneroase". Astfel, in mai 2000, conducerea de atunci a CET a incheiat un contract cu acest SRL, in valoare de 793 milioane lei, dupa care, in august acelasi an, se semneaza un act aditional, de majorare a contractului cu uriasa suma de 3,86 miliarde lei.
Aceasta crestere a contractului de peste 4 ori in doar 3 luni este cu atit mai suspecta, cu cit lucrarea efectuata de respectiva firma este "de proasta calitate", motiv pentru care CET este nevoita sa refaca lucrarea, ceea ce necesita cheltuieli suplimentare din partea societatii. Din aceasta cauza, conducerea societatii considera ca aceasta afacere trebuie "verificata de urgenta".
Mai mult, se arata in nota, dupa numirea actualei conduceri, fostul manager a efectuat plati neautorizate, de 900 milioane lei, catre respectivul SRL bucurestean.
Informarea face referire si la alte aspecte, cum ar fi: aprovizionarea, prin firme private, cu lesie si acid necesar activitatii, desi pretul era mai mare decit la producator; achizitionarea de instalatii de aer conditionat, de la un SRL din Galati, la preturi duble fata de nivelul pietei, instrainarea ilegala a unor bunuri din patrimoniul societatii (calculator Pentium, camera video) si darea acestora spre folosinta unor firme private.
Conducerea societatii asteapta, acum, ca institutiile abilitate sa treaca la verificarea tuturor celor semnalate. (Mircea DOAGA)

Comentarii