Cuibul escroacelor

miercuri, 30 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Cuibul escroacelor

Alarma de gradul "0"! Batrinii sint tinta unei grupari de femei din Galati. Acestea le intra in imobile, sub pretextul ca reprezinta o firma de deratizare, si apoi le "curata" apartamentele de bani si bijuterii. In septembrie anul trecut, politistii de la Municipiu au reusit sa captureze patru dintre hoate, printre care si sefa bandei. Ulterior, alte 13 individe au fost incatusate, insa, in Braila, seria unor astfel de inselaciuni continua. Banda s-a regrupat in libertate, dupa ce sefa, Doina Cortel, a predat "sceptrul" uneia mai tinere, iar gruparea, reorganizata, a reusit, astfel, sa actioneze, in acest an, in sase mari judete din tara. In aceasta perioada, in municipiul nostru s-au consumat alte 28 de fapte cu mod de operare identic, astfel ca politistii au extins cercetarile, in scopul capturarii autoarelor acestor inselaciuni. Se pare ca tigancile sint organizate, actioneaza dupa un plan bine pus la punct si reusesc sa se strecoare printre degetele anchetatorilor. Una din dificultatile intimpinate in derularea cercetarilor este slaba colaborare a pagubitilor, indeosebi pensionari de virsta a treia, care nu-si amintesc chipurile faptaselor sau refuza sa reclame ca au fost pacaliti.
Abureala cu apa albastra si parfum de lavanda
In septembrie 2000, timp de 10 zile, patru dintre individe, printre care si o minora de 16 ani – gravida in luna a opta! – au dat tunuri de milioane in Braila. Machiate, parfumate si bine imbracate, pirandele din Galati se infiintau la usile batrinilor, spuneau ca sint de la "Deratizare" sau ca reprezinta o firma de cosmetice, care comercializeaza parfumuri de lavanda, intrau in apartamentele virstnicilor si, in timp ce una dintre ele facea conversatie cu proprietarul sau proprietarii, celelalte operau prin sifoniere si sertare, pulverizind, in acelasi timp, substante, chipurile, dezinfectante: apa colorata in albastru. Prada consta numai in obiecte mici si de valoare, bani si/sau bijuterii. Dupa un flagrant ca la carte, politistii de la Municipiu au reusit sa le aresteze pe Magdalena Ali, Doina Cortel si Domnica Serban si s-o trimita la Reeducare pe minora, Nuti-Niculina Ali.
"S-a stabilit clar ca respectivele s-au inteles cu privire la metoda de a face rost de bani pe cai necinstite. S-a probat faptul ca cele patru infractoare au patruns in casele oamenilor, fara drept, si s-au folosit de calitati mincinoase in mod repetat. Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Braila le-au arestat pe cele trei, pentru violare de domiciliu si furt calificat", declara, la acea data, ofiterul de presa al Inspectoratului Judetean de Politie, mr. Marian Fincu.
Strinsa cu usa, in fata unor acuzatii si probe de neclintit, Doina Cortel a mentionat, politistilor, citeva nume din banda, nu inainte, insa, de a preda stafeta unei alte tiganci din Galati. Dupa o munca titanica desfasurata de Politie, dupa zile si nopti de ancheta, alte 13 membre ale bandei au cazut in plasa oamenilor legii.
"Acestea actionau in acelasi mod cu primele patru. Intrau in locuintele oamenilor, pulverizau o apa colorata, cu puternic miros de detergent, spunind ca vin din partea unei firme care se ocupa cu deratizarea. Actionau in mod sistematic, in grupuri mici, cel mult patru, subtilizau bunurile si apoi dispareau fara a pretinde bani pentru serviciile prestate", ne-a relatat cpt. Vasile Cioroiu, seful Compartimentului "Minori-Prostitutie" din cadrul Politiei Municipiului. Cele ramase in banda de escroace, Mihaela-Elena Donciu, Maricica Serban, Daniela-Mioara Donciu, Viorica Stoian, Florentina Sava, Paula-Mioara Donciu, Tudorita Cortel, Liliana Donciu, Caterina Matei, Paula Serban, Vasilica Lefter, Anisoara-Gina Ali si Simona Ali au fost retinute de politisti, la finele anului 2000.
"Gruparea respectiva a actionat in mai multe judete din tara, nu numai la Braila. Modul de operare era acelasi. Uneori, ele mai schimbau putin planul de actiune. Se prezentau la usile pensionarilor chiar in zilele cind se distribuiau pensiile. Pindeau postasul si, apoi, sunau si intrau in casa omului, sub acelasi pretext. De regula, luau pensiile, citeva bijuterii si apoi plecau. Ba chiar, inainte de a parasi imobilele, ii asigurau pe proprietari ca totul este perfect legal, ca, peste citeva minute, vor aparea si sefii lor, carora pensionarii sa le spuna ca au facut treaba buna, ca n-au pretins nici un ban", a adaugat unul dintre anchetatori.
Sunati, de urgenta, la Politie!
Taman cind politistii au rasuflat usurati, convinsi ca au anihilat integral banda, in Braila au inceput sa se consume fapte similare. Alte 28 de inselaciuni "la indigo" constituie, acum, cauzele cercetarilor penale. Prejudiciul creat se ridica la suma de 40 de milioane de lei. Pensionarii vizati sint mai ales celibatariii, cu virste intre 60 si 90 de ani.
"Pe raza municipiului Braila, se constata o atitudine foarte «lejera» din partea batrinilor, cind deschid usa strainilor si le permit, in mod nejustificat, cetatenilor necunoscuti, accesul in locuinte. De cele mai multe ori, pensionarii nu observa imediat lipsa bunurilor si sesizeaza tirziu Politia. Cetatenii care pot da relatii sau care intra in contact cu astfel de persoane sint rugati sa se adreseze, de urgenta, Politiei", ne-a informat cpt. Vasile Cioroiu.
Numerele de telefon la care puteti apela Politia sint: 955 (dispecerat Municipiu), 611.456 sau 612.222 (direct Politia Municipiului) sau 611.720 (Inspectoratul Judetean de Politie). Pensionarii care au fost victimele unor astfel de inselaciuni sint, de asemenea, rugati sa nu ezite si sa contacteze organele de ancheta. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii