Cum se platesc concediile medicale

luni, 19 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Cum se platesc concediile medicale

Zeci de angajati braileni s-au adresat in nenumarate rinduri redactiei noastre intrebindu-ne cum se efectueaza plata concediilor medicale. Achitarea acestor drepturi se realizeaza diferit, luindu-se in considerare atit diagnosticul cit si vechimea in munca.
Concediile medicale se platesc sub forma unor indemnizatii sau ajutoare materiale reglementate de H.G. nr. 880/1965, modificata si completata de Legea nr. 49/1992 si se acorda in trei situatii: pentru incapacitate temporara de munca, pentru prevenirea imbolnavirilor si refacerea sanatatii si in caz de maternitate. Banii se acorda pe baza certificatelor de concediu medical eliberate de organele in drept, angajatilor cu contract de munca. Baza de calcul care este luata in considerare e reprezentata de salariul de baza din luna in care s-a acordat concediul medical la care se adauga: sporul de vechime in munca, sporul pentru lucrul in subteran si pe platformele marine de foraj si extractive, indemnizatia de zbor, sporul pentru conditii grele de munca, pentru lucrul sistematic peste programul normal, pentru exercitarea unei functii suplimentare, pentru conditii nocive si periculoase si alte sporuri cu caracter permanent prevazute in contractele individuale de munca, potrivit legii.
In cazul angajatilor care sufera de o boala obisnuita sau au avut un accident care nu are legatura cu munca, plata se efectueaza in functie de vechimea in munca. Astfel, salariatii incadrati cu contract de munca pe durata nedeterminata beneficiaza de 50% din "baza de calcul" daca au o vechime de pina la doi ani, de 65% daca au o vechime de la doi pina la cinci ani, de 75% daca au o vechime de la 5 la 8 ani si 85% daca au o vechime de peste 8 ani. Pentru primele trei zile calendaristice de concediu medical se acorda un procent de 50% din cuantumul cuvenit.
Pentru incapacitatea temporara de munca provocata de un accident de munca, de un accident survenit in timpul deplasarii pe traseul normal la si de la locul de munca, de boala profesionala, de boli infecto-contagioase din grupa A (tuberculoza, antrax, botulism, bruceloza, difterie, febra tifoida, malarie, lepra, poliomielita, scarlatina, tetanos, tuse convulsiva s.a.), cuantumul indemnizatiei este de 100% din "baza de calcul", indiferent de durata contractului si de vechimea in munca.
In situatia trecerii temporare in alt tip de munca sau a reducerii programului de lucru din cauza bolii sau accidentului, problema se analizeaza diferit. Daca la noul loc de munca, angajatii cu contract de munca pe durata nedeterminata, primesc un salariu mai mic decit cel avut, cuantumul ajutorului este egal cu diferenta dintre salariul (baza de calcul) avut anterior si cel de la noul loc de munca, fara a se depasi 25% din salariul avut anterior. In cazul trimiterii la tratament balneoclimateric, salariatii cu contract de munca pe durata nedeterminata beneficiaza de o suma de 50% din "baza de calcul" daca au lucrat pina in doi ani, 65% daca au lucrat de la 2 la 5 ani, 75% daca au o vechime de la 5 la 8 ani si 85% daca au o vechime de peste 8 ani.
Pentru angajatii aflati in carantina, cuantumul este de 90% din "baza de calcul", indiferent de natura contractului si de vechimea in munca.
In situatii de sarcina, plata se efectueaza in functie de vechimea in munca
In cazul sarcinii si lauziei, plata se efectueaza in functie de vechimea in munca. Astfel, pentru angajatele care au o vechime de peste 12 luni, cuantumul este de 85% din baza de calcul, pentru cele care au lucrat intre 6 si 12 luni, procentul este de 65%, pentru cele care au o vechime de pina la 6 luni, cuantumul este de 50%. Angajatele care nasc al treilea, al patrulea etc. copil, procentul specific este de 94% din "baza de calcul". Salariatele care ingrijesc copilul bolnav pina la virsta de trei ani, au aceleasi drepturi banesti. In situatia cresterii si ingrijirii copilului pina la implinirea virstei de doi ani, cuantumul este de 85% din "baza de calcul".
"Indemnizatiile pentru plata concediilor medicale in caz de boala, prevenire a imbolnavirilor, refacerea sanatatii, se achita in modul urmator: in primele 10 zile lucratoare, plata se efectueaza de catre persoanele fizice sau juridice care folosesc personal salariat si incepind cu a 11-a zi lucratoare, plata se efectueaza din bugetul asigurarilor sociale de stat. Indemnizatiile pentru concedii medicale acordate pentru boli profesionale si accidente de munca, cu exceptia celor survenite in timpul deplasarii la si de la locul de munca se suporta din prima zi pina la data insanatosirii sau pensionarii, indiferent de vechimea in munca, din fondurile persoanei fizice sau juridice la care salariatul isi desfasoara activitatea", se precizeaza intr-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Munca Braila.
Plata concediilor medicale in caz de sarcina si lauzie, de ingrijire a copilului bolnav pina la virsta de trei ani, de crestere a copilului pina la implinirea virstei de doi ani, se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat. Ajutoarele care nu au fost cerute sau nu au fost achitate la timp, pe baza actelor justificative legale, pot fi solicitate de angajat in termen de trei ani de la data cind drepturile trebuiau acordate. Potrivit informatiilor preluate de la ITM Braila, in cadrul controalelor efectuate in ianuarie a.c. au fost depistate doua societati care nu achitau indemnizatiile de concediu medical. Inspectorii de munca au dispus masuri de intrare in legalitate in sensul achitarii sumelor respective salariatilor in cauza. (Daniela TUPEA)

Comentarii