Crucea de Boboteaza, cistigata de colegul Dianei Mocanu

luni, 08 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Crucea de Boboteaza, cistigata de colegul Dianei Mocanu

Valul de ceata care s-a pogorit in ziua de Boboteaza asupra orasului nu i-a impiedicat pe miile de braileni adunati pe malul Dunarii sa participe la cel mai mare eveniment religios al acestui inceput de mileniu: sfintirea apelor prin Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Simbolizind deopotriva spalarea de pacate a omului si izgonirea demonilor, Boboteaza marcheaza inceputul misiunii Mintuitorului pe Pamintul blestemat, dar si speranta in inimile credinciosilor acum, la inceput de an si de mileniu III.
Iata de ce, simbata, toata suflarea Brailei, cu mic cu mare, si-a unit rugaciunile cu cele rostite de insusi Prea Sfintitul Episcop Casian, pentru ca "firea noastra sa fie schimbata dupa voia Lui Dumnezeu, pentru piinea cea de toate zilele si pentru alungarea duhurilor necurate".
Inca de la primele ore ale diminetii, orasul era in sarbatoare. Brailenii, uitind de necazuri, proteste si zavistie, s-au dus la biserica apoi, cu mic cu mare, au pornit in procesiune la Dunare.
Slujba oficiata de preotii braileni la catedrala "Sf. Nicolae", avindu-l in frunte pe Episcopul Casian, a marcat inceputul manifestarilor prilejuite de sfinta sarbatoare a Botezului Domnului. La Sfinta Liturghie au participat, pe linga sutele de credinciosi, oficialitatile orasului, precum si ofiteri superiori ai Garnizoanei Braila, Corpului 8 Armata si Flotilei de Dunare. In jurul orei 11, de la catedrala "Sf. Nicolae" si de la toate cele 20 de parohii ale municipiului, au pornit procesiunile spre Dunare. Calea Calarasilor parea ea insasi un fluviu viu. Precedat de fanfara Garnizoanei Braila, soborul de preoti, cu icoana Bobotezei in fata, inainta incet, cu piosenie, chemind poporul la pocainta. Coborit in mijlocul credinciosilor, PS Casian cu o mina boteza si cu cealalta impartea tuturor binecuvintari. Nu a scapat nimeni de botezul cu aghiazma administrat de Arhiereu, nici oficialitatile, nici politistii care asigurau ordinea pe strazi, nici agentii SPI, nici macar angajatii Asirom, pe care Episcopul i-a zarit in fata sediului.
Pentru o zi, brailenii au fost egali in fata Lui Dumnezeu. De la "Vladica pina la opinca", multimea s-a revarsat pe malul Dunarii, ca sa vada minunea. Nu avea importanta cine esti, singurul lucru care conta era schimbarea tuturor prin puterea Lui Dumnezeu, dupa voia Lui Dumnezeu. "Tara asteapta rugaciunile noastre; sa ne rugam pentru cei credinciosi si pentru necredinciosi, sa ne rugam ca Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe cei care ne iubesc si pe cei care nu ne iubesc", i-a indemnat PS Casian pe braileni.
Ca niciodata, pe Faleza Dunarii s-au adunat mii si mii de oameni. Parea ca intreg orasul venise sa se boteze odata cu Hristos si sa primeasca "binecuvintarea Iordanului". A urmat slujba de sfintire a Aghiezmei celei Mari care, spre deosebire de alti ani, nu a fost tulburata de nimeni. Speriat si umilit, diavolul fugise cu coada intre picioare din fata luminii izvorite din apele binecuvintate ale Dunarii…
Momentul mult asteptat – aruncarea Crucii in fluviu si concursul de inot – a sosit putin dupa ora 12.00. Doar in slip, sase temerari, infruntind gerul, asteptau startul pe nava de comandament a Flotilei de Dunare, "Siret". Daniel Calin (25 ani), a participat la concurs pentru a saptea oara, iar Petrica Techiu (23 ani) care practica box thailandez, pentru a cincea oara. Ceilalti participanti la concursul de inot au fost: Marian Curte (28 ani), electrician la Sanab; Romeo Tarau (22 ani), muncitor; Ilie Grozea (19 ani) si Florin Chijer (16 ani), elev la LPS.
Surpriza nu a intirziat sa apara. Plonjind in apele reci ca gheata, mezinul a reusit sa apuce primul Crucea aruncata in Dunare de Episcopul Casian, sub privirile miilor de braileni care se inghesuiau sa vada mai bine. Cistigatorul concursului de Boboteaza, Florin Chijer, practica inot de performanta. Avind o statura atletica, pustiul a spus ca se astepta sa ajunga primul la Cruce. Emotionat la culme, Florin n-a putut sa declare prea multe reporterilor, decit ca este coleg de clasa cu Diana Mocanu, campioana de la Sidney. De ajuns ca sa cistige admiratia tuturor. Deci, "nota zece" pentru campionii de la LPS.
"Ne rugam Lui Dumnezeu acum, la intrarea in mileniul III, sa nu ne incerce cu seceta si bogatia de apa pe care o vedem aici sa o vada tara intreaga. Sa ne auda tara intreaga si sa se roage impreuna cu noi, ca Dumnezeu sa dea ploi si toate cele de trebuinta, pentru sanatatea, ajutorul si bunastarea poporului. Poporului roman gind bun de la Dunarea de Jos, in aceasta sfinta zi!", a fost mesajul PS Casian, rostit la Braila in ziua de Boboteaza, ziua iertarii, a impacarii cu Dumnezeu. (Marian GHEORGHE)

Comentarii