Deschiderea festiva a Concursului International "Hariclea Darclee" a avut loc in seara zilei de luni

marți, 21 august 2001, 23:00
3 MIN
 Deschiderea festiva a Concursului International "Hariclea Darclee" a avut loc in seara zilei de luni

Aceasta manifestare, inscrisa, deja, in traditia orasului Braila, a debutat in 1995, la 135 de ani de la nasterea Haricleei Darclee, cind s-a organizat Primul Concurs National de Canto, in memoria celebrei soprane. Datorita succesului inregistrat, organizatorii au largit aria de manifestare a acestui eveniment, in 1997 desfasurindu-se Primul Concurs International de Canto "Hariclea Darclee", ce a reunit 167 de concurenti, din 25 de tari. In 1999, au participat 157 de artisti din 26 de tari, iar la editia din acest an, 172 de tineri talentati din 21 de tari.
"O fantastica deschidere catre viitor", "o adevarata renastere a unei vechi traditii", "celebrarea frumusetii vocii umane", "adevarat festival al muzicii", "un adevarat miracol", "o sarbatoare a muzicii", "un mare eveniment artistic si cultural" sint doar citeva din aprecierile facute de cei care au luat cuvintul la deschiderea festiva a Concursului International de Canto "Hariclea Darclee": Anton Lungu, primarul municipiului Braila, Viorel Popescu, prefectul judetului Braila, Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean, Prea Sfintitul Episcop al Dunarii de Jos, dr. Casian Craciun, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, si Mariana Nicolesco, presedintele de onoare al juriului concursului. Mariana Nicolesco a precizat: "Am repetat adeseori, de la intoarcerea mea in tara natala, in 1991, ca, daca e adevarat ca primul sunet a aparut odata cu strigatul omului catre Dumnezeu – «Nu ma lasa!» – atunci cintul, asa cum il inteleg, nu poate fi decit expresia suprema a relatiei dintre noi si Creator. Onoram, aici, numele marii artiste Hariclea Darclee, soprana care, odata cu personalitatea sa unica de interpreta, a oferit lumii intregi, intreaga masura a potentialului nostru liric, pe care, generatie dupa generatie, tara in care s-a nascut avea sa-l reverse asupra marilor scene ale Europei si ale celor doua Americi. Concursul International de Canto «Hariclea Darclee», Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, pe care le ofer in anii dintre competitii, acel Atelier Liric Continuu, care s-a inchegat de mai multi ani, adevaratul festival al marii muzici care a devenit manifestarea de la Braila, cu Mozart acum doi ani, cu Bellini si, mai ales, cu Verdi in acest an, inseamna a mentine in constiinta publica valorile trecutului si a orienta dragostea si admiratia acestuia spre valorile prezentului."
Concertul Inaugural a avut in program laureatii editiilor anterioare
O adevarata atmosfera de sarbatoare a invaluit orasul nostru, dar, mai ales, Teatrul "Maria Filotti", in seara zilei de luni, cind s-a declarat deschisa cea de-a treia editie a Concursului International de Canto "Hariclea Darclee". Dupa ce concurentii au trait pe deplin emotiile tragerii la sorti, in urma careia s-a stabilit intrarea lor in concurs, a urmat Concertul Inaugural, la care au participat laureatii editiilor anterioare. In deschiderea acestuia, Corina Golomoz a interpretat la vioara "Preludio", "Loure" si "Gavote en Rondeau", de Johann Sebastian Bach, fiind urmata de un alt instrumentist virtuoz, Alexandru Timofeev, ambii din Chisinau, descoperiti de Mariana Nicolesco, la concursul pentru Colegiul "PRO". Acesta din urma, la pian, ne-a supus atentiei un moment din baletul "Spargatorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovski si Mihail Pletniov. In continuare, cei doi artisti au interpretat "Dans spaniol" in Do major pentru vioara si pian, de Pablo de Sarasate, moment apreciat de publicul prezent cu flori si foarte multe aplauze. Programul a continuat cu cele 5 lieduri de Richard Strauss, interpretate de tenorul Marius Vlad Budoiu, cistigator al premiului I, 1997, "Zueignung", "Die Nacht", "Allerseelen", "Ich wollt ein Strusseiln binden" si "Sehnsucht", acompaniat la pian de maestrul Codruta Ghenceanu. Baritonul George Petean, detinatorul Marelui Premiu "Darclee", 1999, a incintat publicul cu 5 lieduri, pe texte de Friedrich Rust, acompaniat la pian de maestrul Stefan Ronai. Cei doi tenori au oferit, apoi, celor prezenti, un duet, "E lui! Desso! l’Infante!" din "Don Carlos", de Giuseppe Verdi, acompaniati la pian de acelasi maestru Stefan Ronai. In finalul concertului, au evoluat soprana Ramona Eremia, detinatoarea Marelui Premiu Darclee, 1997, si Baritonul George Petean, in cadrul duetului "Dunque io son" din "Il Barbiere di Siviglia", de Gioachino Rossini. Intreaga seara a fost o adevarata sarbatoare, in cadrul careia muzica de calitate a fost pusa la loc de cinste. (Elena RADUCANU)

Comentarii