Antraxul e tinut la portile Brailei

luni, 24 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Antraxul e tinut la portile Brailei

Pina in prezent, doi oameni au murit in judetul Tulcea din cauza antraxului. "Au fost internate in spital 28 de persoane cu suspiciune de antrax, dintre care 12 au fost si confirmate bacteriologic. Dintre oamenii infectati cu antrax, doi au decedat iar la ceilalti se constata o evolutie buna, boala fiind in curs de ameliorare", ne-a declarat dr. Laura Militaru, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Tulcea. Zeci de animale au fost decimate de antrax, indeosebi in zona Deltei, unde campaniile de vaccinare sint foarte greu de efectuat de catre medicii veterinari. Sint afectate cu precadere vacile, oile si porcinele.
De la Directia Sanitar-Veterinara Braila am primit asigurari ca nu s-a inregistrat nici un caz de infectare cu antrax pe teritoriul judetului nostru. Inspectorii Politiei Sanitar-Veterinare (PSV) au facut zilnic controale la punctele de trecere a Dunarii cu bacul dinspre Tulcea spre Braila. Dupa cum ne-a spus dr. Nicolae Curca, din cadrul PSV, s-a urmarit existenta actelor de provenienta si a certificatelor sanitar-veterinare de transport, atit pentru animale cit si pentru produsele de origine animala si furaje. Pe parcursul saptaminii trecute au trecut dinspre Tulcea doar transporturi de preparate din carne, ce erau insotite de documentele care avizau ca nu prezinta pericol pentru consumatori. S-a aplicat o singura sanctiune minora, pentru un transport neigienizat corespunzator.
PSV Braila a controlat circumscriptiile Sanitar-Veterinare de pe malurile Dunarii, de la Tichilesti, Gropeni, Tufesti, Stancuta, Marasu si Frecatei, verificind activitatea veterinarilor care activeaza in aceste comune. De asemenea, s-a facut un control si la societatea "Doraliment", care are un punct de sacrificare in localitatea Garvan din judetul Tulcea. S-a constat ca de acolo a sosit doar carne sanatoasa, care oricum nu provine din localitatile aflate sub restrictie sanitar-veterinara.
Unii crescatori au refuzat sa-si vaccineze animalele
PSV mentine controalele la punctele de trecere bac, ne-a precizat dr. Curca, adaugind ca proprietarii animalelor care, in timpul desfasurarii campaniei de vaccinare impotriva antraxului, nu implinisera doua luni sint avertizati sa colaboreze cu medicii veterinari pentru efectuarea vaccinarii necesare. De altfel, sint unii crescatori care refuza sistematic vaccinarea, indiferent de virsta animalelor. E cazul unor ciobani care au in grija turme mari de oi, a caror vaccinare ar costa sute de mii de lei, in conditiile in care pretul unei injectari se situeaza in jurul valorii de 2000 lei. Inca dinaintea aparitiei enzootiei de antrax dinTulcea, PSV Braila a aplicat 13 sanctiuni, in valoare totala de 10,5 milioane lei, unor astfel de crescatori.
Pentru o mai buna stapinire a situatiei, inspectorii PSV si-ar dori o colaborare mai eficienta cu lucratorii de politie. Ni s-a spus ca miercuri, 19 iulie, a fost depistat, in fata Popasului "Dropia" de linga Insuratei, numitul Costica Mitica, ce transporta intr-o remorca tractata de un"Aro" trei taurasi. Luat la intrebari, Costica nu a putut dovedi provenienta animalelor si nici nu a avut vreun act care sa le certifice starea de sanatate. Mai mult, el s-a sustras cercetarilor, stergind-o englezeste de la fata locului. Drept urmare, inspectorii PSV au solicitat Politiei Insuratei sa-l identifice pe transportatorul calndestin de vite, sa-l amendeze si sa-i inmineze o citatie prin care sa-l trimita la biroul PSV din Braila. Pina ieri la ora prinzului, la Politia Sanitar-Veterinara nu se prezentase nici un Costica Mitica. Un lucru grav, fiindca nu se poate exclude posibilitatea ca vitele transportate fraudulos de acela sa provina din zonele afectate de antrax din judetul Tulcea!
Dupa cum v-am mai informat, antraxul este o boala infecto-contagioasa provocata de bacteria "bacillus anthracis". La oameni se transmite daca exista un contact direct intre carnea infectata si o rana deschisa a persoanei care o manipuleaza. Pe cale digestiva se transmite la animale si, mai rar, la oameni. Boala are o evolutie foarte rapida si, netratata la timp, duce la septicemie si moarte. (Florentin COMAN)

Comentarii