Au secat si robinetele

miercuri, 05 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Au secat si robinetele

Caldura de nesuportat din ultima vreme a creat probleme si in asigurarea apei potabile in municipiu, si anume in zona de nord a orasului – unde intotdeauna vara situatia a fost critica.
In acest an, insa, problema s-a acutizat, existind zone unde apa potabila nu a mai ajuns de 5 zile. Consumul de apa a crescut alarmant comparativ cu debitul care poate fi asigurat in prezent in cartierele Vidin, Progresul si Brailita. Sute de familii din Brailita au ramas fara apa inca de la sfirsitul saptaminii trecute, apa care curge pe conducte fiind consumata de cei care locuiesc la capatul retelei. Exista cazuri in care batrini care nu se pot deplasa, platesc zilnic copii de pe strada sa le aduca o galeata sau citeva sticle cu apa. Oamenii sint disperati ca de atitea zile la ei nu mai curge apa pe care, de altfel, o platesc – in sistem pausal.
Directorul Diviziei Apa-Canal a R.A. "Aptercol", ne-a declarat ca, intr-adevar, "la canicula de afara au aparut si probleme".
"Incercam sa le rezolvam, dirijind apa din zona de sud a orasului – unde nu exista probleme in alimentare – catre cea de nord. Am mai suplimentat alimentarea din uzina de apa si incercam sa pompam dinspre conducta care vine de la Chiscani apa spre rezervoarele de la Apollo. Asta pina cind vor fi finalizate lucrarile la reteaua pe care o vom face pentru a putea alimenta zona de nord din conducta alimentata de la Chiscani. Atunci nu vor mai fi probleme, dar lucrarile vor mai dura maxim o luna", a precizat directorul Tarau.
Aprovizionarea optima cu apa potabila a zonei de nord a constituit dintotdeauna o problema, din punct de vedere tehnic. Aceasta zona este alimentata in principal din punctul Serbesti-Vrancea, debitul livrat de Societatea de Apa din Galati fiind insa destul de mic comparativ cu necesitatile consumatorilor.
"Aptercol" a demarat o lucrare prin care sa uneasca reteaua de alimentare cu apa a zonei de sud – apa captata de la Chiscani, din Dunare – cu cea din nord. Lucrarile au demarat in luna mai.
"Problema apare, insa, si datorita faptului ca foarte multi locuitori din Brailita folosesc apa potabila pentru a-si iriga gradinile. Astfel, apa nu mai ajunge la toti consumatorii. Daca s-ar folosi doar pentru uz casnic, nu ar fi probleme, dar oamenii nu inteleg si continua sa-si ude gradinile. Intr-un fel si acestia sint de inteles, dar multi semeni de-ai lor nu au apa nici de baut. Odata cu terminarea lucrarilor se va rezolva definitiv problema, dar, din pacate, pina atunci multi oameni vor mai avea de suferit", a mai spus sursa citata.
In prezent, in municipiu se inregistreaza un consum de circa 5300 metri cubi de apa potabila pe ora, cit se consuma inainte in total apa rece si apa calda. Acum, pentru ca apa calda nu curge – datorita lucrarilor de revizie a magistralei de termoficare – se poate asigura apa rece, insa, daca s-ar fi furnizat si apa calda, situatia ar fi fost mult mai critica. (Mircea DOAGA)

Comentarii